Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 30.03.2011.
09:43
Špigl A

Staroverci se vraćaju u sibirske tajge

U nastojanju da naseli sibirsku tajgu koju stanovništvo sve više napušta vlada iz Moskve je juna 2007. pokrenula program u okviru koga je Ruse u egzilu iz celog sveta pozvala da se vrate u domovinu.

U pitanju su nekada progonjeni pravoslavni pripadnici sekti, takozvani Staroverci koji su pred komunistima pobegli u severnu Kinu, odatle u Hongkong, a zatim u Južnu Ameriku, uvek težeći da budu što dalje od savremenog sveta i bučnih gradova.

Sibir, od čije usamljenosti moderni Rusi beže, u njihovoj je svesti ostao voljeni zavičaj i neka vrsta izgubljenog raja. Dvoje od njih su i Fjodor i Tatjana Kilin, 70-godišnjaci koji govore mekim, starinskim ruskim jezikom kakav u Rusiji gotovo niko više i ne pamti, ali imaju i primetni španski akcenat. Pre godinu dana su u Montevideu, glavnom gradu Urugvaja, izvadili pasoše i spakovali sve što su imali i zaputili su se u zemlju svojih predaka koju nikada nisu videli.

Iz suptropske u sibirsku klimu. U selu Dersu, iz kog su njihovi roditelji dvadesetih godina prošlog veka morali da beže, ostalo je samo 10 stanovnika. Sada ih ima dvostruko više. Kilinovi imaju 12 dece, 59 unuka i 49 praunuka, od kojih je dvadesetak pošlo sa njima u Rusiju, a neki i u Dersu. Posle dolaska velike porodice Kilinovih populacija sela Dersu su udvostručila. Tu se osećaju kao pravi Rusi, još dalje od civilizacije nego ranije, ali zato bliži Bogu.

"Što je manje ljudi, čvršća je vera", kaže Fjodor, uz povoljnu ocenu prijema u domovini. "Majčica Rusija se dobro brine o nama", vedro zaključuju Kilinovi. 

Fjodor kaže da je mislio o Rusiji svih onih decenija koje je proveo u Urugvaju. Čeznuo je da se vrati u domovinu, pa kada je čuo da ruska vlada nudi finansijsku pomoć onima koji reše da se vrate znao je da je vreme da se krene na put. 

Preci Kilinovih sahranjeni su na obroncima Dersua. Starovrci taj kraj nazivaju obećanom zemljom "Belovodie" (Bele vode).   

Staroverci od 1653. godine

 

Kada je patrijarh ruski Nikon reformisao Rusku pravolsavnu crkvu 1653. godine veliki broj vernika smatrao je tu rabotu đavoljim poslom. Jedan deo koji nije prihvatio reformu odvojio se od glavnog crkvenog toka i nastavio da praktikuje stare crkvene rituale, čak i kada su im sveštenici vešani, a hramovi spaljivani. Širom sveta danas postoji nekoliko stotina hiljada Staroveraca. 

Sreda 30.03.2011. 14:51
Samo da Sibir ostane ruski, a ne da se centralnoazijski narodi pocnu naseljavati.
Sreda 30.03.2011. 09:59
taj Sibir je isto bogu iza nogu...tamo za živjeti čovjek treba imati životinjsku snagu...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online