Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 30.04.2011.
19:22
Lj. Jakšić - Vesti A

Poljaci hrle na beatifikaciju pape Vojtile

Dok se u Rimu okupljaju desetine hiljada vernika iz celog sveta, da bi bili što bliže mestu gde u nedelju počinju svečanosti proglašenja Jovana Pavla Drugog za blaženog, u Vadovicama, njegovom rodnom gradiću, hiljade Poljaka hodočasnika, svojim okupljanjem podsećaju svet odakle je njihov sugrađanin, jedini slavenski papa, krenuo na svoj svetački put.

Papina rodna kuća u Vadovicama
 

Jovan Pavle Drugi rođen je u Vadovicama 18.maja 1920, kao Karol Jozef Vojtila, u ovom malom mestu nedaleko od nekadašnjeg poljskog kraljevskog sedišta Krakova, blizu nekadašnjeg zloglasnog fašitičkog logora Aušvic.


Taj podatak nije beznačajan za njegovu bogatu životnu, svetovnu i duhovnu karijeru, jer je već u ranoj mladosti, štiteći svoje jevrejske vršnjake, činio mnogo da bi ih zaštitio od maltretiranja okupacione soldateske i onog najgoreg,“putovanja“ u obližnje stratište.

S tim u vezi i sada se pominje njegov gest za vreme potifikacije, kada je kao prvi papa u istoriji hriščanstva posetio jevrejsku sinagogu.

Na okupu vernici i državni vrh

Vernici, koji neprekidno pristižu u Vadovice okupljaju se pred mesnom bazilikom "Pane Marije“ gde je Karol Vojtila kršten i gde je služio pripravnički sveštenički staž. 

Rodna kuća pape Jovana Pavla Drugog u Vadovicama
 

Okupljeni očekuju da će im se, kako je najavljeno, u trenutciuma nedeljne molitve, pridružiti političari iz poljskog državnog vrha na čelu sa premijerom Donaldom Tuskom.

U znaku nedeljnih molitvenih svečanosti živi već nekoliko dana cela Poljska gde će u brojnim crkvama milioni vernika prisustvovati molitvama "za dušu“, kako se ovde, gde preko 90 posto građana ispoveda katoličku veru, kaže "najvećeg Poljaka među svim Poljacima“.

Manje putnika za Rim

Očekivanja da će u Rim, na molitve koje će predvoditi naslednik Jovana Pavla Drugog, aktuelni papa Benedikt XVI, iz Vojtiline rodne zemlje putovati preko milion vernika, po svemu sudeći neće se obistiniti, s obzirom na, relativno lošu organizaciju odlaska, odnosno na visoke cene smeštaja na lokacijama koje su udaljene od bazilike sv. Petra desetine kilometara.

Poljaci u Rimu
 

Na trgu pred bazilikom gde će se odvijati glavne svečanosti već su poređane stolice za najaviše državne i verske poglavare iz celog sveta i podignute ograde za bezbedan pristup stotina hiljada vernika, od koji će se neki morati zadovoljiti posmatranjem svečanosti preko montiranih mamutskih ekrana.

Najveći ekrani postavljeni su na trgu "Circo Maksimo“, udaljenom oko 20 kilometara od Trga svetog Petra. Na svim mestima već danima su podignute improvizovane tezge sa suvenirima vezanim za ovaj "verski događaj veka“, a suveniri sa likom Jovana Pavla Drugog su osnovni artikl i u ostalim prodajnim mestima u Rimu i celoj Italiji.

Papa rekorder

 

Naime, Jovan Pavle Drugi je 1978.godine postao prvi "neitalijanski“, odnosno prvi slovenski Sveti Otac, a na tom položaju ostao je sve do smrti, iako je poslednjih godina teško savladavao Parkinsonovu bolest. Preživeo je i atentat, čija pozadina još nije rasvetljena, iako je taj nemili događaj, kao što neki pretpostavljaju, mogao biti vezan za njegovu intenzivnu političku aktivnost, pre svega u rušenju komunističkog poretka u svojoj i drugim zemljama tzv.“istočnog lagera“.

Za vreme 26-godišnjg potifikata, trećeg najdužeg u istoriji postojanja papske institucije, obišao je gotovo sve kontinente, posetivši 104 zemlje i mnoga sveta mesta katoličke i drugih verskih zajednica.

Pored susreta sa rimskim jevrejskim rabinom, Jovan Pavle Drugi je posetio i islamsku
bogomolju u sirijskom Damasku i podstakao molitvene susrete sa predstavnicima svih drugih verskih opredeljenja, na kojima se kajao za grehe njegove crkve u prošlosti, pre svega delatnosti Inkvizicije.

Protivnici mu zameraju što je, prema nekim sunjama, sprečavao da, na vreme, u javnost izađu afere o pedofiliji u redovima katoličkih sveštenika.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online