Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 10.05.2011.
12:33
S. Dimitrijević - Vesti A

Bosna lansirna rampa Al Kaide

Dokumentarni film o poslednjem ratu na bosanskom poprištu "Sarajevo rikošet - tragovi iz Sarajeva" u režiji Ula Fliuma i produkciji "Fenris filma", norveška nacionalna televizija emitovala je uoči ubistva Osame Bin Ladena. Sasvim slučajno, ali u pravi čas. Argumenti se nižu od prvih kadrova: Pod zaklonom ratnih grozota u Bosni nastala je jedna nova situacija s velikim posledicama i izvan Balkana. Al Kaida je dobila efikasnu lansirnu rampu za svoje akcije protiv Zapada. Krvoproliće je iskorišćeno za etabliranje islamskog terorizma u Evropi. I tako dalje, do same Amerike.

U filmu o tome svedoče bez zadrške, između ostalih, profesor Džon Šindler iz Nacionalne bezbednosne agencije u Merilendu, u kojoj je vodio odeljenje za Balkan, Majkl Šeuer iz CIA u kojoj je bio šef odeljenja "Bin Laden", zatim bivši špijun Muradif Pajt, nekadašnji bosanski ambasador u Londonu Muhamed Filipović...

MILIONI IZETBEGOVIĆU: Džon Berger i Murdin Pajt

Bosanski rat je omogućio više nego i jedan drugi događaj u istoriji - više novca ekstremizmu. Kada se prati odakle je potekao, otkriva se da je izvor Saudijska Arabija.

Kanalisan je inače i kroz Agenciju za pomoć trećem svetu. Filipović kaže da je novac davan Aliji Izetbegoviću kao privatnoj ličnosti, a ne bosanskim vlastima, vojsci ili nekom drugom. Niko nije uzimao od tih para, izuzimajući najbliže saradnike Izetbegovića, koji je kontrolisao donacije iz Irana, Saudijske Arabije i Emirata.

Posebno praćen: Hasan Čengić

Informacije o komunikacijama, koje je sakupljala Nacionalna bezbednosna agencija , prosleđivane su obaveštajnim službama.

Posebno je bio pod kontrolom državni sekretar u ministarstvu odbrane BiH Hasan Čengić. Šindler kaže za njega da je klasičan primer toga koliko su bili pametni da kombinuju podršku džihadu i ekstremizmu.

 


"Dobrovoljci" su duža sekvenca u dokumentarcu "Sarajevo rikošet". Došli su iz celog sveta, neko ih je organizovao novcem, logistikom i komandom, nisu iskrsli sami u Bosni.

Sukob sa Alijom: Sefer Halilović

Ondašnji vrhovni komandant bosanske vojske Sefer Halilović bio je protiv korišćenja islamista.


- Zašto ne pomognete muslimanskoj braći u Palestini, oni su ugroženiji, i u drugim delovima sveta koji su vam bliži? - pitao je on.

Naređenjem da se razoružaju i vrate, Halilović je izazvao gnev Izetbegovića: "Ako budemo tako radili, više nećemo dobiti nijedan dolar iz islamskih zemalja."


Konflikt je okončan smenom Halilovića i bombom u njegovom stanu. Život su izgubili su njegova supruga i brat.


- Bili su potpuno nevini, izvan čitave priče. Ako je neko trebalo da strada, trebalo je da stradam ja, a ne oni - rekao je Halilović.


Šindler kaže da Izetbegovićeva vlada nije žrtvovala samo svoje civile, već je likvidirala i političke protivnike pomoću grupe "Ševe", povezane sa Al Kaidom i uvežbane od Iranaca.


"Rikošet" je završen apokaliptičnim kadrovima kojima i počinje. Snimljeni su 11. septembra 2001. godine u Njujorku.
 

Festival u Grimstadu

 

Posle emitovanja na Norveškoj nacionalnoj televiziji, "Tragovi iz Sarajeva" biće prikazani na festivalu u Grimstadu, u južnoj Norveškoj, 18. juna na podnevnoj, a 19. juna na večernjoj projekciji.

POVEZANE VESTI

Utorak 10.05.2011. 13:41
Već sam napisao da je film izašao "slučajno" u vrijeme kada je sve interesntno o mundžosima. Sada će sa sjevera Evrope pa do Španije da protutnji film i izmijeni za uvijek sliku rata u BH. Drage balije džaba vam sada suze srebreničkih majki koje smo ja i ovakvi zavili u crno. Džaba ste žrtvovali 3-4.000 vaših balijica, ništa više ne pomaže.
Utorak 10.05.2011. 12:37
Pada mit o Srebrenici.Stislo Evropu, pa sta se mora mora se.Mozda da se vratimo na temu referenduma u RS.Kratko samo, OCEKUJEMO ove godine ambasadore u Bratuncu.
Utorak 10.05.2011. 13:33
Evropa da malo cita istoriju znala bi da poturceni narod nije uzivao puno poverenje turske vlasti.Spahije su jedva docekale da oslabi turska vlast pa da se priklone begovima zbog interesa tj. da sultanske zemlje pretvore u nasljedna dobra.U to vrijeme anarhije mali broj spahija je ostao veran sultanu.To je vreme bosanskog begovata Bojicicu,bojis li se koga? Boga malo,a cara ni malo, Za vezira ni abera nemam, a za pasu ko za doru moga. Naravoucenije evropo...psu i turcinu nikad ne veruj
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online