Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
11
Nedelja 10.04.2011.
12:12
Beta A

Skandal na godišnjicu smrti Kačinjskog

Zbog zamenjene table na mestu pada aviona poljskog predsednika Leha Kačinjskog Poljaci koji su došli da odaju poštu poginulima na mestu nesreće u Smolensku odbili da polože cveće.

Sveće i cveće za Kačinjskog
 

Poljske diplomate i obični Poljaci koji su danas došli u Rusiju, u Smolensk, da tu na mestu nesreće na prvu godišnjicu odaju poštu žrtvama pada aviona predsednika Leha Kačinjskog odbili su da polože vence i cveće i zapale sveće ispod zamenjene spomen ploče koju su postavile u noći na subotu ruske vlasti.

Zamena poljske spomen ploče baš pred godišnjicu i postavljanje nove, dvojezične na kojoj međutim nema rečenice da je predsednik Leh Kačinjski sa delegacijom krenuo na komemoraciju streljanim poljskim oficirima u Katinsku šumu na 70. godišnjicu tog najvećeg ratnog zločina nad Poljacima, počinjenog po naređenju vrhuške Kremlja, izazvala je skandal i ogorčenje među Poljacima.

Poljaci su danas zato odbili da polažu cveće ispod nove spomen ploče a svoje vence su položili i sveće zapalili ispod breze u čijoj krošnji je još ostala krhotina predsedničkog tupoljeva a čiji vrh je avion pri padu odsekao krilom.

Zamenu spomen ploče baš pred godišnjicu poljsko Ministarstvo inostranih poslova označilo je za lošu odluku, zatražilo je objašnjenje zašto je zamenjena baš sada u najnepovoljnijem mogućem trenutku iako su ruske vlasti još od jeseni upozoravale da je poljska spomen ploča u suprotnosti sa ruskim propisima.

"Tražili smo da nam vrate spomen ploču jer je ona vlasništvo Poljaka koji su je tamo postavili. Srcem podržavamo porodice, ali ne možemo da šaljemo zvaničnu notu jer jeste činjenica da je ploča postavljena bez dogovora sa ruskim i poljskim vlastima", kazao je portparol poljskog MIP-a Marćin Bosacki.

Lokalni zvaničnici u Smolensku saopštili su danas reporteru poljske televizije TVN da je odlučeno još u decembru prošle godine da se ploča zameni, između ostalog i zato što su se žitelji Smolenska žalili da ne razumeju šta na njoj piše.

"Zatečen sam takvom reakcijom Poljaka na zamenu tablice", rekao je danas novinarima guverner Smolenske oblasti Sergej Antufjev.

"Rusi su zamenili ploču da ponize nas Poljake. Očekujemo da predsednik Bronjislav Komorovski ne putuje sutra u Katin na susret sa Dmitrijem Medvedevom", kazao je televiziji TVN24 poslanik poljskih konzervativaca Joahim Bruđinjski.

"Predsednik će otići sutra u Smolensk i srešće se sa Medvedevom jer je potrebno da se razgovara. Činilo se da će se ove godine rešiti pitanje masakra u Katinskoj šumi, a to sa spomen pločom vraća nas u neolit", odbio je taj zahtev konzervativaca savetnik poljskog predsednika Tomaš Nalenč.

POVEZANE VESTI

Nedelja 10.04.2011. 11:36
......počinjenog po naređenju vrhuške Kremlja....pa da li bi i jedan normalan politicar dozvolio da se Rusi okrive za komunisticki zlocin.SSSR je koliko se secam bio skup vise zemalja, a Staljin bio Gruzin.
Nedelja 10.04.2011. 12:41
" iako su ruske vlasti još od jeseni upozoravale da je poljska spomen ploča u suprotnosti sa ruskim propisima. " Ovim je sve rečeno, a neko iz Poljske je namerno "zaboravio" da zameni ploču i ispoštuje ruske propise ne bi li namerno izazvali skandal. Poljska ili bolje da kažem latinska posla!!!
Nedelja 10.04.2011. 14:33
pametan narod ne zaboravlja svoju proslost,kao ni mi ,tako i poljaci dobro se secaju i 1939 kada su ih okupirali nemci i rusi ,pa onda 1945 kada su ih okupirali rusi ,pa tako da nemogu oni zaboraviti to ,ali nisu ulizice koji bi svoju zemlju da prodaju kao vi na marakani ,ona nije na prodaju ,tako da svaka cast poljacima na njihovom dostojanstvu ,i mi bi trebali da ucimo od njih kako se voli svoja zemlja ,a ne kao bi je vi prodali za saku kikirikija ...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online