Nedelja 6. 10. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 28.03.2011.
17:50
Fonet A

Lavrov: Zapad prekršio rezoluciju UN o Libiji

"Aktivnosti vazduhoplovstva zapadne koalicije u interesu libijskih pobunjenika predstavljaju u suštini mešanje u građanski rat u Libiji i prevazilaze mandat koji je utvrdio Savet bezbednosti UN za učesnike operacije", izjavio je danas ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Zaštita civila je jedno, a pomaganje pobunjenicima drugo, smatra Lavrov

Prema njegovim rečima, mešanje koalicije zapadnih zemalja u građanski rat u Libiji nije odobreno Rezolucijom 1.973 Saveta bezbednosti UN.

"Smatramo da mešanje koalicije u unutrašnji, građanski rat, u suštini, nije odobreno rezolucijom SB UN", rekao je Lavrov, a prenela je agencija Itar-Tass.

"Vidimo medijske izveštaje i ovde, i u Evropi, i u SAD, o tome da zvaničnici zemalja koje učestvuju u toj koaliciji, daju izjave koje, s jedne strane, potvrđuju da oni prate samo cilj zaštite civilnog stanovništva, ali s druge strane stižu vesti, koje niko ne demantuje, o nanošenju udara koalicione avijacije po vojsci libijskog lidera Moamera Gadafija, uz podršku naoružanih pobunjenika", rekao je Lavrov.

Ruski ministar je zatražio međunarodnu proveru medijskih izveštaja o ljudskim žrtvama vazduhoplovnih udara zemalja koje od 19. marta učestvuju u operaciji "Odisejeva zora".

"Zaštita civilnog stanovništva ostaje naš prioritet", dodao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je, takođe, izrazio uverenje da postoji suštinska razlika između vazduhoplovnih udara po libijskoj protivvazdušnoj odbrani i vojsci lojalnoj lideru Libijske džamahirije.

Itar-Tass prenosi da je Lavrov, istovremeno, rekao da odluka NATO-a da preuzme na sebe komandovanje operacijom u Libiji odgovara Rezoluciji.

"Odluka o tome da sada NATO preuzima na sebe komandu nad svim operacijama u Libiji, odgovara parametrima koji su u Rezoluciji 1.973 SB UN", rekao je ruski ministar.

U ime ruskog rukovodstva, Lavrov je rekao da je potreban hitan prekid vatre u Libiji. Prema njegovim rečima, Moskva podržava inicijativu Afričke unije iz prošle nedelje, da se u Libiju uputi misija sačinjena od pet predsednika afričkih država, ovlašćena da posreduje u prekidu krvoprolića i radi prevladavanja krize.

Ruska državna agencija prenela je iz Londona i izjavu generalnog sekretara NATO-a Andersa Fog Rasmusena da je mandat UN jasan - da "treba zaštiti civilno stanovništvo od vojnog nasilja" i da "NATO postupa u okvirima zadatog mandata".

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.03.2011. 18:12
Lavrov: Zapad prekršio rezoluciju UN o Libiji -------------------------------------- Наиме, ништа ново. Када сте задњи пут чули истину из чељусти неког западног политичара...?
Ponedeljak 28.03.2011. 18:46
Čemu služe Ruski vojni sateliti, ako ne da potvrde novinske izveštaje da u napadu na Sirtu "pobunjenici" koriste rakete sa lansirnih rampi. Zašto ne kaže godpodin Lavrov da je u toku kopnena intervencija SAS, nego priča o udarima iz vazduha, a na kopnu je u toku najprljavija akcija NATO. Jel treba zapadni novinari da mu budu izvori za MLAKO reagovanje. Jeste pogrešio Saif što je trgovao oružje sa Tonijem Blerom, ali od Rusije se očekuje da kaže istinu, jer ovo je samo početak. Lepo im je Obrajtova rekla da nije u redu da Rusi sami koriste Sibirske resurse.
Ponedeljak 28.03.2011. 20:54
Rusi su 1956. g. "usli" u Madjarsku da "pomognu"--i zacudo zaboravili da se vrate kuci vise od 40. godina. To je pravo lice Rusko---sada se tu i tamo oglase, da bi kasnije zajedno "delili plen". Ruski "kazacok"!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online