Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.12.2009.
04:15
Tanjug A

Naučnici otkrivaju poreklo života i svemira!?

Polje najsavremenijih radioteleskopa (ALMA) koje se gradi na pustinjskoj visoravni Atakama u Čileu omogućiće dublje osmatranje vasione nego ikada do sada - 66 antena delovaće kao jedan teleskop! Naučnici veruju da će moći da posmatraju delove svemira onako kako su izgledali pre 10 milijardi godina, pa bi ovaj poduhvat mogao bi imati istorijski značaj za čovečanstvo!

Teško da priroda može biti surovija: Atakama u Čileu

Visoravan Atakama je pažljivo odabrana, jer njena visina od oko pet hiljada metara, a suv i proziran vazduh daju priliku za dobar domet zemaljskih teleskopa.

Nacrt budućeg polja teleskopa

Prema zamisli timova naučnika iz Evrope, Severne Amerike i Azije koji su okupljeni na ovom projektu, teleskop će se, za prvo vreme, sastojati od 66 posebnih antena koje će "uhvaćene" singale kombinovati u jedan signal sa ciljem da se dobije jedinstvena slika.

"ALMA je veliki pomak u astronomskim istraživanjima, jer je deset puta osetljiviji

Projekcija budućeg Centra

od sadašnjih teleskopa. Sa njim ćemo moći da proučavamo poreklo svemira i poreklo života", kaže čilenski stručnjak Paolo Kortes.

Radioteleskopi hvataju elektromagnetne signale vrlo visoke frekvencije, sa udaljenih zvezda i galaksija, koje kompjuteri, kao što je slučaj sa tv signalima, pretvaraju u slike i snimke.

Prema prvim računicama, ALMA kompleks će koštati oko milijardu evra, jer će, osim za precizne antene i najsnažniji kompjuter na svetu, dosta novca biti potrebno i za izgradnju infrastrukture na surovom prostoru.


Kod antena će posebno zahtevno biti osiguravanje njihove preciznosti, na šta utiču i sunčevi zraci, kaže britanski naučnik, Nik Vajborn.


I osnovni građevinski radovi, odnosno pravljenje temelja antena, zahtevaće izuzetnu preciznost, zbog čega će radnici koristiti satelitsku navigaciju i lasere.


Postolja moraju da izdrže test izuzetno teških vremenskih uslova na pustinjskoj visorovni, gde temperature padaju na minus 40 stepeni Celzijusa, a vetar, ponekad, ima snagu od 120 kilometara na sat. Pritisak vazduha na Atakami je upola manji nego na nivou mora.


Šezdeset šest antena delovaće kao jedan teleskop, čiji će se položaj menjati zavisno od njihovog položaja.


Za pomeranje antena visokih 12 metara i teških 120 tona konstruisana su dva specijalna vozila, koja mogu da ih pomeraju sa preciznošću od jednog milimetra, kažu stručnjaci, dodajući da će tegljači biti usmeravani daljinskim upravljačima.

Prva posmatranja predviđena su za kraj 2011. godine, a naučnici iz projetka ALMA očekuju da će, uz pomoć ovog teleskopa, moći da posmatraju delove svemira onako kako su izgledali pre 10 milijardi godina.

Dug je put do otkrića porekla života: Sumrak na pustinjskoj visoravni Atakama

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online