Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 13.03.2011.
00:48
Vestionline A

Nuklearne havarije koje su pretile svetu

Eksplozija u nuklearnoj elektrani Fukušima, u Japanu, do koje je došlo posle razornog zemljotresa koji je pogodio ovu ostrvsku državu, jedna je od više sličnih havarija u svetu koje su se dešavale u poslednjih 25 godina. Zbog kvarova na nuklearnim elektrana broj žrtava do sad je uvek bio nepoznat. Hoće li se istorija ponoviti?

Nuklearna elektrana Fukušima pre eksplozije
 

Havariji nuklearke Fukušima, koje je eksplodirala u Japanu, usled razornog zemljotresa, prethodila je sredinom 2008. godine havarija na najvećoj nuklearki na svetu, u blizini Avinjona, na jugu Francuske. Oko 100 zaposlenih bilo je, čak u četiri navrata, izloženo radioaktivnim česticama. Objavljen je podatak da je oko 100 osoba lakše ozračeno.


Novembra 2007. došlo je do havarije na reaktoru nuklearne elektrane Kozlodoj, kada je primećeno da je iz jedne cevi izlazila para. Pukotine u reaktoru zabeležene su i oktobra 2010. godine.

U novembru 2006. transformator švedske nuklearne centrale zapalio se, zbog čega je rad reaktora zaustavljen, a u tom incidentu nije bilo ljudskih žrtava.


Godine 1993. para visokog pritiska je ubila jednog i povredila još dva radnika u NE Fukušima (Japan).


Iste godine zabeleženo je curenje u NE Kozlodoj, Bugarska, kada je i ispuštena radioaktivna para u atmosferu, a posledice i žrtve su i dalje nepoznate.

Nemačka nuklearna elektrana
 


Godinu dana ranije, 1992, došlo je do curenja reaktora i gašenja u NE Darlington (Kanada), a posledice i žrtve su nepoznate.


Godine 1991. došlo je, usled tehničkih problema, do automatskog gašenja centrale Sendai (Japan), a posledice i žrtve su i dalje nepoznate.


Godinu dana ranije, 1990. godine, ozračeno je osam zaposlenih u kanadskoj nuklearnoj elektrani Poan Lepro (Point Lepreau). Dva radnika ozračena su tokom punjenja nuklearne centrale Blaje (Blayais), Francuska.
 

Otkazala je pumpa tokom gašenja u francuskoj NE Gravelin (Gravelines), a posledice i žrtve do danas su nepoznate.

Iste godine je došlo do nestanka struje i više kvarova u NE Dresden, u SAD, a i tu su posledice i žrtve nepoznate.


Početkom marta i krajem aprila 1986. u Černobilju, u bivšoj sovjetskoj Ukrajini, desila se najveća nuklearna katastrofa u istoriji. Prema podacima britanskih naučnika, neposredno posle te katastrofe je umrlo izmedju 30.000 i 60.000 ljudi, a ne zna se tačan broj obolelih, koji bi mogao da, do danas, iznosi i do milion.

Kvarom černobiljske nuklearne elektrane ozračeno je najmanje 7 miliona ljudi
 


Posledice i sada trpi više od 1,5 miliona ljudi koji žive u ozračenoj oblasti. Eksplozija u černobiljskom reaktoru emitovala je 400 puta više radijacije nego atomska bomba bačena na Hirošimu. U incidentu je kontaminirano 150.000 kvadratnih kilometara na području Ukrajine, Belorusije i Rusije, a ozračeno najmanje sedam miliona ljudi.


U toj NE izbio je požar na električim kablovima i 1990, kada je došlo do gubitka kontrole u preostala dva reaktora, a posledice i žrtve su ostale nepoznati.

POVEZANE VESTI

Nedelja 13.03.2011. 09:12
- Bil Gejts, vlasnik Majkrosofta: “U svetu danas ima 6,8 milijardi ljudi. To u budućnosti vodi brojci od 9 milijardi. Međutim, sada , ako uradimo veliki posao vezan za vakcine, zdravstvenu zaštitu, servise reproduktivnog zdravlja, mogli bismo smanjiti taj broj za možda 10 ili 15 procenata” ( skup posvećen TED, februar 2010.); - Paul Erlih, savetnik za nauku bivšeg predsednika SAD, Džordža Buša: “Svaka nova osoba koju dodajemo disproporcionalno i negativno utiče na životnu sredinu…”; - Dejvid Rokfeler: “Negativan uticaj rasta populacije na sve naše planetarne ekosisteme postaje zastrašujuće očigledan” (govor u okviru UN ); - Žak Kusto, francuski ist
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online