Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 21.03.2011.
19:04
Beta A

"Libijski scenario" uskoro i u Jemenu?

Na desetine jemenskih oficira prešlo je danas na stranu opozicije, dok je više ambasadora te zemlje u pismu zatražilo ostavku predsednika Alija Abdulaha Saleha.

Ambasadori Jemena u Parizu, Briselu, Ženevi, Berlinu i Londonu kao i u konzulatu u Frankfurtu "poslali su poruku predsedniku Salehu zatraživši od njega da odgovori na zahteve naroda i podnese ostavku kako bi se izbeglo krvoproliće", rekao je Frans presu jemenski ambasador u Francuskoj Haled al-Akva.

Ali Abbulah Saleh

Toj poruci pridružio se i jemenski ambasador na Kubi koji je rekao da "računa na predsednikovu mudrost kako bi interes zemlje stavio ispred sopstvenih interesa".

Plemenski lider šeik Sadek al-Ahmar zatražio je od predsednika Saleha, koji je na vlasti 32 godine, da se povuče.

 Francuska zatražila odlazak Saleha

 

Francuska je danas zatražila odlazak sa vlasti jemenskog predsednika Ali Abdulaha Saleha i time postala prva država zapada koja je uputila takav zahtev.

 

"Danas je jasno da je neizbežan odlazak sa vlasti predesdnika Saleha", izjavio je u Briselu francuski šef diplomatije Alan Žipe, nakon sastanka sa svojim evropskim kolegama.

 

Pomoći svrgavanje vladara koji pucaju snajperima na demonstrante: Alan Žipe

 

On je dodao da treba pomoći onima koji čine sve kako bi se poštovala ljudska prava i koji hoće da stvore demokratiju.

 

"To važi za sve zemlje, a mi danas ističemo Jemen jer se sutuacija tamo pogoršava", naglasio je Žipe.

 

Žipe je povodom situacje u Bahreinu rekao da u toj državi dijalog treba da zameni represiju, ali nije zatražio odlazak sa vlasti vladajuće dinastije.

U centru Sane i dalje se nalaze demonstranti i pored zabrane okupljanja, a njima se pridružio i veliki broj oficira i vojnika. Nešto ranije opoziciji se pridružio i jedan od komandanata vojske, general Ali Mohsen al-Ahmar koji je za katarsku televiziju Al Džazira rekao da podržava "mirne proteste mladih" i optužio predsednika za represiju nad učesnicima demonstracija i guranje zemlje u građanski rat.

Vlasti su danas izvele na ulice tenkove i rasporedile ih posebno oko predsedničke palate, sedišta vladajuće stranke, ministarstva odbrane i Centralne banke.

Tenkovi čuvaju Centralnu banku Jemena u Sani

U Adenu, na jugu zemlje, general Naser Ali Šuaibi takođe se pridružio opoziciji kao i 60 oficira iz provincije Adramut i 50 oficira ministarstva unutrašnjih poslova.

Ostavku je danas podneo i guverner Adena, Ahmad Katabi u znak protesta zbog onoga što se događa u zemlji.

Juče su u Jemenu održane masovne demonstracije u više gradova zbog pogibije preko 50 učesnika demonstracija na koje su petak u Sani sa krovova zgrada pucali pripadnici snaga bezbednosti.

Demonstranti u Jemenu sada imaju podršku delova vojske, političara, Zapada...

Taj masakr je danas osudio generalni sekretar UN Ban Ki-mun koji je  istakao da "jemenska vlada ima obavezu da zaštiti civile". "Nema alternative globalnom dijalogu o političkim, socijalnim i ekonomskim reformama radi prevazilaženja političke krize", rekao je Ban Ki-mun tokom posete Kairu.

Protesti u Jemenu traju više od mesec dana, a demonstranti zahtevaju političke slobode i ostavku predsednika Ali Abdulaha Saleha koji je na vlasti već 32 godine.

U znak protesta zbog napada na demonstrante, nekoliko ministara u Jemenu je podnelo ostavke među kojima su i ministar za ljudska prava i ministar turizma. Ostavku je podneo i ambasador Jemena u UN.

Predsednik Jemena Ali Abdulah Saleh juče je raspustio vladu i imenovao privremenu, koja će obavljati tekuće poslove do izbora novog kabineta". 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 21.03.2011. 19:17
Pacov SARKOZI svuda zabada NOS.Priprema se bagra za IRAN.
Ponedeljak 21.03.2011. 19:33
Licemeri pokvareni, oni su i podigli tu sirotinju da bi "pomogli" narodnu revoluciju da umire besne Arape. Koji drugi interes imaju u zemlji bede gde je glavni proizvod Kha, opijumska biljka slicna koki. Neka uvedu demokratiju u Bahrein gde 70% stanovnika trazi promenu. E, to ne moze, jer je tamo nafta i baza 5 flote a rezim im odgovara. Odvratni su koliko su pokvareni.
Ponedeljak 21.03.2011. 19:20
nisam baš u toku s politikom u Jemenu, pa me zanima je li ovaj na vlasti amerikancima prodana duša, ili nije pa ga sada isto žele maknuti? Ima li što Jemen nafte?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online