Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 23.03.2011.
10:31
Vestionline A

Američki vojnici se zabavljali s mrtvim Avganistancima

Nemački nedeljnik "Špigl" objavio je u svom najnovijem broju šokantne fotografije američkih vojnika koji poziraju kraj leševa ubijenih Avganistanaca. Špigl tvrdi da poseduje 4.000 autentičnih fotografija i video snimaka koji prikazuju iživljavanje američkih vojnika nad civilima.

Sa tri objavljene fotografije u kameru se smeše dva američka vojnika čija je jedinica avganistanske civile ubijala rekreacije radi, piše u objašnjenju uglednog nedeljnika. "Špigl" tvrdi da poseduje 4.000 ovakvih fotografija i vodeo snimaka, ali da je objavio samo tri koje su dovoljne da se ispriča priča o američkoj jedinici koju su novinari istraživali pet meseci, i na kraju je nazvali "jedinica ubica".


Na jednoj od fotografija iz Avganistana vojnik u jednoj ruci drži cigaretu, a u drugoj podiže krvavu glavu mrtvog čoveka. Na drugoj fotografiji drugi vojnik, sa širokim osmehom na licu, u ruci pridržava glavu istog ubijenog čoveka. Na trećoj su dvoje ljudi poput lutaka naslonjenih na stub uz put, a očigledno je da se radi o mrtvim ljudima s kojima su se vojnici zabavljali.


"Špigl" je uz šokantne snimke objavio i to da je američka vojska pokušala da spreči njihovo objavljivanje uz objašnjenje da bi to moglo da podstakne osvetu nad vojnicima koji se nalae na terenu. No, nemački nedeljnik je ovo objašnjenje odbio.


Pošto su fotografije dospele u javnost američka vojska je izdala saopštenje u kojem navodi da su prizori "odvratni" bilo kojem ljudskom biću i da su u potpunoj "suprotnosti standardima i vrednostima vojske Sjedinjenih američkih država". Vojska se izvinila za reakcije koje su u javnosti izazvale fotografije, i navela da su vojnici optuženi za zverstva s fotografija izvedeni pred sud. Naime, u SAD-u je trenutno pod istragom nekoliko vojnika, a "Špigl" tvrdi da je jedan od njih na objavljenim fotografijama. To je kaplar Džeremi Morlok, optužen za ubistvo s predumišljajem trojice Avganistanaca.
 

Hilari Klinton i zvaničnici NATO-a izrazili su zabrinutost zbog reakcija i posledica koje bi objavljivanje ovog materijala moglo da izazove u Avganistanu.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.03.2011. 10:50
americke krvnike treba reciklirati i takve ih poslati za ameriku. da ih pakuju kao hamburger.
Sreda 23.03.2011. 11:02
Špigl je zakasnio nedelju dana koliko se ovo vrti. Ništa to nije prema onome što objavljuju Englezi da je u toku takmičenje njihovih snajperista. Jedan se posebno istakao jer je snimano kako jednim metkom ubija dvojicu avganistanaca koji su stajali jedan iza drugog. Imaju i listu rekordera po ubistvima na dan. Jedan je šampion sa 60 komada, to mu dođe pet komada na sat kada se snima po dnevnom svetlu. Ništa bez demokratije i engleskih džentlmena.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online