Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 20.03.2011.
03:44
Blic A

Obnova Japana 200 milijardi dolara

Troškovi obnove Japana, pogođenog prvo razornim zemljotresom i cunamijem, a zatim i havarijom u nuklearnoj centrali Fukušima, mogli bi da iznose između 125 i 200 milijardi dolara, ali za ukupnu procenu biće potrebno sačekati rasplet stanja u oštećenoj nuklearki u kojoj kriza još nije okončana.

Japan i Japance tek očekuje rad na otklanjanju teških posledica katastrofalnog zemljotresa i cunamija
 

Ovaj zemljotres bi tako mogao da košta duplo više od prethodnog velikog potresa koji je 1995. pogodio japanski grad Kobe i koji je ostavio bez doma 310.000 ljudi, uz troškove obnove od oko 100 milijardi dolara.


Procena tih troškova za tragediju koja je severoistok Japana pogodila pre deset dana i ostavila bez doma najmanje 434.000 ljudi, predstavlja sumu jednaku vrednosti do četiri odsto BDP Japana, države koja je treća ekonomska sila u svetu, posle SAD i Kine.


Ta suma je u isto vreme i jedan odsto ukupnog nacionalnog bogatstva Japana, što deluje malo, ali imajući u vidu finansijsku moć zemlje i globalni uticaj Japana, radi se o ogromnim troškovima. Slična suma od oko 140 milijardi dolara bila je potrebna za obnovu i nakon uragana "Katrina" koji je 2005. godine u SAD bez doma ostavio 800.000 stanovnika u Nju Orleansu i okolini.


Uspeh napora na zaustavljanju havarije u nuklearki Fukušima umnogome će odrediti dalji rast troškova obnove. Japanske vlasti juče su tvrdile da je postignut napredak na stabilizaciji stanja u centrali, pošto se radnici koji su tamo preostali trude da obezbede normalno napajanje strujom vodenih topova koji služe za hlađenje zemljotresom oštećenih reaktora.


"Ne možemo definitivno da tvrdimo, ali mislimo da smo uspeli da ubacimo određeni nivo vode u reaktoru 3 i smatramo da je to delimično stabilizovalo situaciju. Uspeli smo da sprečimo njeno pogoršanje i verujem da je ovo presudni momenat", tvrdi Jukio Edano, sekretar japanske vlade, koji kaže i da tragovi radijacije koji su registrovani u mleku i spanaću iz okruga Fukušima i Ibaraki nisu opasni po ljudsko zdravlje.


Rusi nude Japancima učešće u proizvodnji gasa

Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je juče da japanske kompanije mogu da učestvuju u proizvodnji prirodnog gasa u istočnoj Rusiji.


Putin je, govoreći na pacifičkom ostrvu Sahalin, istakao da će ruska kompanija "Gasprom" preusmeriti Japanu deo svojih isporuka tečnog prirodnog gasa namenjenog za Evropu.


Isporuka više od milion tona tečnog prirodnog gasa će, prema njegovim rečima, biti od velike pomoći Japanu posle razornog zemljotresa i cunamija koji su oštetili njegove nukelarne centrale.


"Gasprom" će povećati snabdevanje Evrope prirodnim gasom za 60 miliona kubnih metara dnevno, kako bi nadoknadila preusmeravanje ka Japanu. Rusija je već obećala da će Japan snabdeti ugljem i električnom energijom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online