Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.12.2009.
18:51
Tanjug A

SAD Indijancima isplaćuje 3,4 milijarde $

Američka vlada isplatiće Indijancima 3,4 milijarde dolara odštete da bi okončala jednu od najvećih grupnih parnica koju je pre 13 godina pokrenulo više stotina hiljada Indijanaca protiv Sjedinjenih Američkih Država. Indijanci tvrde da im američka vlada duguje milijarde dolara od eksploatacije nafte i plina, hranjenja stočnog fonda i seče drveća na plemenskom zemljištu.

O tom zemljištu od 1887. godine brine američko Ministarstvo za prirodne resurse.


Indijanci, takođe, tvrde da je vlada potrošila sredstva koja pripadaju njima, te su zatražili zaštitu svojih interesa sudskim putem.


U sklopu nagodbe vlada će isplatiti 1,4 milijardu dolara pojedinačno svakom od oko 300 hiljada američkih Indijanaca kako bi rešila sva ranija i buduća potraživanja.

Preostale dve milijarde dolara biće uplaćene u fond američkih Indijanaca za otkup i konsolidaciju plemenskog zemljišta koje su izgubile ranije generacije.


"Tu smo da bismo ispravili greške iz prošlosti", izjavio je američki sekeretar za prirodne resurse Ken Selezer najavljujući dogovor, koji treba da odobre Kongres i sud.


Prema postignutoj nagodbi, svaki od Indijanaca koji je tužio državu trebalo bi da dobije najmanje po 1.500 dolara.

Pomirenje: Barak Obama

Američki predsednik Barak Obama istakao je u saopštenju izdatom povodom postizanja nagodbe, da ono "predstavlja važan korak ka pomirenju korisnika fonda i države i da postavlja osnove za efikasnije uparavljanje imovinom Indijanaca u budućnosti", preneo je Rojters.


Indijanci su podneli tužbu protiv Ministarstva za prirodne resurse pre 13 godina zbog zloupotreba koje datiraju još od 1887. godine. Reč je o imovini koja uključuje četiri miliona hektara u privatom vlasništvu i 19 miliona hektara u vlasništvu idijanskih plemena.


Na tom zemljištu Ministarstvo upravlja novcem koji pristiže u fond od 100.000 ugovora o zakupu, iskopavanja ruda, nafte i gasa, seče šuma, ispaše stoke, rekreacije i drugih poljoprivrednih radova. Novac se potom deli privatnim licima i plemenima.


Iako su Indijanci tvrdili da im vlada duguje 47 milijardi dolara, u jednom trenutku sud je doneo presudu da vlada treba da im nadoknadi svega 456 miliona dolara.


Eloiz Kobel, jedna od glavnih podnosilaca tužbe, inače pripadnica plemena Blekfit (Crna stopala) iz Montane, izjavila je da su Indijanci dobili manje nego što zaslužuju, ali da je dobro što je došlo do postizanja nagodbe jer su neki od podnosilaca tužbe u međuvremenu preminuli.

Rezervat La Džola


"Tokom proteklih 13 godina, strane su pokušale da se dogovore mnogo puta, ali bez uspeha", izjavio je američki državni pravobranilac Erik Holder.


"Danas smo okrenuli stranicu. Nagodba je pravedna za oštećene, odgovorna prema Sjedinjenim Američkim Državama i obezbeđuje napredak u budućnosti", istakao je on a preneo Rojters.

Prema postignutoj nagodbi, Indijancima će biti obezbeđeno i 60 miliona dolara za stipendije kako bi imali lakši pristup visokom obrazovanju. Kongres bi trebalo da odobri sporazum do kraja meseca.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online