Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.04.2011.
06:11
R. Lukić - Vesti A

Ajnštajnova unuka umire u bedi

Petar Stojanović, osnivač Memorijalnog društva "Nikola Tesla", obratio se Hebrejskom univerzitetu u Jerusalimu u nameri da deo zarade od korišćenja lika i dela Alberta Ajnštajna pripadne teško bolesnoj Evelin.

Mileva Marić (sedi) sa sinovima Hansom, Eduardom i snajom Fridom
 

Slikar iz Sent Galena Petar Stojanović, osnivač Memorijalnog društva "Nikola Tesla", pokušava da pomogne Evelin Ajnštajn, unuci slavnog naučnika koja u teškoj bedi živi u Albani, predgrađu San Franciska. Ova 70-godišnjakinja vezana je za invalidska kolica, bori se sa karcinomom i nema novca za lekove.

U kontakt sa Ajnštajnovim naslednicima Stojanović, poznat kao poklonik nauke i zaštitnik srpske baštine, došao je 2004, kada je na ciriškom groblju, 56 godina posle njene smrti, pronašao neobeležen grob Mileve Marić, prve supruge tvorca teorije relativiteta. U nameri da o tom otkriću obavesti njenog unuka Berharda Ajnštajna, za kojeg je saznao da živi u Bernu, upoznao je i Evelin Ajnštajn, usvojenu kćerku Albertovog i Milevinog starijeg sina Hansa Alberta.

U POMOĆ POZVALA I MEDIJE: Evelin Ajnštajn
 

Potresen sudbinom unuke slavnog naučnika, Stojanović je ušao u priču koju nije očekivao. Evelin Ajnštajn, pritisnuta siromaštvom i saznanjem da Hebrejski univerzitet u Jerusalimu, na koji je njen deda preneo sva svoja prava, ubire čak 18 miliona dolara godišnje od korišćenja lika i dela genijalnog naučnika, angažovala je pre tri godine advokate kako bi dobila delić tog profita. Podršku je zatražila i od društva "Nikola Tesla", odnosno Petra Stojanovića.

Stojanović je pozvao Hebrejski univerzitet, a posle razgovora sa Barbarom Volf, službenicom zaduženom za Ajnštajnovu arhivu, obratio im se i pismeno. Objasnio je da je Evelin teško bolesna, da sedi u kolicima "napumpama kortizonom", kao i može da kupi lekove samo za dva meseca. Obrazložio je i da Evelin nije dobila ni centa ni od Albertovih i Milevinih pisama koja su prodata 1986.

- Hebrejski univerzitet treba da mi pomogne, jer oni na kraju krajeva od imena moga dede zarađuju milione dolara - rekla je Evelin.

Barbara Volf je u pismenom odgovoru navela da je "situacija gospođe Evelin žalosna", ali da je stanje sasvim drugačije:

"Ugovori povezani s Ajnštajnovim imenom koje godišnje zaključujemo donose najviše milion dolara. Oni se protežu na više godina, pa je i svota koju Evelin spominje ostvarena u dužem vremenskom periodu, a ne u toku jedne godine. Novac se troši za naučne svrhe i potrebe Hebrejskog univerziteta, a između ostalog i za finansiranje Ajnštajnove arhive pri univerzitetu. Ako vam kažem da zarađujem samo osminu plate mog poznanika, gimnazijskog učitelja u Ženevi, onda će vam biti jasno kakav je budžet našeg univerziteta..."
 

Dedu su prevarili
 

Stojanovićevu napomenu da je Evelin odigrala presudnu ulogu u pronalaženju pisama koje su Mileva i Albert kao mladi zaljubljeni par razmenjivali u periodu između 1897. i 1903. godine, u Jerusalimu nisu hteli ni da čuju. Tvrde da s pismima nemaju ništa, jer su ona, navodno, porodično vlasništvo.
 

ČUVAR SRPSKE BAŠTINE: Petar Stojanović

"Originali su na aukciji prodati devedesetih godina, a mi u arhivi imamo samo kopije koje nisu prodate. Prihodi od Ajnštajnovih rukopisa koje je on 1955. zaveštao svojoj sekretarici Heleni Dukas, a ona posle svoje smrti 1982. u nasleđe ostavila našem univerzitetu, iznose godišnje tek oko desetak hiljada dolara. Prošle godine bilo je više akcija oko Ajnštajnovog nasleđa ( ime, pisma, fotografije, rukopisi ), ali mi u arhivi nemamo nikakvo pravo da u ovom sporu zastupamo bilo koga, pa tako ni Evelin", zaključila je Barbara Volf.
 

- Oni moraju da plate. Ja sam poslednja Ajnštajnova naslednica. Oto Nathan, upravnik zaostavštine, Helen Dukas, Ajnštajnova sekretarica i Margot Ajnštajn, ćerka Albertove druge žene Elize, izmanipulisali su mog dedu i uzeli mu sav novac. To je krađa. Novac treba da pripadne porodici, a mi nismo dobili ni novčić - rekla je ogorčena Evelin u telefonskom razgovoru sa Petrom Stojanovićem.

- Ona je jako bolesna. Kičmu ne sme da operiše, a verovatno će ostati i bez noge. Moju ponudu da joj pošaljem nešto novca, bar za lekove, nije prihvatila - kaže Stojanović koji dobar deo svojih prihoda troši na istraživanje o Nikoli Tesli i Milevi Marić, o kojima poseduje više od 450 dragocenih dokumenata.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online