Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 08.03.2011.
04:19
Blic A

Širaku preti kazna zatvora do 10 godina

Počelo je suđenje bivšem francuskom predsedniku Žaku Širaku (78), koga optužnica tereti da je pre nego što je postao predsednik republike, u vreme dok je bio gradonačelnik Pariza, proneverio javna sredstva, odnosno da je u periodu između 1977. i 1995. svojim političkim saveznicima isplaćivao plate za rad na nepostojećim radnim mestima u gradskoj skupštini.

Širak će se pojaviti na suđenju, preti mu kazna zatvora od 10 godina
 

Predsednik je u Francuskoj tradicionalno iznad meteža i borbe svakodnevnog političkog života, a Širak, koji sve optužbe pobija, prvi je bivši francuski šef države koji krivično odgovara pred sudom još od kako je nakon Drugog svetskog rata za veleizdaju osuđen maršal Peten.


Mada po francuskom zakonu nije obavezan da bude lično prisutan na sudu, Širak će se u utorak ipak pojaviti, uprkos glasinama da je lošeg zdravlja. Pričalo se da pati od Alchajmerove bolesti, ali njegova supruga to demantuje.
 

Sudski proces će objediniti dva zasebna slučaja, oba vezana za optužbe da su ljudi koji su bili na platnom spisku pariske Skupštine grada umesto toga radili za Širakovu stranku Okupljanje za republiku (RPR).

Prvi od ova dva slučaja, koji je pokrenulo parisko tužilaštvo, tiče se optužbi za proneveru i zloupotrebu položaja prilikom fiktivnog zapošljavanja 21 osobe, dok se drugi, u kom se bivši predsednik tereti za sukob interesa, odnosi na sedam fiktivnih radnih mesta i istragu u njemu vodi istražni sudija u Nanteru.
 

Pored Širaka, pred sudom će se naći još devet osoba iz njegovog okruženja, među kojima je i njegov bivši šef kabineta Remi Šardon (61).
 

Širaku će se, međutim, suditi bez obzira na činjenicu da je grad Pariz, kao glavni oštećeni, prošle godine povukao svoju tužbu, nakon što je sa bivšim predsednikom i vladajućom strankom UMP postigao nagodbu o poravnanju u iznosu od 2,2 miliona evra. Za to što se od suđenja nije odustalo zaslužne su pre svega grupe za pritisak.

Bivši predsednik bi teorijski mogao biti osuđen na kaznu zatvora do 10 godina, ali većina pravnika isključuje takvu mogućnost.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.03.2011. 16:13
Znači Đilas i društvo samo koriste francuski recept, a mi mislili kako su se lepo setili da preliju gradske pare. Ako Širak za 2,2 miliona evra treba da dobije 10 godina, mila majko koliko će ovaj naš akrobata da dobije.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online