Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 02.04.2011.
02:13
Beta A

Avganistan: Ubijeno 7 službenika UN

Sedam službenika Ujedinjenih nacija u Avganistanu ubijeno je tokom napada na kancelariju UN u gradu Mazar-i-Šarif na severu zemlje, tokom demonstracija zbog spaljivanja Kurana u SAD, saopštila je avganistanska policija.

"Demonstranti su ubili sedam radnika UN. Svi poginuli su strani državljani", rekao je za Frans pres portparol policije Mazar-i-Šarifa Lal Mohamad Ahmadžai.

Zamenik portparola UN Farhan Hak potvrdio je u Njujorku da se dogodio napad na misiju UN u Mazar-i-Šarifu i da je među osobljem UN bilo žrtava.

Mazar-i-Šarif: Odnošenje povređenih u neredima

"Situacija je i dalje konfuzna i mi radimo na tome da utvrdimo činjenice i zbrinemo naše osoblje. Specijalni predstavnik generalnog sekretara UN (u Avganistanu) Stefan De Mistura je na putu za Mazar-i-Šarif da bi se lično pobrinuo za situaciju na terenu", rekao je Hak.

Demonstracije su počele oko 13:30 po lokalnom vremenu, posle tradicionalne molitve petkom, kada su se demonstranti okupili oko prostorija UN u koje su uspeli da se probiju, reko je portparol policije.

Prema izveštaču Frans presa, bilo je oko pet stotina demonstranata. "Neki su već bili naoružani, a drugi su uzeli oružje od radnika obezbeđenja UN", rekao je portparol policije dodavši da je među demonstrantima bilo "talibana prerušenih u demonstrante".

Iz bolnice u provinciji Balk, za AFP je potvrđeno da je ta ustanova primila oko 20 ranjenih i dvoje mrtvih čiji identitet nije poznat.

Poginuli državljani četiri zemlje

 

U napadu su poginula četiri čuvara iz Nepala i po jedan državljanin Švedske, Norveške i Rumunije, izjavio je portparol međunarodne misije u Avganistanu Den Meknorton.

 

Švedski ministar spoljnih poslova Karl Bilt potvrdio je da je poginuo 33-godišnji Joakim Dungel, koji je radio za UN, javio je AP.

 

Norveško ministarstvo odbrane saopštilo je da je u napadu poginula njihova državljanka koja je radila kao pilot.

 

Jedan neimenovani zapadni zvaničnik saopštio je da je treći stranac bio rumunski državljanin.

Avganistanske vlasti saopštile su da su uhapsile dvadesetak osumnjičenih, među kojima je i ekstremista za koga veruju da je organizator napada i on je iz provincije Kapisa, koja je uporište islamista.

Mazar-i-Šarif je jedna od sedam zona koje je predsednik Avganistana izabrao za prve u kojima će se obaviti tranzicija u bezbednosnom smislu sa stranih trupa na avganistanske snage, predviđena za 1. jul.

Avganistan često u plamenu

Prisustvo stranih vojnika u Mazar-i-Šarifu, gradu koji se smatra relativno mirnim, bilo je gotovo neprimetno, ocenio je AFP.

Incidenata je bilo i u Kabulu posle molitve gde se oko 200 ljudi okupilo da protestuje ispred ambasade SAD, zbog spaljivanja Kurana koje je sredinom marta izveo jedan američki fundamentalni pastor.

Generalni sekretar Ban Ki-mun rekao je, povodom napada, da je "napad na osoblje UN odvratan i kukavički čiin koji ne može biti opravdan ni na jedan način".

 

Savet bezbednosti UN osudio napad

 

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija osudio je napad i pozvao vladu Avganistana da privede pravdi odgovorne za napad.

 

Šef UN za mirovne operacije Alen Le Roa potvrdio je novinarima da je u napadu poginulo sedam ljudi, preneo je Rojters.

 

"Članovi Saveta bezbednosti osudili su najoštrijim rečima nasilnički napad na operativni centar UN", rekao je novinarima ambasador Kolumbije u UN, Nestor Osorio, predsedavajući Savetu za ovaj mesec.

 

On je dodao da je Savet "pozvao vladu Avganistana da privede pravdi odgovorne za napad".

 

Subota 02.04.2011. 08:41
a što UN radi tamo? Netko ga je zvao? Što ne budu tamo gdje im je i mjesto, u New Yorku?
Subota 02.04.2011. 10:15
...ako.ako....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online