Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 25.05.2011.
14:33
B. Božin - Vesti A

Prve žrtve bakterije

U Dipholcu i Bremenu dve žrtve. Još 40 obolelih u životnoj opasnosti. Do sada u Nemačkoj inficirano više od 400 osoba. Bolest se širi munjevitom brzinom od severa prema jugu

U Nemačkoj je zavladala panika zbog smrtonosne bakterije EHEC
(enterohemoragične ešerihije koli), koja je juče do ranih popodnevnih sati odnela dva ljudska života.

U okrugu Dipholc u Donjoj Saksoniji preminula je jedna penzionerka (83), koja je pre

Frankfurt: Za dan 60 zaraženih


U Frankfurtu, Darmštatu, Gisenu, Ofenbahu stacionirane su osobe s težim komplikacijama, ali prisustvo ove bakterije nije dokazano u svakom od ovih slučajeva. Ministarstvo zdravlja registruje samo one pacijente kod kojih nastupi HUS sindrom.
Ostali inficirani s lakšim simptomima nisu morali u bolnicu. Tako je, na primer, samo u Frankfurtu u ponedeljak prijavljeno 60 lakše obolelih.
U Hesenu je broj pacijenata, koji su primljeni na lečenje u bolnice, porastao na 26, javilo je juče ministarstvo zdravlja u Vizbadenu.

devet dana dopremljena u bolnicu s teškim oblikom dijareje. Laboratorijski nalazi su pokazali prisustvo bakterije EHEC.


Druga žrtva je 25-godišnja žena iz Bremena, kod koje su takođe konstatovani simptomi opasne crevne zaraze.


Do sada je u zemlji inficirano više od 400 osoba, od kojih je 40 pacijenata u životnoj opasnosti. Mnogi teže oboleli se nalaze na intenzivnoj nezi, a dva pacijenta su morala da budu priključena na uređaje za veštačko disanje. Lekare posebno brine to što postojeći antibiotici ne deluju protiv ove bakterije.


Bolest se širi munjevitom brzinom od severa prema jugu zemlje. Zasad, međutim, nema informacija da je virus pogodio i susedne zemlje.


Prvi oboleli su registrovani u Hamburgu, gde su zaražene dve turističke grupe od po 20 i 30 ljudi, a u ovom gradu je u bolnicama 40 pacijenata. U Frankfurtu su zatvorene kantine u jednoj savetodavnoj firmi jer je tu radilo nekoliko obolelih, pa se pretpostavlja da je hrana bila zatrovana.


U Šlezvig-Holštajnu registrovana je 91 inficirana osoba, 67 ih je u Donjoj Saksoniji, a 50 u Bremenu. Lekari su od početka računali s tim da će biti preminulih, pozivajući se na statistike koje kažu da oko pet odsto obolelih podlegne posledicama ove bolesti.


Eksperti se užurbano trude da odgonetnu uzroke za rapidno širenje zaraze, netipične po svojoj agresivnosti, tempu kojim se širi, starosti pacijenata i mestima na kojima se pojavljuje. Iako se zna da je EHEC zapravo agresivnija varijanta bakterije ešerihije koli i da u ekstremnim slučajevima uzrokuje otkazivanje rada bubrega, oštećenje krvnih sudova i veliki gubitak krvi, o uzrocima koji su doveli do njenog nastanka još uvek se nagađa.


Od ešerihije koli su do sada pretežno obolevala deca mlađa od pet godina, a bolest je bila poznata uglavnom na jugu zemlje. Ovog puta EHEC se pojavljuje na severu Nemačke, i to kod odraslih, češće kod žena nego kod muškaraca. Stručnjaci sumnjaju da je đubrivo, koje se koristi za uzgoj bio-povrća, mogući izvor ove zaraze, što objašnjava zašto je među zaraženima više žena jer one pri spremanju jela i češće dolaze u kontakt s neopranim voćem i povrćem.

Napada krvne sudove


EHEC bakterije napadaju krvne sudove i izazivaju veoma komplikovan tok bolesti, tzv. HUS (hemolitički uremijski sindrom) . U Nemačkoj se godišnje registruje 1.000 EHEC slučajeva. Izazivač se nalazi svuda gde ima krava, ovaca i koza, a s izmetom i đubrivom dospeva u reke, jezera, stočnu hranu, njive, mleko, meso i tako i u ljudsku ishranu.


U Americi su farmeri već nekoliko godina kao preventivu protiv ove zaraze počeli da sprovode meru, koja je odmah pokazala dobre rezultate: četiri nedelje pre klanja oni preživarima daju seno umesto silažu i time čiste želudac stoke od mogućih bakterija.


Nemački savezni institut za procene rizika je još u januaru objavio upozorenje da kroz kontakt sa fekalijama korišćenim kao stajsko đubrivo, biljke mogu da budu prenosioci EHEC virusa. Poseban rizik predstavlja to što zatrovano đubrivo i dalje dospeva na njive. Berlinski Robert Koh Institut govori o "veoma neobičnom širenju teških slučajeva u veoma kratkom vremenskom roku".


Svetski poznati stručnjak za bakteriju EHEC Helge Karh pretpostavlja da se radi o još nepoznatoj agresivnoj varijanti ove bakterije, koja izaziva naročito tešku bolničku sliku sa opasnim oštećenjima creva. U najtežim slučajevima pacijentima je bila odstranjena skoro polovina debelog creva.


Jedan drugi tim eksperata iz Hamburga, koji istražuje izvore ove zaraze, navodi da do sada nije konkretno identifikovana nijedna životna namirnica kao izvor zaraze, ali ne isključuje mogućnost da je izvor infekcije i dalje u trgovinama. Građani se zato upozoravaju da povrće dobro operu i prokuvaju pre konzumiranja. Takođe se upozorava da je neophodno oprati ruke posle kontakta s povrćem.

Ne uzimajte antibiotike!

 

 

Koji su simptomi EHEC bolesti?


- Mučnina, povraćanje, stomačni bolovi i dijareja.

 

Zašto EHEC može da bude smrtonosan?


- Bakterije stvaraju u organizmu otrovne materije, koje oštećuju krvne sudove, dovode do otkazivanja bubrega i malokrvnosti.

 

Kako dolazi do infekcije?


- Manje od 100 bakterija je dovoljno da dođe do infekcije. Do izbijanja bolesti je potrebno još tri do četiri dana, a bolesni su često nedeljama zaraženi.

 

Kako se bolest leči?


- Uz infuziju natrijum-hloridom, mnogo tečnosti i mirovanja. Lekari odvraćaju od korišćenja antibiotika jer bakterija tada proizvodi još više otrova.

 

Da li pomaže vakcinisanje?


- Protiv ove bakterije ne postoji nikakva vakcina.

 

Koliko je česta ova bolest?


- U Nemačkoj godišnje ima od 800 do 1.200 infekcija. Ovog puta se bolest ispoljila u naročito teškoj formi, a uzroci su još uvek nepoznati.

 

Zašto su u većem broju inficirane žene?


- Zato što one češće kupuju i kuvaju i time su više izložene riziku od zaraze.

 

Kako čovek može da se zaštiti?


- Meso treba termički da se obradi i ne treba piti nekuvano mleko. Povrće treba obavezno temeljno oprati i blanširati. Kućne aparate treba oprati posle korišćenja. Dakle, naročito obratiti pažnju na higijenu.

 

Sreda 25.05.2011. 21:25
Nije ovo nikakva propaganda farmaceutskih kompanija i lobija..Ova bakterija je otporna na sve antibiotike i rasirila se i po Holandiji.Najvise je ima u 'bioloski' uzgajanom mesu i 'bioloskom' povrcu koje je zadjubreno izmetom od zarazenih zivotinja..Dok od se bude uzgajao genetski modifikovani kukuruz i soja i ostalo smece po Srbiji, i dok se budu antibiotici slobodno prodavali po apotekama do tada ce i opstajati ova bakterija i ubijati naivno stanovnistvo..Kupujte domace i samo od seljaka koje poznajete..zaboravite nakupce po BG pijacama koji vas pljackaju..Brazil, Argentina, Amerika i Kina su najveci izvoznici ovih otrova..u obliku mesa ili ribe iz prljavih voda ili belog luka itd...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online