Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 11.04.2011.
12:21
Vestionline A

Religija ''ugrožena vrsta'' u Nemačkoj

Prema istraživanjima nedeljnika ''Špigl'', vernici su 45 odsto građana Nemačke, gotovo u istom broj katolici i protestanti, ali se crkva ipak suočava sa velikom krizom.

Zašto je tako pokušava da objasni Dojče vele u reportaži o konkretnim primerima, među kojima je i Benedikt Trajmer koji je 1999. imao 12 godina, išao u školu i bio ministrant u crkvi u Rikofenu, Bavarska, kada je za Uskrs ostao sam sa sveštenikom Peterom K...

Jedan sveštenik tražio je 12-godišnjaku da skine pantalone kako bi mu ''objasnio nešto''
 


"Rekao mi je da spustim pantalone da bi mi nešto objasnio. Stalno me je podsećao da to treba da ostane među nama, da on to mene uči šta ja imam u pantalonama, da on to objašnjava i drugoj deci… Onda je počeo da me dodiruje…", ispričao je Benedikt osam godina kasnije.


Benedikt je to istog dana ispričao roditeljima. Sveštenik Peter K. osuđen je za pedofiliju na tri godine zatvora uz psihijatrijski nadzor. To je samo jedan u nizu slučajeva zlostavljanja, koji poslednjih godina potresaju katoličku crkvu u Nemačkoj.


Zbog toga je u 2010. tu crkvu napustilo 180.000 ljudi. Biskupska konferencija govori o najvećoj krizi crkve posle Drugog svetskog rata.


"Nije samo reč o onima koji povremeno odlaze u crkvu, već i o onim prilježnima koji nisu spremni sve da progutaju", upozorava Karin Kortman, potpredsednica Centralnog komiteta nemačkih katolika.


Ta laička organizacija namerava da, zajedno sa Biskupskom konferencijom, predloži neke reforme, recimo da razvedeni pa ponovo oženjeni imaju pravo da prime pričešće, što do sada nije bio slučaj.


Istovremeno, u javnosti se ukazuje na celibat, kao jedan od najvažnijih problema. Na njegovo ublažavanje, bar kada je reč o lokalnim sveštenicima, pozivaju čak i političari iz redova konzervativne Hrišćansko-demokratske unije.


Matijas Demig, koji studira teologiju, ali ne želi da postane sveštenik, smatra da je celibat samo jedan od problema: "Veliki je izazov živeti sam. Celibat jeste problem, ali ne i najvažniji. Najvažniji problem jeste to što sveštenik danas mora da bude pre menadžer nego pastir".


Parohije se spajaju jer nema dovoljno sveštenika. Oni koji se dodatnih obaveza prihvate, opterećeni su novim zadacima. Katolička crkva jeste prevazišla mnoge krize, ali nedostatak sveštenika je izazov na koji za sada, čini se, nema odgovor.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.04.2011. 13:12
PRAVA HRISHCANSKA VERA je "ugrozena vrsta" od takvih "religija"= katolichke i protestantske ....i ne samo u Nemachkoj....
Ponedeljak 11.04.2011. 13:33
Matijas rece da je najvazniji problem sto danas Svestenik mora da bude pre Menadzer nego pastir.Znaci materijalno na prvom mestu,a duhovno ako nadje vremena,biznis religija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online