Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Ponedeljak 28.03.2011.
14:27
Vestionline A

Gandi je bio homoseksualac i rasista

"Mahatma Gandi je bio rasista i biseksualac", tvrdi autor kontroverzne biografije vođe indijske revolucije koja je nedavno objavljena u Americi i koja će neminovno izazvati burne reakcije Gandijevih sledbenika.

Gandi iz mlađih dana (levo) i njegov navodni ljubavnik Kalenbah (desno)

Knjiga "Great Soul" (Velika duša), čiji je pisac bivši urednik "Njujork tajmsa" Džozef Leliveld, iznosi nekoliko novih, šokantnih tvdrnji o čoveku koji je pomogao Indiji u ostvarenju nezavisnosti.

Leliveld tako ističe da je u starosti Gandi upražnjavao "noćna maženja", bez odeće, sa 17-godišnjim devojkama iz svog okruženja, među kojima je bila i njegova nećakinja. Vođa indijske revolucije navodno je bio zaljubljen i u Hermana Kalenbaha, nemačkog arhitektu i bodibildera jevrejskog porekla koji je postao Gandijev sledbenik.

Živeli su zajedno dve godine u kući koju je Kalenbah sagradio i zakleli da će jedan drugome darivati "sve više ljubavi, takve ljubavi koju svet još nije video", piše Leliveld. Gandi i njegova supruga Kasturbaj Mahandži, s kojom je imao četvoro dece, razveli su se 1908. godine kako bi on mogao da bude s ljubavnikom.

U svojim pismima, Gandi je sebe oslovljavao sa "Gornji dom", a Kalenbaha, s kojim je bio do 1914, "Donji dom". Od svog ljubavnika je tražio da obeća da neće požudno gledati nijednu ženu.

Leliveld, takođe, tvrdi da je Gandi bio rasistički raspoložen prema crnom južnoafričkom stanovništvu.

"Mogli smo da shvatimo što nas nisu stavili s belcima, ali je bilo nepodnošljivo što su nas svrstali sa domorocima koji su po pravilu necivilizovani", navodno je izjavio prilokom jedne posete Južnoj Africi.

U kritici knjige, objavljenoj u "Vol Strit džurnalu", napominje se da je Gandi predstavljen kao "seksualni čudak, politički amater, fanatični zaluđenik, rasista i samoreklamer, zagovornik ljubavi kao koncepta za čovečanstvo dok je u stvari prezirao ljude kao pojedince".

Ponedeljak 28.03.2011. 15:08
Obicno kada ne mogu nekome ni u cemu da pariraju, onda pokusavaju da ga okaljaju, kako bi oni ispali bolji. Idiotizam! A ameri u tome prednjace.
Ponedeljak 28.03.2011. 15:10
meni samo nije jasno zašto nlo najviše posječuje ameriku,mora da tu dolaze na hlađenje mozga kad ga pregriju.
Ponedeljak 28.03.2011. 18:35
Hahahaha, homoseksualni rasista!!! I sta cemo sad??? Da mu posthumno sudimo za rasizam ili sta? Ili im smeta Gandijevo porijeklo mozda??? Nije se u Americi rodio ni slican Gandiu, ni do dana danasnjeg, a to sad nemogu da sazvacu i progutaju!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online