Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 13.03.2011.
16:12
Vestionline A

Kvar u još jednoj nuklearci, proradio i vulkan

Vanredno stanje uvedeno je danas u još jednom nuklearnoj centrali u Japanu, pogođenoj snažnim zemljotresom i u kojoj je registrovan visok nivo radioaktivnosti, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (AIEA).

"Japanske vlasti su obavestile AIEA da je Japanska kompanija za električnu energiju uvela vanredno stanje u centrali u Onagavi", navodi se u saopštenju te agencije UN sa sedištem u Beču.

 

Tri reaktora u Onagavi su pod kontrolom, navele su japanske vlasti, a dodaje AIEA.

U skladu s japanskim pravilima, vanredno stanje je uvedeno pošto je registrovan visok nivo radioaktivnosti koji prelazi dozvoljeni nivo u zoni nadomak centrale.Japanske vlasti nastoje da otkriju uzrok te radioaktivnosti, dodaje AIEA.

Proradio vulkan Šinmoedake

Vulkan Šinmoedake proradio je danas na jugozapadu Japana, izbacujući pepeo i stene do četiri kilometra uvis, saopštili su lokalni zvaničnici. Vulkan visok 1.421 metar, na planinskom vencu Kirišima, proradio je u januaru, posle 52 godine zatišja. Poslednja veća aktivnost registrovana je 1. marta, preneo je AFP. Za sada nije poznato da li je erupciju izazvao snažan zemljotres, koji je u petak pogodio Japan i pokrenuo cunami. Vlasti su podigle stepen upozorenja u oblasti i zabranile prilaz planini.

Pretnja o novoj nuklearnoj katastrofi u Japanu i dalje je danas prisutna, a vlasti u Tokiju navode da je ovo "najozbiljnija kriza" od Drugog svetskog rata zbog razornog zemljotresa u kojem je najverovatnije poginulo više od 10.000 ljudi.

Vlada je navela da zemlji prete restrikcije struje a posebna zabrinutost je zbog situacije u nuklearnoj centrali Fukušima 1 na severoistoku zemlje, gde se dogodila eksplozija u zgradi u kojoj se nalazi jedan reaktor. Drugi reaktor iste centrale danas je pokazivao
znake kvara u sistemu za rashlađivanje.

Vlada je upozorila da nije isključena mogućnost ekplozije kod reaktora zbog "moguće akumulacije hidrogena", rekao je neimenovani portparol vlade i dodao da sam reaktor ne bi trebalo da bude ugrožen.

"Ne možemo da isključimo mogućnost ekplozije. Ako do nje dođe, to bi moglo značajno da utiče na zdravlje ljudi", rekao je portparol.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.03.2011. 16:22
Nasi tv mediji se ponasaju ko da se ovo desilo na Marsu...sporedna vest...tuga bas !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online