Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
14
Nedelja 08.05.2011.
17:07
Lj. Jakšić - Vesti A

Mladi širom sveta traže “pomilovanje“ za marihuanu

U Pragu preko šest hiljada demonstranata celi dan tražili od vlade i poslanika nacionalnog parlamenta da “končno“ legalizuju gajenje i konzumaciju marihuane, što su istovremeno zahtevali nezadovoljnici iz 255 gradova u svetu. Lanac “Amesterdam šop“ iz Poljske proteran u Češku gde je njegov vlasnik završio u zatvoru.

Više od 6.000 mladih demonstriralo je u subotu celi dan na praškim trgovima zahtevajući od vlade i poslanika nacionalnog parlamenta da “konačno“ donesu zakon o legalizacioji marihuane.

Mladi u Češkoj traže legalizaciju marihuane

Demonstrante je sve vreme celodnevne manifestacije pratilo preko 150 policajaca, koji, kako je rekao policijski funkcioner odgovoran za obezbeđenje akcije, nisu morali ni jednom intervenisati jer su učesnici manifestacije, kao retko koji manifestanti, svoj protest realizovali na dostojanstven način.

Čak šta više, demonstracije su završene visečasovnim “festivalom kulture“ u parku “Parukarc“, na kojem su se predstavile muzičke i dramske grupe koje su, prema rečima organizatora festivala i demonstriranja Roberta Veverka, programski bliske zahtevima demonstranata.

Građevinski materijal od marihuane

U toku festivala je prvi put na ovakvim manifestacijama, organizovan mali sajam proizvoda od konoplje na kojem su se mogli kupiti brojni prehrambeni proizvodi i tekstil izrađeni od konoplje.

Istovremeno su na ovom mestu demonstrirani građevinski materijali proizvedeni iz konoplje koji, prema rečima organizatora, omogućavaju jeftinu gradnju “eko stanovanja“.

Međutim, u izjavama predstavnika nacionalne Centrale za borbu protiv droge i ove demonstracije, neće, bar ne uskoro, dati neki konkretan rezultat, s obzirom da ovdašnji eksperti, kao i njihove kolege iz većeg dela sveta i dalje ocenjuju da marihuana, bez obzira što je svrstana u “laku narkotičku kategoriju“, veoma opasna, posebno zbog toga što, za mnoge potencijalne narkomane ona predstavlja “ulaznicu“ u svet heroina, kokaina i niza velikog broja “tvrdih“ opojni sredstava.

Svetsko povezivanje

Policija je, ovom prigodom, saopštila da je samo u protekloj godini u Češkoj otkriveno 145 ilegalnih rasadnika marihuane, sa kojih su uzgajivači snabdevali konzumente ne samo iz Češke već i iz nemačkog i austrijskog susedstva.

Demonstranti su tražili odobrenje gajenja i distribucije marihuane za lekarske, ali i u “rekreativne“ svrhe, čime bi, praktično, broj legalnih “lakih“ narkomana “rekreativaca“ bio neograničen.

Učesnici praških demonstracija spojili su se telemostom sa istomišljenicima iz Bratislave, a ovi opet nastavili lanac povezivanja, s obzirom da je 7. maj “Svetski dan borbe za legalizaciju marihune“, zbog čega su, kako informišu mediji iz ovog dela Evrope, u prilog legalizaciji održani skupovi i demonstrativni pohodi u 255 gradova sveta.

"Amsterdamšop" – neuspela legalizacije droge u Poljskoj i Češkoj

Marihuana, kao i “uzorci“ niza drugih “lakih“ i “teških“ droga mogla se, do proteklog meseca, u Poljskoj i Češkoj nabaviti u lancu “specijalizovanih“ prodavnica, pod sugestivnim nazivom “Amesterdam“, koje su, iznenada, nikle na glavnim gradskim trgovima i drugim istaknutim mestima u gradovima ove dve države.

U njima su prodavane, pre svega sintetičke droge u “simboličnim količinama“, kao “suveniri“ u posebno označenom pakovanju sa oznakom da tobože “nisu za ljudsku upotrebu“.

Prodavnice su se u Češke gradove Olomouc, Tješin i Prag, preselile iz Poljske gde su vlasnicima lanca policajci bili “za petama“.

"Amsterdamšop" - pokušaj "legalizacije" droge na mala vrata

Međutim, i u Češkoj prodavaci “kolekcionarskih narkotika“ nisu naišli na “razumevanje“ za prodaju “narkotičkih suvenira“ te je vlasnik lanca neoobičnih prodavnica koncem aprila, na predlog praške tržišne inspekcije, priveden u policiju.

Trtžišna inspekcija, očiledno, nije prihvatila legalizaciju prodaje droge “na mala vrata“ na osnovu “rupa“ u zakonima ove dve zemlje, što se sada, po skraćenom postupku, pokušava ispraviti.

Prethodno je više “mladolikih“ policijskih agenata u tim prodavnicima kupilo više “suvenira“ koji su tavog kvaliteta da ih mogu koristiti i oni narkomani koji nisu sakupljači “suvenirskih narkotika“.

Ono što je najgore, saopštava policija, je da su te “suvenire“ mogli kupovati i kupovali su čak i 15-godišnjaci kojima je, kao što je poznato, zakonski nedosdtupna i kupovina alkohola.

POVEZANE VESTI

Nedelja 08.05.2011. 18:06
ja sam ZA.
Nedelja 08.05.2011. 19:42
Ja do sada nikad nisam konzumirao duhan, niti marihuanu (osim pasivno :P ), a niti kofein (možda će to nekim čudno zvučati, ali jedino kod kave me privlači njen miris). Što se tiče legalizacije marihuane, zašto ne? Boravio sam neko vrijeme u Amsterdamu i uopće nisam vidio ljude koji leže po podu zbog utjecaja marihuane, dok se kod nas mogu vidjeti takvi prizori, ali od alkohola. Evo jedne anegdote; vraćao sam se iz grada, oko 3-4 ujutro, i prolazim ja tako kraj jednog auta, kad autu otvorena na pol' vrata (od šofera), a tip unutra jednim dijelom izvan auta, drugim unutra, sve oko njega izrigano...-.-''
Nedelja 08.05.2011. 21:54
mogu da traže i legalizaciju ruskog ruleta pa da se budale igraju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online