Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 09.03.2011.
03:44 >> 12:04h
Beta A

Jemen: Policija pucala na demonstrante

Najmanje 65 ljudi je ranjeno kada je jemenska policija otvorila vatru na demonstrante u prestonici Sani, koji traže okončanje 32-godišnje vladavine predsednika Alija Abdulaha Saleha, saopštile su bolničke službe. Šestoro ranjenih zadobili su ozbiljne povrede.

Masovni anti-vladini protesti u Jemenu
 
Policajci i agenti bezbednosnih službi u civilu otvorili su vatru u pokušaju da spreče narod da se priključi hiljadama demonstranata koji već nedeljama kampuju ispred univerziteta u Sani, izjavili su svedoci ovog događaja za agenciju Rojters.
 

Vojska Jemena upala je na univerzitet u prestonici Sani, ispaljujući gumene metke i suzavac na studente, koji su se priključili sve glasnijim javnim pozivima da predsednik te zemlje, Ali Abdulah Saleh, podnese ostavku, rekao je lider studenata sa Univerziteta u Sani Ridvan al-Masud.

Al-Masud je naveo da ima povređenih studenata, ali još nema zvaničnih podataka o žrtvama. Studenti spavaju na univerzitetu od sredine februara, tražeći ostavku Saleha.

Jemen već nedeljama potresaju demonstracije protiv Saleha, inspirisane nedavnim ustancima u Egiptu i Tunisu koji su rezultirali zbacivanjem njihovih predsednika. Saleh, ključni saveznik SAD u borbi protiv Al Kaide, na vlasti je 32 godine.

Kao dokaz da se protesti razbuktavaju je i vest da su danas Salehovo rodno mesto preplavili grafiti u kojima se on poziva na ostavku, što je prvi put da se tako nešto desilo od početka bunta, ukazuje AP.

Hiljade zatvorenika je izazvalo nerede u centralnom zatvoru u prestonici, uzevši desetak čuvara kao taoce i pozivajući Saleha da podnese ostavku. Policija je navela da je u neredima ubijen najmanje jedan zatvorenik, dok je 80 njih povređeno.

I žene se priključile protestima
 
U nekoliko delova zemlje su održane velike demonstracije, dok su se u južnom gradu Edenu i žene priključile protestima, nakon što je jedan demonstrant umro od rana zadobijenih na demonstracijama dan ranije.

U pokušaju da umiri proteste, Saleh je posle sastanaka sa najvišim političkim i bezbednosnim liderima, pozvao na nacionalni dijalog.

Državni mediji su najavili da bi on mogao da bude održan u četvrtak, i da će uključiti hiljade predstavnika iz jemenskog političkog života.

Opozicioni lider Jasin Said Numan rekao je, međutim, da će dijaloga biti samo ako Saleh pristane da podnese ostavku do kraja godine.

Saleh je nedavno obećao da se neće ponovo kandidovati za izbore 2013, ali to nije umirilo demonstrante.

POVEZANE VESTI

Sreda 09.03.2011. 06:39
Zasto li Amerika ovo dopusta,i ne naoruza demonstrante,kao u Libiji? Odgovor na ovo pitanje 100% svi znamo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online