Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 23.03.2011.
12:15
Vestionline A

Radijacija iz Japana stigla do Evrope

Radijacija koja predstavlja posledicu udesa nuklearne elektrane u Japanu stigla je i do Evrope. Islandski zvaničnici su saopštili da su nad ovom zemljom registrovane “veoma male količine” nuklearnih čestica koje po svoj prilici potiču iz Japana, dok nemačko savezno Ministarstvo za ekologiju smatra da bi radioaktivne čestice tokom dana mogle stići i do srednje Evrope.

Kada jednom ode u atmosferu radijaciju više niko ne može da zaustavi

Posle izveštaja o povećanom nivou radioaktivnosti iznad Japana, porasla je zabrinutost zbog mogućih posledica nuklearnog incidenta po čitav svet. Služba za nadzor životnih namirnica SAD najavila je stroge propise za uvoz namirnica i Japana, a Evropljani sa zabrinutošću prate širenje radioaktivnosti.

Francuska takođe očekuje da će radioaktivnost tokom dana stići do nje, dok Britanija veruje da će se sa nuklearnim česticama suočiti tek za nekoliko dana. Mreža od 63 kontrolne stanice širom Pacifika, Severnog Atlantika i Severne Amerike meri prisustvo radioaktivnog jodina u tragovima, dok Organizacija za sveobuhvatnu zabranu nuklearnih proba UN, sa sedištem u Beču, koja je zadužena za praćenje radijacije nastale zbog nuklearnih incidenata i eksplozija, potvrđuje prisustvo nuklearnih čestica iz Japana nad Rejkjavikom, ali tvrdi i da nivo ove radijacije iznosi samo oko jednog milionitog dela prirodne radijacije u okruženju i da zasad ne predstavlja nikakvu opasnost po zdravlje.

Janik Rusele iz francuskog "Grinpisa" kazao je za francuske medije da je oblak razblažen, pošto je prešao veliko rastojanje, ali da je problematično to što još nije poznato od kojih čestica je sastavljen.

Ranije danas diplomatski izvori na Islandu saopštili su da su tragovi radioaktivnih čestica uočeni iznad Islanda, ali da oni ne mogu da ugroze zdravlje ljudi.

"Pitanje je dana kada će se one raspršiti iznad severne hemisfere. Neće biti posledica po zdravlje ljudi u Evropi", kazao je Andreas Štol, naučnik iz norveškog Instituta za ustraživanja vazduha.
 

Nivo radijacije nad Tokiom je od zamljotersa narastao 10 puta, a prisustvo nuklearnih čestica iz Japana ustanovljeno je i nad Kalifornijom i Vašingtonom.

U nuklearnoj ekletrani Fukušima i oko nje ulažu se maksimalni napori da se reaktori ugase i da se najgore spreči. Još uvek je, međutim, pitanje hoće li to biti dovoljno, pogotovo kada se ima u vidu činjenica da su se u regionu oko Fukušime1 dogodila još dva zemljotresa.

U tokijskom vodovodu jutros je ponovo zabeleženo povećanje radioaktivnosti i preporučeno je da se voda iz vodovoda ne daje bebama. 

POVEZANE VESTI

Sreda 23.03.2011. 13:51
Nikad se nece saznati prava istina o kolicini radijacije. Narodi koji svesno zive u neznanju odbit ce im se o glavu. Kad im se kaze istina,snebivaju se,misle da se preteriva,pa jos onoga koji govori istinu optuzuju za mrznju,i trce u potrazi za istinom da je cuju od voljenog vodje.Nabili glavu u pesak,da ne vide i ne cuju nesto lose. To je zivot vecine naroda na zapadu,posebno izrazen u Americi gde je sve ruzicasto,dok vlast koju biraju mnoge zemlje zavise u crno,pobise milione,opljackase slabije.Izgradise Ameri po celom svetu nuklearke sto silom sto milom,Narod ponosan na svoju vlast i prividno blagostanje po ceni tudjih zivota,ne shvatajuci da ce na kraju platiti najvecu cenu.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online