Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.12.2009.
19:31
Tanjug A

Ambasadori podržali Bramercov izveštaj

Ambasadori država čalnica Saveta bezbednosti UN podržali su u četvrtak pozitivan izveštaj glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca o saradnji Srbije sa Hagom i istakli da je za okončanje rada tog suda potrebno uhapsiti prestale optuženike.

Pošto su saslušali izveštaje o radu međunarodnih krivičnih sudova za bivšu Jugoslaviju i za Ruandu, kao i o saradnji pojedinih država, ambasadori su izneli stavove o izlaznoj strategiji tih tribunala, koje su osnovale UN, naporima na hapšenju preostalih optuženika i prenošenju suđenja nacionalim sudovima,

Ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin izjavio je da je Tribunal blizu da završi svoju misiju, doprineseći održavanju mira i obezbeđivanju političkog balansa.

Vitalij Čurkin

Čurkin, koji je od predstavnika stalnih članica Saveta bezbednosti prvi govorio, naglasio je, međutim, da je "potrebna efikasnija saradnja Haškog suda i nacionalnih pravosuđa, koje mora da bude nezavisno" i dodao da se okončanje rada Haškog tribunala ne sme odlagati neograničeno.

 Čurkin je pozdravio ocenu glavnog haškog tužioca Serža Bramerca o saradnji Srbije sa Tribunalom i izrazio da će i druge zemlje na to pozitivno reagovati.

"Ratko Mladić i Goran Hadžić moraju biti uhapšeni i prebačeni što pre u Haški tribunal, u skladu sa obavezama koje je Srbija preuzela po pitanju saradnje sa Haškim tribunalom", rekla je ambasadorka SAD pri UN Suzan Rajs, napominjući da je to značajno za dalje integracije naše zemlje.

Suzan Rajs

Ona je posebno naglasila da vlasti Hrvatske moraju otkloniti opertaivne i tehničke probleme u saradnji sa Tribunalom.

Britanski ambasador Džeremi Grinstok izrazio je očekivanje da rad suda bude okončan do 2011-2012, a sami žalbeni postupci do 2014. godine.

"Mandat suda neće biti završen dok svi zločinci ne budu privedeni pravdi, smatramo da je stvaranje radne grupe za Hrvatsku značajan korak", rekao je Grinstok i izrazio žaljenje što Hrvatska ne sarađuje po pitanju dokumenata.

Džeremi Grinstok

On je naglasio da je Srbija u poslednjih šest meseci pokazala značajan napredak u saradnji sa Haškim tribunalom, ističući da su pojedina odlaganja procesa bila uslovljena faktorima koji su "izvan Haškog tribunala".

Grinstok se, takođe, založio za produženje mandata sudijama Haškog tribunala kako bi preostali procesi mogli da se završe.

"Puna saradnja je vitalna za okončanje mandata i da bi se begunci priveli pravdi", rekao je Grinstok.

On je, takođe, izrazio zadovoljstvo što je Srbija, kako je istakao, demonstrirala spremnost za punu saradnju sa Hagom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online