Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
32
Ponedeljak 02.05.2011.
14:06
Vestionline, Srna A

Žal za "svetim arapskim ratnikom"

Palestinska islamistička grupa Hamas osudila je ubistvo vođe Al Kaide Osame bin Ladena u akciji američkih snaga u Pakistanu, istučući da žale zbog smrti "svetog arapskog ratnika".

Ismail Hanijeh

"Mi na ovo gledamo kao na nastavak američke politike bazirane na represiji i prolivanju muslimanske i arapske krvi", rekao je Ismail Hanijeh, šef administracije Hamasa u Pojasu Gaze.

Naglašavajući suštinske razlike između stavova mreže Al Kaida i Hamasa, Hanijeh je rekao da oni osuđuju ubistvo "arapskog svetog ratnika". "Molimo boga da mu ukaže milost kao istinskom verniku i mučeniku", rekao je Hanijeh.

Za to vreme, pakistanski talibani zapretili su novim napadima na rukovodstvo zemlje, uključujući predsednika Asifa Ali Zardarija, pakistanske vojnike i SAD, nakon vesti o ubistvu Osame Bin Ladena.

"Pakistanske vođe, predsednik Zardari i vojska biće naše prve mete, a Amerika druga", rekao je Ehsanulah Ehsan, portparol grupe Tehri-e-Taliban (TTP), odnosno talibanski pokret Pakistana, Rojtersu sa nepoznate lokacije.

I iranske vlasti su danas osudile ubistvo Bin Ladena i ocenile da posle njegove smrti "više nema nikakvog opravdanja" za prisustvo snaga SAD i njihovih saveznika na Bliskom istoku pod izgovorom da se bore protiv terorizma.

"SAD i njihovi saveznici više nemaju opravdanja za razmeštanje snaga na Bliskom istoku", izjavio je portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Ramin Mehmanparast, objavljeno je na vebsajtu iranske televizijske stanice na engleskom jeziku "Press TV".

Mehmanparast je kazao da se nada da će ovaj događaj pomoći da se "uspostavi mir i bezbednost u regionu" i dodao da politika Irana "oštro osuđuje terorizam u čitavom svetu", preneo je AFP.

U Pakistanu miting podrške Bin Ladenu

Nekoliko stotina ljudi izašlo je na ulice pakistanskog grada Kveta, kako bi odali počast Osami bin Ladenu, uzvikujući antiameričke slogane i paleći zastave SAD.

Učesnike uličnog okupljanja u glavnom gradu jugozapadne pakistanske provincije Baludžistan predvodio je federalni poslanik Mulavi Asmatulah.

To je prvi miting u Pakistanu od kako su SAD objavile da je Bin Laden ubijen.

Prema tvrdnjama organizatora, na skupu je učestvovalo između 1.000 i 1.200 ljudi, a prema rečima očevidaca na ulice je izašlo oko 800 ljudi.

"Bin Laden je bio heroj muslimanskog sveta i posle njegovog mučeništva zaslužio je titulu velikog mudžahida (muslimanski borac)", rekao je Asmatulah.

U akciji lociranja i likvidacije Bin Ladena učestvovala su dva američka helikoptera i manji tim američkih specijalaca - "mornaričke foke".

 

Oni su izveli prepad na luksuznu vilu usred pakistanskog letovališta Abotabad, na sat vremena vožnje od prestonice Islamabada, i posle 40 minuta razmene vatre ubili Bin Ladena, jednog njegovog sina, kurira i njegovog brata i jednu ženu koju je, navodno, jedan od ubijenih koristio kao živi štit.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.05.2011. 15:26
Lazu Ameri gde je les da ge vidimo ??? Ko ga je sahranio deca, zena ,majka ,brat??? Sto ga nisu uhapsili kad su mu prisli tako blizu, pa da vidi ceo svet ??? LAZU,LAZU,LAZU !!! Verovatno da je sad samo pogodan trenutak da se to objavi !!! Mozda je i odavno mrtav ili ga je neki njegov izdajnik ubio , Ameri mu nisu ni na kilometar prisli !!!
Ponedeljak 02.05.2011. 14:12
Uskoro ce na sve strane poceti da lete u vazduh,posebno u Pakistanu,a Amerika ce odobriti za vojsku ogromna sredstva u cilju odbrane,sto im je i bio cilj,ovim cirkusom od ubistva do sahrane Bin Ladena. Americki narod ce jos vise da tone bez posla i novca,ali nece smeti da pisne jos vise nego pre.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online