Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 02.05.2011.
04:22
Vestionline A

Netanijahu: Iran je stvarna pretnja

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u Memorijalnom centru holokausta Jad Vašem u Jerusalimu da svet ne sme ignorisati pretnju koju predstavljaju iranske nuklearne ambicije, upozorivši da su pretnje s kojima je Izrael suočen stvarne, a ne teoretske.

Govoreći na ceremoniji povodom Dana sećanja na holokaust, Netanijahu je kazao da Izrael mora naučiti tri glavne lekcije iz holokausta u Drugom svetkom ratu, istakavši kao prvo "opasnost koja se krije u ignorisanju pretnji onih koji žele da unište" Izrael.

"Da li je svet naučio te lekcije? Sumnjam u to. Jesmo li mi naučili? Verujem da jesmo", rekao je Netanijahu, dodavši da jevrejski narod nije uvek uspevao da predvidi budućnost.

Novi neprijatelji žele da nas unište: Benjamin Netanijahu
 

"Jer danas, novi neprijatelji se dižu i oni poriču holokaust, pozivaju na uništenje našeg naroda", istakao je izraelski premijer, naglasivši da Iran i njegovi pomoćnici, libanski Hezbolah i palestinski Hamas, otvoreno pozivaju da se uništi jevrejska država.

Osvrćuci se na odgovor sveta na ta nastojanja, Netanijahu je rekao da oni koji kažu da "primenjuju lekcije holokausta, moraju nedvosmisleno da osude one koji žele da unište jevrejsku državu i čak se naoružavaju nuklearnim oružjem kako bi ostvarili te ambicije".

Druga lekcija potiče iz činjenice da su napadima na jevrejski narod uvek prethodili "talasi mržnje koji su pripremali teren za te napade", kazao je Netanijahu, objasnivši da se mora pokazati pravo lice te mržnje.

Treća lekcija je, prema njegovim rečima, potreba jevrejskog naroda da odbranu uzme u svoje ruke.

"Mi ne možemo uvek predati našu sudbinu u ruke drugih", kazao je izraelski premijer.

Povodom Dana sećanja na holokaust objavljeno je da su antisemitski incidenti širom sveta prošle godine naglo opali u poređenju sa 2009, ali je njihov broj porastao tokom cele dekade.

U izveštaju Telavivskog univerziteta, predstavljenom izraelskoj vladi, zabeleženo je 614 incidenata, što je za 46 odsto manje nego 2009. Oko 60 procenata su bili fizički napadi u Velikoj Britaniji (144), Francuskoj (133) i Kanadi (99).

U izveštaju se ističe da je broj incidenata 2009. godine bio izuzetno visok zbog antagonizma prema Izraelu, podstaknutog tronedeljnom vojnom ofanzivom na pojas Gaze, započetom krajem decembra 2008. godine.

Od 2000. godine, međutim, broj antisemitskih akata stalno raste i mnogo ih je više od tada do kraja 2010. nego devedesetih godina prošlog veka. Takođe je zaključeno da antisemitizam eskalira nevezano sa specifičnim događajiima. O tom fenomenu govorio je Netanijahu i ranije na sednici vlade, ocenivši da se različite snage udružuju i preplavljuju svet antisemitizmom.

Obeležavanje Dana sećanja na holokaust nastavlja se u ponedeljak dvominutnom tišinom, čime će se odati počast za šest miliona Jevreja koje se ubili nacisti i njihovi saveznici.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 02.05.2011. 09:16
Svet nikako da uci iz istorije. Ukoliko je Iran na redu, a bice, samo je pitanje vremena.....tesko nama svima.... Boze smiluj se!
Ponedeljak 02.05.2011. 16:17
Taj Netjajahu, Njetjajahiju, ili kako se god već zove, izgleda kao da ga je sam vrag poslao kao glasnogovornika. Iz njega cijedi zlo k'o iz šuplje bačve voda. Ovakve izjave direktno pozivaju na oružani sukob i rat. Izrael predstavlja točku zla na bliskom istoku u režiji SAD-a. Govore o holokaustu i 6 milijuna mrtvih Židova...Kao prvo, brojke su prenapuhane, kao drugo, da li kada netko spominje 20 milijuna mrtvih Rusa tijekom drugog svijetskog rata? A koliko je još tu milijuna ostalih Slavena? Najveći genocid je napravljen nad Slavenima.
Ponedeljak 02.05.2011. 19:24
Da, u pitanju je holokaust. Najbolje bi bilo Irancima uzeti naftu u Persijskom zalivu a njih ostaviti iza planinskih lanaca neka se druže sa kozama i gotovo. Sada je muka kako Irance ubediti da je demokratsko pravo Amerike da im uzme naftu, jer sa golorukima im baš ne ide u Teheranu. Kao što je Olbrajtova rekla da nije u redu da bogatstva Sibira koriste samo Rusi. Oni su sledeći ukoliko ameri dotle ne puknu od naprezanja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online