Subota 15. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 08.04.2011.
11:51
Vestionline A

Situacija Roma se nije poboljšala u 40 godina

Situacija Roma gotovo da se nije promenila ni 40 godina od održavanja prve međunarodne konferencije o Romima, koja je sebi postavila za cilj poboljšanje stanja tog naroda, smatra direktor Evropskog centra za prava Roma (EZRR) Rob Kušen.

"Socijalno ekonomski uslovi za Rome su se čak i pogoršali“, istakao je on u izjavi austrijskoj novinskoj agenciji APA, povodom Svetskog dana Roma - 8. aprila.

Od svih naroda u Evropi Romi su najčešće pogođeni siromaštvom i nezaposlenošću, ukazao je Kušen, ocenivši da se ni u sledećoj generaciji neće ništa promeniti. Samo polovina sve romske dece završava osnovno školovanje, rekao je on, pozivajući se na izveštaj UNESKO-a.

10 miliona Roma živi u Evropi

Pad "čelične zavese" je doneo, prema mišljenju EZRR, veća građanska prava Romima, ali samo na papiru. Romi su, kako istice Kušen, bili više pogođeni nezaposlenošću usled krize, kao i jačanjem nacionalizma u postkomunističkim društvima.

Oko 10 miliona Roma živi u Evropi, a najveći broj je u Slovačkoj, Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj, naveo je on. EU pokušava već godinama, ciljanim programima, da poboljša njihov ekonomski i socijalni položaj. Oko 17,4 milijardi evra Brisel stavlja na raspolaganje svake godine za podsticanje etničkih manjina, ali samo jedan mali delić dospeva do Roma. Romi nemaju često birokratsko znanje da bi dobili sredstva EU, kazao je Kušen.

U Bugarskoj, na primer, samo je tri odsto raspoloživih sredstava iskorišćeno, a u Slovačkoj samo pola, rekao je Kušen, i naveo da je najveći problem u segregaciji Roma od većinskog stanovništva. Programi EU, kojima se izgrađuju već postojeća romska naselja, zbog toga često imaju kontraproduktivno dejstvo, smatra on.

"Cilj ne može biti da se izgradi lepši geto“, ukazao je Kušen, koji zahteva mere za integraciju Roma u većinsko društvo. Takođe, u obrazovanju treba da se ukine praktično odvajanje Roma u „romske škole“, na primer u Slovačkoj.

Evropska komisija je na potezu, rekao je on, dodajući da je EU do sada bila suviše suzdržana, i to i iz političkih razloga.

„Francuska proteruje stalno Rome u Rumuniju i Bugarsku“, tvrdi Kušen dodajući da Evropska komisija i pored toga nije ni jednom jasno rekla da su takva proterivanja ilegalna.

Što se tiče budućnosti Roma, on vidi šanse za pozitivni razvoj.

''Danas postoji jedna klasa obrazovanih i intelektualaca unutar romskog naroda, kao i rastuće civilno društvo, što je jako važno“, rekao je Kušen, dodajući da je proteklih pet godina porasla politička svest o problemima Roma, čemu treba da slede dela.

Rešiti probleme Roma u Srbiji

Komesar za ljdska prava Liberalno demokratske partije Marko Karadžić poručio je danas, povodom Svetskog dana Roma, da se problemi romske populacije u Srbiji mogu rešiti samo aktivnim učesćem svih činilaca u društvu i jasnom politikom Vlade u toj oblasti.

"Oko 500.000 pripadnika romske nacionalnosti živi u Srbiji. Od toga je veliki broj izložen sistemskoj diskriminaciji, fizičkim napadima organizovanih grupa i živi u uslovima nedostojnim čoveka", navodi se u saopštenju Karadžića dostavljenom medijima.

Napominje se i da deca romske nacionalnosti, koja su neretko žrtve kriminala, često nemaju zaštitu nadležnih organa, veliki broj romske dece zbog manipulacija i kršenja prava deteta pohađa isključivo specijalne škole ili je u potpunosti van sistema obrazovanja.

"Odbijanje Vlade da usvoji Zakon o priznavanju pravnog subjektiviteta i dalje za posledicu ima nekoliko hiljada građana koji žive bez ikakvih dokumenata i samim tim ne mogu da ostvare osnovna ljudska prava", ukazao je komesar za ljudska prava LDP-a.

Petak 08.04.2011. 13:36
РЕШИТЕ ПРОБЛЕМ СРБА У ЗЕМЉИ СРБИЈИ!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online