Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Nedelja 01.05.2011.
00:10
Vestionline A

Putin: Ruske nuklearke bezbedne

Istraživanja su pokazala da su sve atomske centrale Rusije sa stanovišta bezbednosti pouzdane, izjavio je ruski premijer Vladimir Putin, dodajući da će se to pitanje nalaziti pod kontrolom vlasti, prenele su ruske novinske agencije. "Naložio sam našim stručnjacima da analiziraju sve naše reaktore, bez obzira na pozitivne ocene Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

Foto: Ilustracija

 

Sada "Rosatom" sprovodi kompletnu proveru svih naših reaktora“, rekao je Putin na susretu sa aktivom sindikata naučno-istraživačkog instituta za fizička merenja, sa kojima je razgovarao o tragediji na centrali "Fukušima" u Japanu, prenela je agencija Interfaks.

 

Putin je rekao da je glavna greška u Japanu bila to "što japanski stručnjaci nisu mnogi na vreme da pronađu i dopreme rezervne izvore energije", prenela je RIA Novosti iz Penze, grada na oko 630 kilmetara jugoistočno od Moskve.

 

"Prvo se desio zemljotres. On je uništio izvore snabdevanja energijom. Bez elektroenergije nije se mogla dopremati voda potrebna za hlađenje centrale. Uključili su rezervne generatore, naišao je talas cunamija i uništio te generatore", rekao je ruski premijer, dodajući da je uključen i treći nivo zaštite sa akumulatorima.

 

"Oni su radili ispravno, ali je potrebno bilo da se na vreme priključe prenosivi izvori iz drugih regiona zemlje. Oni to nisu učinili na vreme i počeli su problemi", rekao je Putin.

 

Predsednik ruske vlade je, pritom, dodao da ne zna zašto u Japanu grade centrale u seizmički rizičnoj zoni, kao i da je u Japanu bila stara tehnika, za razliku od Rusije gde se primenjuju najsavremeniji metodi zaštite:

 

"Naši atomski reaktori mogu da rade bez spoljašnjih izvora snabdevanja strujom tokom tri dana. To je sasvim dovoljno da se preduzmu operativne mere za reagovanje", rekao je Putin.

 

"Svi pregledi IAEA naših elektrocentrala pokazuju da su naši parametri bezbednosti najbolji u svetu. Mogu to da kažem s ponosom i punom odgovornošću", dodao je Putin, podsetivši na planove Rusije da udeo atomske energije u ukupnoj strukturi poveća sa sadašnjih 16 na 25 odsto i da je taj udeo u Francuskoj veći od 80 odsto.

 

Posle razornog zemljotresa i cunamija od 11. marta na centrali "Fukušima-1“ registrovano je niz havarija izazvanih isključivanjem sistema hlađenja, posle čega je registrovano curenje radiaktivnih elemenata i povišenje radioaktivnosti u toj oblasti.

POVEZANE VESTI

Nedelja 01.05.2011. 01:29
Bila je pouzdana i ona u Cernobilu.
Petak 20.05.2011. 16:15
tesko da je i jedna sigurna. nema garancije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online