Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 22.05.2011.
15:36 >> 16:51h
Beta A

Zatvoren vazdušni saobraćaj iznad Islanda zbog vulkana

Vazdušni prostor iznad Islanda zatvoren je za saobraćaj zbog erupcije najaktivnijeg vulkana na tom ostrvu, nakon čega je izbačena ogromna količina dima, saopštila je direkcija svih aerodroma u toj zemlji.

Vulkan Grimsvoten preti da ugrozi evropski aviosaobraćaj
 

Vulkan Grimsvoten na Islandu juče je počeo da izbacuje lavu, saopštile su meteorloške službe.

"Naš glavni međunarodni aerodrom Keflavik je zatvoren. Vazdušni saobraćaj je obustavljen", rekao je Frans presu portaprol Isavije Hjordis Gudmundsotir.

On je dodao da će vazdušni saobraćaj iznad Islanda biti obustavljen "najmanje nekoliko narednih sati".

Meteorološka služba sinoć je saopštila da je "na Grimsvotenu počelo izbacivanje lave" i da se juče iznad tog vulkana "stvorio dim koji je dostigao visinu od 11 metara.

Izbacivanjenje lave vulkana Ejafjajajokul, takođe na Islandu, u aprilu 2010. godine je prouzrokovalo blokadu aviosaobraćaja kada je zbog vulkanske prašine otkazano 100.000 letova, a osam miliona putnika je bilo sprečeno da dođe na svoje odredište.

Poslednja erupcija vulkana Grimsvotn dogodila se 2004. godine. Naučnici su predvideli da će doći do erupcije koja je sada u toku, ali i proocenili da ona neće dovesti do problema vulkanske prašine sličnih prošlogodišnjim i da avio-saobraćaj neće biti poremećen.

Oblak pepela iduće nedelje nad Evropom

 

Ukoliko se erupcija vulkana Grimsvetn na Islandu nastavi istim intenzitetom, vulkanski pepeo bi mogao bi već u utorak stići do Škotske, a u četvrtak i petak i do delova Britanije, Francuske i Španije, upozorile su aviokompanije.

 

Upozorenje je zasnovano na petodnevnoj vremenskoj prognozi, ali ga treba uzeti sa rezervom jer su vazdušne struje drugačije nego prošle godine kada su avio kompanije širom Evrope otkazivale letove zbog vulkanskog pepela, prenosi AP pozivajući se na izjave predstavnika meteroloških službi.

 

Evropske vlasti su saopštile da se u evropskom prostoru ne očekuju promene u redu letenja prekookenaskih aviona.

POVEZANE VESTI

Nedelja 22.05.2011. 17:08
Odkud sad odjednom "visina dima dostigla 11 metara!!!", kad ste nocas u 01.50 objavili sledece: ".... izjavio je agenciji Frans pres meteorolog Haraldur Ejrkison i dodao da je oko 20 sati iznad tog najaktivnijeg vulkana na Islandu dim dostigao visinu od 15 kilometara!!!" ... a jutros je ta visina iznosila cak i oko 20 kilometara, o cemu izvjestava i svajcarski dnevni list "20 minuten", gdje izmedju ostaloga kaze i sledece: "... nachdem eine rund 20 Kilometer hohe Wolke aus Rauch und Asche über dem Grimsvötn aufgestiegen war!"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online