Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
18
Ponedeljak 14.03.2011.
22:42
Vestionline A

Gadafi počeo odlučujuću bitku za Libiju

Snage libijskog predsednika Moamera Gadafija preduzele su strahovitu ofanzivu kako bi proterali glavninu pobunjeničkih snaga iz Adždabije, grada od 130.000 stanovnika oko kojeg će se voditi presudna bitka za budućnost Libije. Gadafijeve snage danas su napale i grad Zuaru, 110 km zapadno od Tripolija, koji je za sada u rukama pobunjenika.

Pobunjenici u pustinjom okruženoj Aždabiji imaju male šanse za uspeh
 

Pobunjenici u Aždabiji grade utvrđenja i raspoređuju teško naoružanje, očekujući dolazak Gadafijeve armije jer se početak odsudnih borbi tek očekuje.

Stanovnici grada Zurae kažu da su vladine snage gađale grad iz tenkova i teške artiljerije, kao i da su blokirale ulaze u Zuaru. Jedan pobunjenik iz ovog grada u blizini tuniske granice je rekao da su poginula najmanje četiri borca opozicije. Napad na Zuaru je najnoviji pokušaj režima da očisti pobunjenike iz severozapadnog dela Libije oko Tripolija.

Vladine snage su protekle nedelje zauzele Zaviju, najbliži grad Tripoliju, koji je bio u rukama opozicije.

Pobunjenici tvrde da su povratili kontrolu nad Bregom, zarobivši pritom nekolicinu pripadnika elitnih vladinih snaga. Gadafijeve trupe, međutim, čvrsto kontrolišu naftna postrojenja u Bregi, a pobunjeničke snage ograničene su na nekoliko stambenih četvrti na obodu grada. Za sada ne postoje nezavisne potvrde o ovim navodima.

Osvajanje Aždabije otvara Gadafiju put ka istoku zemlje 
 

Ove informacije usledile su samo nekoliko sati posle povlačenja pobunjenika iz grada na zapadu zemlje, usled žestokih napada Gadafijevih snaga iz vazduha i sa kopna. 


Na istoku zemlje pobunjenici su se, usled velike ofanzive Gadafijevih snaga, povukli u Adždabiju gde bi u narednim časovima mogla početi odlučna bitka kojom bi u velikoj meri mogla biti odlučena sudbina revolta protiv 42 godine dugog libijskog režima.


Adždabija ima nemerljivu stratešku važnost za pobunjeničke snage, jer bi pad tog grada otvorio vrata armiji da se brzo prebaci dalje na istok, ka istorijski značajnom Tobruku, čijim bi zauzimanjem Gadafi uhvatio Bengazi u makaze i, praktično, uništio svaku nadu pobunjenika za uspeh.


Upravo zbog toga, pobunjenici su u prethodna 24 časa ka tom gradu usmerili sve raspoložive snage, ali nemali broj stanovnika Adždabije beži dalje na istok, ka Tobruku ili Bengaziju, što predstavlja prilično jasan signal da moral Gadafijevih protivnika više i nije na visokom nivou.


Ipak, oko grada su u toku pripreme za bitku - pobunjenici kopaju rovove na prilazima gradu i pune ih sanducima sa municijom. Bageri prave nekoliko metara visoke prepreke, dok oficiri pokušavaju da na najbolji način rasporede artiljeriju i nešto tenkova koje imaju na raspolaganju.


Kao i tokom Drugog svetskog rata, kada su se u Libiji vodile žestoke bitke između Britanaca i Nemaca, pobunjenici se čine svesni činjenice da na potpuno ravnom, pustinjskom terenu, nemaju preterano veliku šansu da zaustave ofanzivu protivnika.

Komandant pobunjeničkih snaga, donedavni ministar unutrašnjih poslova Abdel Fatah Junes u Bengaziju je najavio žestok otpor u Adždabiji, rekavši da prethodni porazi, u stvari, predstavljaju strateške uzmake. Pobunjenici su, u želji da podignu moral saborcima u tom gradu, najavili da će, pod okriljem mraka, stići oko 8.000 dobrovoljaca. Gotovo istovremeno, Gadafijeve snage ušle su u predgrađe još jednog uporišta pobunjenika, Misurate.

Amerikanci gledaju kako da zaustave Gadafija, a da ne uđu u rat
 

U međuvremenu, raste diplomatski pritisak za uvođenjem zone zabranjenog leta nad Libijom. Posebno posle apela Afričke lige upućenog Savetu bezbednosti UN, kako bi se pružila zaštita pobunjenicima.


Ipak, Rusija i Kina, stalne članice Saveta bezbednosti UN sa pravom veta, izrazile su velike rezerve povodom ovog pitanja i zatražile dodatne informacije o predlogu Arapske lige.


Uvođenje zone zabranjenih letova iznad Libije čini se jedinom nadom pobunjenika da izbegnu gnev Gadafijevih snaga, jer su avioni libijskog ratnog vazduhoplovstva, u prethodnih nekoliko dana, odigrali važnu ulogu u pobedama vojske oko nekoliko snažnih uporišta pobunjenika.


Američka državna sekretarka Hilari Klinton će liderima G8 predstaviti plan o uvođenju zone zabranjenih letova, oko kojeg u Vašingtonu nema preterano mnogo entuzijazma, jer kako je objasnio američki ministar odbrane Robert Gejts, takva akcija pretpostavlja i seriju vazdušnih udara po odabranim metama Gadafijeve avijacije.

Suštinski, da bi operacija zabrane letova iznad Libije imala bilo kakve izglede da uspe, Amerika mora da uđe u rat, što će administracija Baraka Obame pod svaku cenu pokušati da izbegne, jer još uvek pokušava da opere fleke koje su za sobom ostavile avanture njegovog prethodnika u Beloj kući, mlađeg Džordža Buša.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.03.2011. 22:48
Свака част! Сачувао је прибраност и одговорио како треба. Баш ми је драго!
Ponedeljak 14.03.2011. 23:06
"Amerikanci gledaju kako da zaustave Gadafija, a da ne uđu u rat" Ова реченица је врхунац лицемерја...
Utorak 15.03.2011. 00:21
Udri,Gaso!Samo napred!A odakle mirnim demonstrantima sanduci municije i raketni bacaci,njima to radja u pustinji ili im Englezi bacaju kao bombone?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online