Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 25.03.2011.
16:17
Beta A

Tibet prihvatio dalaj lamino povlačenje

Tibetanski parlament u egzilu prihvatio je danas u Daramsali povlačenje dalaj lame iz političkog života, javlja agencija Frans pres pozivajući se na jednog člana parlamenta.

Dalaj lama ostaje duhovni vođa svog svog naroda
 

Taj parlamentarac Karma Ješi kazao je da je bilo veoma teško doneti takvu odluku, ali i podsetio da je dalaj lama veoma dugo radio na dobrobiti Tibetanaca.

"Imajući to u vidu, doneli smo ovu odluku", kazao je on. Dalaj lama je ranije ovog meseca zatražio da bude oslobođen svih političkih funkcija u tibetanskoj vladi i da ostane samo duhovni vođa tog naroda.

U izbeglištvu od 1959. u Daramsali, na severu Indije, dalaj lama je najveći simbol borbe Tibetanaca i kao takav rado viđen gost šefova država i vlada od SAD do Evrope, i veliki prijatelj slavnih ličnosti na Zapadu.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir 1989, pobornik nenasilja zbog čega ga njegove pristalice porede sa Gandijem i Martinom Luterom Kingom, dalaj lama neumorno ponavlja milionima Tibetanaca da se kineskoj vlasti suprotstavljaju na miran način.

Uprkos njegovoj neumornoj nenasilnoj borbi, dalaj lama iza sebe ostavlja skromna dostignuća - vlasti u Pekingu ga i dalje smatraju opasnim separatistom, a njegov narod nastavlja da se žali da ga kineske vlasti ugnjetavaju.

Smatrajući da Kina nikada neće odustati od Tibeta, dalaj lama se odlučio za umereniji put - zalaganje za "kulturnu autonomiju" svoje zemlje.

Nakon gušenja tibetanskog ustanka i kineske vojne intervencije 1959. dalaj lama odlazi u izbeglištvo. Prvi šef nezavisne indijske države Džavaharlal Nehru ponudio je gostoprimstvo Tibetancima u Daramsali, gde dalaj lama odmah okuplja grupe svojih sunarodnika iz Indije, ali i inostranstva.

Uspeh njegove borbe za Tibet širom sveta je nedvosmislen, a njegova lična harizma i on sam kao simbol doprinose sve većim strahovanjima da bi odlazak dalaj lame sa politicke scene doveo do slabljenja i podele unutar tibetanskog pokreta.

Kad je reč o mogućem nasledniku dalaj lame na čelu vlade, pominju se tri kandidata - profesor prava na Harvardu Lobsang Sangaj koji ima i najveće šanse da bude izabran, bivši predstavnik dalaj lame u Njujorku i Vašingtonu Tenzin Tetong, kao i Taši Vangdi koji je godinama bio na više funkcija u tibetanskoj vladi u egzilu.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online