Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 13.03.2011.
12:49
B. Božin - Vesti A

Otmica koja je potresla Nemačku

Ovih dana je svet obišla priča lepe Nemice Tine Rotkam i njene devetogodišnje kćerke Amire, koje su svoje živote prepustile jednoj krijumčarskoj bandi da bi na brodu prepunom izbeglica iz tuniskog grada Đerbe stigle do Evrope.

Tina nije bežala od revolucije i haosa u toj zemlji, već od nasilja svog bivšeg muža, lekara. Slučaj neverovatno podseća na film "Ne bez moje kćerke", zasnovan na istinitoj priči Amerikanke koja je jedva uspela da pobegne sa kćerkom od muža Iranca.


- Nebrojeno puta sam već pokušavala da sa kćerkicom pobegnem iz Tunisa. Presrećna sam da smo konačno uspele u tome - izjavila je 40-godišnja nastavnica iz Diseldorfa novinarima u italijanskoj luci Lampeduza, neposredno po iskrcavanju sa broda.


Zaplet počinje pre četiri godine kada se Tina zvanično razvela od supruga koji je, po njenim rečima, godinama terorisao celu porodicu.

Sma Faouzi, Tinin bivši muž sa kćerkom Amirom

Majka tvrdi da je dobila starateljsko pravo, ali dr Sma Faouzi nije dozvolio da ona i devojčica otputuju. Od tada je stalno pokušavala da malu Amiru dovede u Nemačku, ali bez uspeha.


Kada je otputovala u Đerbu sa namerom da devojčicu dovede u Nemačku, tuniska policija joj je oduzela pasoš. Tina Rotkam veruje da je i to zasluga njenog muža jer je kao lekar veoma uticajan u ovom gradu.

Ljubav na letovanju


Verzije ovo dvoje ljudi se slažu samo do trenutka kada je njihov brak počeo da se raspada. Upoznali su se kada je plavokosa nastavnica iz Diseldorfa letovala u Tunisu, a ponovo sreli u Briselu gde je Faouzi bio na specijalizaciji.

 

Kada je Tina zatrudnela, venčali su se i kratko vreme živeli u Nemačkoj. Međutim, Faouzi nije uspeo da se uklopi u novu sredinu. Molio je Tinu da se vrate u Tunis na šta je pristala. Ali, njoj je bilo teško da se prilagodi životu u Đerbi.


Tina je odlučila da se sa kćerkom uputi duboko u pozadinu zemlje, u nameri da se dočepa Libije i nemačke ambasade.

Međutim, njen plan su osujetili protesti protiv Gadafija, tako da su morale da ostanu u tuniskim brdima. Za to vreme je njen muž organizovao potragu za ženom i kćerkom, tako da Tina nije imala drugog izbora nego da pokuša da se spase uz pomoć krijumčara. Dala im je 2.000 evra za prevoz na izbegličkom brodu sa još sto izbeglica.


Isplovili su usred noći, a cilj je bio 130 kilometara udaljena Lampeduza, evropska kapija u Sredozemnom moru. Tinina i Amirina odiseja završena je tek posle 20 sati putovanja. Italijanske vlasti su izbeglice smestile u prihvatni kamp u kojem je bilo već 850 ljudi.

Bezuspešna potraga


Faouzi tvrdi da je Tina s Amirom pobegla na jug Tunisa, kod roditelja svog novog partnera. Kako kaže, bezuspešno pokušavao da ih pronađe sve dok na TV ekranu nije video bivšu ženu i kćerku u Lampeduzi.

Tina Rotkam je imala više sreće. Ona je odmah kontaktirala nemačku ambasadu i noć provela u hotelu. Bila je na ivici snaga i promrzla, a Amira je imala blagu groznicu.

Tina sa novim mužem, kćerkom Amirom i sinom

Već sledećeg dana je bila na svim naslovnim stranama, ali jedina želja joj je bila da se što pre vrati u Diseldorf, gde ju je čekao novi partner, sa kojim ima jednoipogodišnjeg sina.


U međuvremenu, iz Đerbe se oglasio Tinin bivši muž dr Sma Faouzi koji tvrdi da je to što je Tina Rotkam ispričala - obična laž!

Za nemačke medije je izjavio da nije mogao da veruje svojim očima i ušima kada je na TV kanalima video Tinu i Amiru. Najpre je osetio olakšanje, jer već nedeljama nije znao gde mu je dete, a onda je bio šokiran izjavama svoje supruge o njegovom nasilju i o tome da nije hteo da dozvoli maloj Amiri da živi kod majke.


Faouzi tvrdi da nikada nije podigao ruku na svoju ženu, već da je uzrok razvoda bilo što što je ona upoznala drugog muškarca, 20-godišnjeg Tunišanina sa kojim se vratila u Nemačku.


Amira je ostala kod oca. Počeo je rat za starateljstvo nad devojčicom.
- Tina je dobila pravo da se stara o kćerki, ali nije je tada odvela, jer je ponovo bila trudna i nije imala vremena - tvrdi dr Faouzi koji se žalio na presudu i viši sud je tada njemu dodelio pravo da se se brine o detetu.


Faouzi je izjavio da odustaje od borbe za dete, jer ne želi "da mu jednog dana kćerka kaže da joj je uskratio majku". Tako se, bar za sada, završava tuniska verzija filma "Ne bez moje kćerke".

Nedelja 13.03.2011. 16:40
Nisu u pitanju rase nego ličnosti. Ali čudime i danas danji kod belke zašto stalno jure muslimane a posle kad se udaju za njih , neodgovara im njihov način života i ponašanje u braku? Kao da nisu znali pre ! I još jedna stvar me čudi : odvojena od svoje ćerke, tuga, plač itd...a našla vremena da se spajtaši sa drugim tipom i da mu rodi dete !? Izvinite, ali podržavan oca !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online