Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 26.05.2011.
14:30 >> 20:05h
Beta A

Obama čestitao Tadiću na hapšenju Mladića

Svi svetski mediji kao udarnu vest prenose informaciju iz Beograda da je uhapšen bivši komandant vojske Republike Srpske Ratko Mladić, a stižu i reakcije iz bivših jugoslovenskih republika. Na adresu Srbije stižu i čestitke, a poslednja u nizu predsedniku Borisu Tadiću stigla je i od njegovog američkog kolege, Baraka Obame.

Vest o hapšenju Ratka Mladića obišla je ceo svet


Američki predsednik Barak Obama čestitao je u četvrtak predsedniku Srbije Borisu Tadiću na hapšenju Ratka Mladića, javljaju agencije.


Kako javljaju agencije iz francuskog gradića Dovil, gde američki predsednik učestvuje na samitu najrazvijenijih zemalja G8, Obama je čestitao Tadiću na "odlučnim naporima" koji su omogućili hapšenje Mladića za kojim se traga više od 15 godina.


Američki predsednik je rekao da će Mladić sada morati da odgovara svojim žrtvama.


"Neka porodice Mladićevih žrtava nađu neku utehu u današnjem hapšenju, neka to hapšenje produbi veze među narodima u regionu", rekao je Obama.


Bivši vojni lider bosanskih Srba, koji je optužen za genocid i ratne zločine u BiH, uhapšen je u četvrtak ujutru u Srbiji.
 

Šta pišu svetski mediji?

Britanska TV stanica BBC direktno je prenosila obraćanje predsednika Srbije.

Ovu vest prenose sve najuticajnije svetske agencije - AP, Rojters, AFP, regionalne, kao i svetske TV stanice - CNN, Foks, Skajnjuz, ORF, TV5, i druge.

Informativne emisije u kojima se govori o hapšenu Mladića još su u toku, a među sagovornicima su i brojni svetski uticajni analitičari, eskperti za bezbednost.

 

Vodeći nemački mediji su preneli izjavu predsednika Srbije Borisa Tadića o hapšenju haškog optuženika Ratka Mladića, uz gotovo jedinstveni komentar štampe da je to hapšenje bilo uslov za pristup Srbije Evropskoj uniji (EU).

''Sada je sigurno -uhapšena osoba je Mladić'', piše nedeljnik 'Špigl'' u onlajn izdanju, ukazujući na Mladićevu odgovornost za masakr u Srebrenici.

Izručenje Mladića osnovni uslov za integraciju Srbije u EU

  Vodeće ruske agencije objavile su danas vest o hašenju haškog optuženika Ratka Mladića sa oznakom "hitno".

 

Itar-tas je preneo izjavu predsednika Borisa Tadića da njegovo hapšenje otvara vrata Srbiji ka Evropskoj uniji. RIA Novosti je takođe prenela detalje konferencije za novinare srpskog predsednika, posvećene hapšenju Mladića, ali je ukazala da je Tadić odbio da iznese detalje hapšenja.

 

Ta agencija je, kao i agencija Interfaks, objavila vest o tome kao centralnu na svom sajtu. Interfaks je naveo da su hapšenje i izručenje Mladića bili jedan od osnovnih uslova integracije Srbije u EU.

 

"Eksperti predviđaju još jedan dugi sudski proces u Hagu i podsećaju na proces protiv Slobodana Miloševića koji je umro u zatvoru, ne docekavši presudu", dodaje agencija.

Hajra Ćatić, predsednica Udruženja majke Srebrenice

"Kada su mediji objavili da je Ratko Mladić uhapšen u prvom trenutku nisam vjerovala. Tek kada je Boris Tadić objavio kako je istinita informacija o Mladićevom hapšenju odahnula sam".


Hapšenje Mladića za nas mnogo znači. Napokon se isplatila naša borba duga 16 godina. Što se tiče volje Srbije da uhapsi Mladića tu sam samo sumnjičava. Najoštriji Izvještaj Serža Bramerca Savetu bezbednosti o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom verovatno je ubrzalo ovaj potez hapšenja".

 Stjepan Kljujić, bivši član Predsedništva RBiH 

"Očito je da Srbija odlučno želi da se priključi EU. Hapšenje Mladića dolazi u vrijeme kada Vijeće sigurnosti UN treba da razmatra Izvještaj glavnog haškog tužitelja Sergea Brammertza koji bi očito bio veoma negativan. Srbija je zbog toga odlučila da uhapsi Mladića. To govori da ova vlast u Srbiji želi da zadrži svoju poziciju, a misle da će to lakše uraditi uz podršku institucija EU, koju sada očekuju. BiH neće spremna dočekati ovo hapšenje. Nama trebaju institucije koje će prikupiti dokumente i svjedoke da se dokaže sve što mu se stavlja na teret, a tih snaga sada nema u Sarajevu".

Puhovski: Srbija dobila poene hapšenjem Mladića

Vodeći mediji u Hrvatskoj donose danas vest o hapšenju haškog optuženika Ratka Mladića, a svi elektronski mediji prekinuli su redovan program i uživo prenosili konferenciju za novinare predsednika Srbije Borisa Tadića.

Politički analitičar Žarko Puhovski izjavio je za RTL televiziju da je hapšenjem Mladića Srbija "dobila puno poena, a Tadić ojačao svoju uticaj u regionu".

"Srbija je puno jača i pokušaće tu poziciju da iskoristi u regionu", rekao je Puhovski u prvoj reakciji na hapšenje ratnog vođe bosanskih Srba.

On je ocenio da je će ulaskom Hrvatske u EU, koje se očekuje početkom 2013, Srbija postati neupitni lider u regionu. Puhovski je ukazao da je hapšenjem Ratka Mladića "nestao jedan od problema u odnosima Srbije i Hrvatske".

"Hapšenje Mladića dugoročno je bolje za Srbiju, a sigurno i za Hrvatsku", dodao je on.

Na pitanje kako će se to odraziti na skrivanje Gorana Hadžića, Puhovski je odgovorio da će to sigurno oslabiti njegovu poziciju.

Mediji uglavnom ocenjuju da je reč o značajnom koraku Srbije prema Evropskoj uniji, ali i da Mladićevo hapšenje potvrđuju da se vođa bosanskih Srba sve vreme skrivao u Srbiji kako je to tvrdilo i haško tužilaštvo.

U izveštajima se ističe da je glavni haški tužilac Serž Bramerc vest o hapšenju Mladića dočekao u Hrvatskoj, odnosno na Brionima gde učestvuje na regionalnoj konferenciji državnih tužilaca o ratnim zločina i njihovom procesuiranju.

Očekuje se, kako navode zagrebački mediji, da se on i obrati novinarima, iako je konferencija zatvorena za javnost, a za petak kada se završava konferencija, predviđeno je saopštenje za javnost. Hrvatski mediji naglašavaju da se još čeka hapšenje Gorana Hadžića.

Incko: Srbija napravila veliki korak ka EU

Valentin Incko

Hapšenjem bivšeg vojnog vođe bosanskih Srba Ratka Mladića Srbija je napravila "veliki korak" ka pristupanju Evropskoj uniji i može da očekuje "reakciju" Brisela, ocenio je danas visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentini Incko.


"Ovo je veliki korak za Srbiju. Rekao bih, u svoje lično ime, da Srbija sada može da očekuje reakciju Brisela", rekao je Incko u Briselu u odgovoru na pitanje novinara.


"Ceo svet govori o kandidaturi Srbije, ali najvažnije je da sada ceo region ide napred. Hrvatska će uskoro postati zemlja članica (EU), Srbija zemlja kandidat, Crna Gora i Bosna i Hercegovina će takođe ojačati svoj status", rekao je evropski diplomata.


On je ocenio da danas može da se govori o novoj regionalnoj arhitekturi i da će od danas slika Balkana da se promeni.


"Ovo je početak kraja jednog od najtragičnijih poglavlja u istoriji Bosne od 1945. godine i ceo svet pozdravlja ovaj korak srpskih vlasti", rekao je Incko.


On je takođe podsetio da je ovo "veoma specijalan dan" za porodice žrtava koje čekaju od 25. jula 1995. od kada je Ratko Mladić u bekstvu".


"Ovo hapšenje takođe znači da pravda može biti zadovoljena, da niko ne može večito da bude begunac. Pravosuđe je konačno uhvatilo ovog ratnog zločinca", ocenio je Incko.

File telefonirao Tadiću: Srbija potvrdila kredibilitet

Štefan File

Evropski komesar za proširenje Štefan File izjavio je danas da je hapšenjem bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića Srbija ispunila svoje obećanje i "potvrdila svoj kredibilitet" i da je o tome razgovarao telefonom sa srpskim predsednikom Borisom Tadićem.


Vlasti Srbije "obećale su da će Mladića izvesti pred lice pravde i ispunile su to obećanje. Ovo potvrđuje njihov kredibilitet i kredibilitet Srbije", rekao je File na vanrednoj konferenciji za novinare organizovanoj povodom hapšenja Mladića.


File je, međutim, napomenuo da je, iako je hapšenjem Mladića uklonjena "velika prepreka na putu Srbije ka članstvu u EU", lista uslova koje Srbija mora da ispuni smanjena "samo za jednu tačku".


"Danas je Srbija ispunila važnu međunarodnu obavezu. Ali sutra, u skladu sa ovim novim elanom koji je sada stvoren, mora se intenzivirati rad na reformama koji će omogućiti Evropskoj komisiji da kasnije ove godine da pozitivno mišljenje o kandidaturi", rekao je on.


Evropski komesar je rekao da je tokom dana razgovarao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem kojem je čestitao, "jer je ovo veliki dan za Srbiju, ostatak Zapadnog Balkana i EU".


On je dodao da Tadiću odaje posebnu počast "ne samo zbog izvođenja Mladića pred lice pravde nego i zbog posebne uloge koju je imao u stabilizaciji i pomirenju u regionu".

POVEZANE VESTI

Četvrtak 26.05.2011. 20:40
nije trebalo da ga izruče,jer i muslimani drže atifa dudakovića,slobodno se šeta po bosni i smije nam se u lice kao i ganić,divjak i ostala bagra....ma ukratko,naše žrtve su manje vrijedne i to je to!
Četvrtak 26.05.2011. 22:57
Sve ove čestitke i pohvale su zapravo podsmevanje Srbiji i srpskom narodu. Ni jedan narod na svetu ne predaje tek tako dobrovoljno svoje heroje. Zapravo, oni su prodali celu Srbiju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online