Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Petak 27.05.2011.
06:51
Beta A

Rusija traži pravedno suđenje Mladiću

Rusija ne može da ne pozdravi hapšenje Ratka Mladića, ali namerava da traži pravednu istragu u Haškom tribunalu, izjavio je šef Komiteta državne Dume za međunarodne odnose Konstantin Kosačov.

Po njegovim rečima, vest o hapšenju Mladića izaziva dvostruka osećanja. S jedne strane, ne može se ne pozdraviti to što je pronađen i što će se naći pred sudom čovek koji je optužen za strašne zločine, a s druge strane, "postoje određene sumnje da će taj sud biti stoprocentno objektivan i pravedan", rekao je Kosačov.

U ruskoj Dumi pozdravljaju hapšenje Mladića ali traže pravedno suđenje

"Na žalost, prethodna praksa Haškog tribunala pokazuje da se radilo subjektivno, da se sudilo pre svega licima koji su u sukobima u bivšoj Jugoslaviji učestvovali sa srpske strane", kazao je Kosačov.

Prema statistici, ogroman deo presuda izrečen je upravo Srbima - 96,80 odsto, kazao je Kosačov, i dodao da je sa druge strane, tribunal doneo nekoliko čudnih opravdavajućih presuda u odnosu na lica koja su predstavljala druge strane u konfliktu.

Haški tribunal je, prema njegovim rečima, "začuđujuće pasivan, kada je reč o takvim događajima kao što je uzimanje ljudskih organa na Kosovu".

Kosačov je kazao da će Moskva "sigurno pratiti Mladićev predmet u sudu, i insistirati da sudski proces bude zaista objektivan".

"Rusija ne treba da bude advokat u ovoj situaciji, ali treba da insistira na pravednom i poštenom suđenju", dodao je on.

“EU će vas razočarati“

Kosačov je ocenio da će posle Mladićevog hapšenja "srpske vlasti naglo aktivirati pokušaje da ubrzaju ulazak Srbije u EU", i dodao da ih u tom procesu "očekuju određena razočarenja".

Sada nastaje veoma zanimljiva situacija, jer je osnovna prepreka za ulazak Srbije u EU uklonjena, kazao je Kosačov.

Po njegovim rečima, ima osnova za pretpostavku da je odlaganje tog procesa zbog Mladića bilo samo opravdanje, jer se EU suočava sa teškoćama u svom razvoju.

Predsednik Komiteta za međunarodne odnose gornjeg doma parlamenta, Saveta federacije, Mihail Margelov kazao je da je "teško reći da li je Mladić sve vreme bio neuhvatljiv".

Ukazao je da je uhapšen za vreme održavanja samita Grupe osam najrazvijenijih zemalja u Francuskoj, i da je to zgodan moment da se pokaže vernost Srbije prema haškom tribunalu i EU.

Predstavnik Rusije u NATO Dmitrij Rogozin izjavio je da se o pravosuđu Haškog tribunala može govoriti samo tada kada za ubistva budu odgovarali i protivnici Srba, i NATO, koji je bombardovao Srbiju.

POVEZANE VESTI

Petak 27.05.2011. 07:50
Храбра, одлучна и хитра реакција Русије и веома пријатељски гест - као у време бомбардовања Србије а и Либије сада. Колико да дају знак да су живи. Пужеви љигавци!
Petak 27.05.2011. 07:17
jbt...ala braca Rusi koriste jezik diplomatije kad prichaju sa zapadom....uvijaju u fishek pa preko kurton mecu da se ne dosete ameri i EU koja je rech u pitanju i o chemu se radi....zapad zna za nepravdu prema Srbima ali je i dalje sprovodi....Rusi znaju za nepravdu prema Srbima ali se i dalje prave fini....i zvizducu gledajuci u plafon....
Petak 27.05.2011. 07:01
Tek da bi nesto rekli,a i sto bi,kad srbski narod sam ne kaze NISTA,osim sake kako ih nazva Tadici koja destabilizuje srbiju,ekstremista,odnosno onih koji se protive na sve odluke ove vlasti a koje su protiv interesa srbije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online