Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 22.03.2011.
18:05
Vestionline A

Jemen pada u ruke Al Kaide?

Od svih pobuna koje su ove godine zahvatile Srednji istok, nijedna neće imati toliko štetne posledice po borbu protiv terorizma kao ona u Jemenu, gde deluje jedan od najaktivnijih ogranaka Al Kaide, piše agencija "Asošiejtid pres". Skori odlazak sa vlasti predsednika Alija Abdulaha Saleha, posle 32 godine vladavine, što je on sam najavio, kako ocenjuje ta agencija, znači udar na uticaj Zapada u Jemenu. Ko god da zameni Saleha, naslediće zemlju na putu da postane neuspela država.

Demonstracije u Jemenu sve žešće i krvavije

Secesionisti su na jugu, vodama Jemena krstare pirati, na severu se bore pristalice Irana i Saudijske Arabije. Polovina stanovništva je nepismena, trećina nezaposlena, pijaće vode ima malo, nafte nimalo, a natalitet je među najvišim u svetu, navodi agencija.

Uzevši u obzir sve to, veliko je pitanje hoće li sledeći lider Jemena nastaviti nepopularnu kampanju protiv Al Kaide.


Šeik Hamid al Ahmar, jedan od lidera opozičije koji se pominje kao mogući novi predsednik, odbacuje Al Kaidu u Jemenu kao kreaciju Salehove vlade.


Američka administracija grupaciju koja u Jemenu deluje pod nazivom "Al Kaida na Arabijskom poluostrvu" smatra jednom od najozbiljnijih terorističkih pretnji po SAD. Ova grupa ima oko 300 članova, sklonjenih među plemenskim saveznicima u zabačenim delovima zemlje, i stoji iza dve neuspele bombaške akcije u poslednje dve godine, u kojima su korišćeni putnički avioni sa odredištima u Sjedinjenim državama.


Zbog njih je CIA prošle godine, kako se navodi, uspostavila novo odeljenje svog protivterorističkog centra, a njena baza u Jemenu je značajno ojačana ljudstvom.

Saleh: Odlazim s vlasti posle izbora

 

Predsednik Jemena Ali Abdulah Saleh napustiće vlast nakon parlamentarnih izbora koji će biti održani krajem ove ili početkom 2012. godine, odbijajući da preda vlast dok ne bude znao ko će doći na njegovo mesto, izjavio je danas Rojtersu Salehov sekretar za medije Ahmed al-Sufi.


"Ali Abdulah Saleh ne traži vlast, ali neće da ode a da ne zna kome ju je predao", naglasio je al-Sufi.

 

Opozicija odbila predlog predsednika


Međutim, koalicija jemenskih opozicionih grupa odbila je ovu ponudu predsednika i ponovila zahtev da on odmah podnese ostavku. "Jedina stvar moći će da zadovolji narod, a to je ostavka ovog čoveka", rekao je predstavnik opozicije Mohamed al-Sabri, ocenivši da će "sledeći časovi biti odlučujući".


Predsednik Saleh, prenosi AFP, upozorio je danas da bi pokušaj udara mogao da izazove građanski rat a na televiziji je rekao da će "bilo koja podela u oružanim snagama imati negativne posledice na celu zemlju".


Istovremeno, zdravstveni radnici i očevici tvrde da su dva vojnika poginula u sukobima između regularne vojske i elitne republikanske garde odane Salehu koje su se sukobile kasno sinoć u blizini predsedničke palate.


Na čelu republikanske garde je Salehov sin Ahmed.


Niko još uvek nema jasnu predstavu kako će izgledati nova vlast u Jemenu, u kome su Amerikanci godinama uticaj ostvarivali uticanjem na Saleha i njemu bliske ljude. Bezbednosne snage u ovoj državi vode članovi njegove šire porodice i uklanjanje svih njih moglo bi dovesti do građanskog rata i raspada zemlje.


Situaciju dodatno komplikuje i činjenica da je jedna od glavnih snaga iza tamošnjih protesta fundamentalistička islamistička partija Islah. Njen duhovni lider, šeik Abdel-Madžid al Zindani, nalazi se na američkoj listi terorista, a na pitanje ko nasleđuje Saleha, za same SAD možda je najgori mogući odgovor - niko.

Građanski rat, niz neuspešnih lidera i propala država, omogićili bi Al Kaidi još veću pokretljivost i skrovište. Što bude gore po Jemen, teže će biti njegovoj vladi da se okrene borbi protiv terorizma, navodi agencija AP.

Ali Abdulah Saleh - plesač iznad zmija

 

Ali Abdulah Saleh je poslednjih pola veka imao jedinstvenu ulogu u burnoj istoriji svoje zemlje.

 

Po svemu sudeći, vladavina čoveka koga sve više napuštaju oficiri, verski dostojanstvenici i plemenske vođe, neumitno se bliži kraju, ocenjuje agencija Frans pres koja podseća da je Saleh rukovođenje Jemenom voleo da poredi s "plesom iznad zmija".

 

Ali Abdulah Saleh

 

Saleh je rođen 21. marta 1942. godine, a u politiku je ušao već 1962. u vreme državnog udara kada je iz Sane proteran poslednji imam i kada je u toj izolovanoj i plemenskoj oblasti stvorena Arapska Republika Jemen.

 

Usledio je građanski rat u kojem je Egipat sa Gamalom Abdelom Naserom podržavao vojsku dok je severni sused Saudijska Arabija podršku pružala plemenima vernim svrgnutom monarhu. Rat je okončan 1970. godine.

 

Istovremeno, u južnim provincijama Britanci i dalje kontrolišu Aden i deo morske obale. Suočeni sa jakom pobunom, Britanci napuštaju te oblasti 1967. Tada nastaje u Adenu "narodna i demokratska" republika koja će biti u sferi uticaja tadašnjeg Sovjetskog Saveza.

 

Ustavotvorna skupština bira 1978. Saleha koji tada ima čin potpukovnika na funkciju šefa severnojemenskih oblasti umesto Ahmada al-Gašmija koji je poginuo u atentatu.

 

Saleh se okružuje bliskim saradnicima među kojima su i njegova braća i postavlja ih na ključna mesta u policiji i vojsci. Oslanja se takođe i na vladajuću stranku Opšti narodni kongres.

 

Da bi se, međutim, održao na vlasti Saleh će morati da podršku u toj državi tradicionalnih vrednosti, pronađe i kod verskih i plemenskih vođa koji još imaju vodeću ulogu.

 

Sam Saleh potiče iz plemena Sanan, člana moćne konfederacije Hašeda. Jedan od glavnih zadataka mu je bio ujedinjenje sa jugom, ali do toga je došlo tek 1990. Te godine Saleh će postati prvi predsednik ujedinjenog Jemena. Četiri godine kasnije uspeva da uguši pobunu separatista na jugu.

 

Oženjen i otac sedam sinova, Saleh je član zajednice zaidita, ogranka šiita koji čine 30 odsto stanovništva. Pripadnici te zajednice čine većinu na severu zemlje, a od 2004. Saleh se suočava sa žestokim otporom separatista sa severa zemlje.

 

Pragmatičan političar, Saleh je tokom vladavine morao da prođe kroz brojne teške periode, između ostalog, i kroz krizu koju je izazvala iračka invazija Kuvajta 1990. godine.

 

Saudijska Arabija je tada kaznila Jemen jer je stao na stranu Iraka i proterala 700.000
jemenskih radnika.

 

Nakon 1990. Saleh u tri navrata organizuje parlamentarne izbore i dva puta predsedničke na kojima i 1999. i 2006. odnosi ubedljivu pobedu. Sadašnji mandat mu ističe 2013. godine.

 

Saleh je takođe morao da se suoči sa prisustvom sledbenika Osame Bin Ladena u svojoj zemlji, čija porodica vuče korene iz Jemena. Ali, on je tu preteću okolnost okrenuo u svoju korist tako što je postao saveznik SAD od kojih godišnje dobija pomoć od 150 miliona dolara.

 

Danas, suočen sa žestokim protestima, Saleh je sve usamljeniji. "Režim na svojoj strani sada ima samo članove porodice među kojima su Salehova dva sina Haled i Ahmad i njegovi nećaci koji su na čelu policije", kaže stručnjak za pitanja Jemena Frank Mermije.

Arapska liga osudila zločine na civilima

Predstavnici Arapske lige osudili su danas "zločine nad civilima" u Jemenu i zatražili od jemenskih vlasti da "na miran način" odgovore na zahteve naroda.Arapska liga "oštro osuđuje zločine počinjene nad civilima i poziva na očuvanje nacionalnog jedinstva i prava na slobodu izražavanja", piše u saopštenju izdatom u Kairu.

Predstavnici Arapske lige su pozvali "na dijalog i na demokratske metode kako bi se na miran način odgovorilo na zahteve jemenskog naroda".

POVEZANE VESTI

Utorak 22.03.2011. 20:16
То су амерички савезници, као и у Либији и даље... иста банда, сви исто заслужују!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online