Nedelja 19. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 10.03.2011.
10:47
Vestionline A

Viskonsin: Senat ukida sindikalna prava, narod besan

Republikanski senatori u državi Viskonsin ipak su u izglasali predlog zakona kojim se državnim službenicima ukidaju skoro sva prava na kolektivno pregovaranje, pošto su ga izdvojili iz predloga budžeta, pa im samim tim za usvajanje nije neophodan kvorum. Ukidanje sindikalnih prava izazvalo je političku buru u Viskonsinu i proteste koji traju već pune tri nedelje.

Takav predlog dat je u okviru zakona o budžetu, sa proklamovanom namerom da se država izvuče iz deficita od 3,6 milijardi dolara.

A gde je parola "Proleteri svih zemalja..."?: Demonstranti u Viskonsinu

Za usvajanje budžeta u viskonsinskom Senatu, koji ima 33 mesta, potreban je kvorum od 20 senatora. Pošto republikanci imaju većinu od 19 senatora, ne bi imali problema da ga usvoje, pa su se demokrate, da bi to sprečili, odlučile za bojkot.

Argument demokrata, koji su se složili sa većinom budžetskih kresanja, dosad je bio da se ukidanjem sindikalnih prava ne ostvaruju nikakve uštede u javnoj potrošnji, već da se radi o ideološki motivisanoj meri. Republikanci su tvrdili suprotno.

Odluku da se ukidanje prava na kolektivno pregovaranje izdvoji u poseban zakon, republikanci su, međutim, obrazložili upravo tako, tvrdeći sada da to nema nikakve veze sa budžetom, pa im kvorum nije ni potreban.

Posle na brzinu sazvanog sastanka senatskog odbora, u skoro potpuno republikanskom sastavu, koji je potvrdio takav pristup, senatori su odmah pristupili glasanju.

U donjem domu Kongresa države Viskonsin, republikanci ionako imaju komotnu većinu, pa se očekuje da taj predlog zakona ubrzo stupi na snagu.

Narod bitan samo dok su izbori

Publika na galeriji Kongresa je negodovala dok se glasalo, a demokratski senator Bob Džauk je rekao da su republikanci odlučili da promene pravila, što će samo razjariti javnost izbog čega će pretrpeti političku štetu.

Četvrtak 10.03.2011. 11:09
Americka demokratija ! ! ! To isto ceka Evropsku uniju !
Četvrtak 10.03.2011. 14:52
Eto situacije kada država koja štampa dolare ima deficit 3,5 milijardi dolara. Ima da se slome kao šibica ako im Kinezi tresnu federalne obveznice na šalter i traže dolare OVDE i ODMAH. Ali ovi neće, dovoljno je da ih jevtinom robom dave kao mačiće i ubijaju im proizvodnju. Natežu ih natenane sa merakom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online