Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 04.03.2011.
12:35 >> 16:05h
Vestionline A

"Frankfurtski atentator" novi tip islamskog teroriste

Dvostruki život 21-godišnjeg kosovskog Albanca, koji je u sredu na frankfurtskom aerodromu ubio dva vojnika SAD, a dvojicu ranio, tema je koja zaokuplja pažnju nemačkih stručnjaka za terorizam koji u njemu vide novi profil islamskih fundamentalista - opasnog usamljenika, pomalo čudnog i povučenog.

Arid Uka

 Mladić, koga prištinski mediji identifikuju kao Arida Uku, odrastao je u Nemačkoj, u porodici muslimana vernika, ali ne fanatičnoj i ima završenu srednju školu.

''Ako bi neko pozvao na džihad, pa šta... i to je deo ove lepe religije... čovek se sme protiv nevernika boriti, ako je napadnut....'', pisao je Uka, koji je, kako prenose nemački mediji, mrzeo i Nemačku i ''nevernika Angelu Merkel''.

Kosovski Albanac, je, sudeći prema internet ''tragovima'', koje je iza sebe ostavio, islamista, koji je voleo da igra ratne kompjuterske igrice, a sebe je video u svetom ratu protiv nevernika i simpatisao radikalnu scenu nemačkih salafista, piše štampa.

Posle napada u sredu u autobusu američke vojske na terminalu frankfurtskog aerodroma, koji je kosovski Albanac priznao u policiji, nemački eksperti analiziraju novi fenomen radikalizovanih ekstemista-usamljenika.

''To je bio napad koji se dogodio kao 'grom iz vedrog neba' '', rekao je ministar unutrašnjih poslova Hesena Boris Rajn, navodeći da ovaj mladić ''nije upadao u oči'' sigurnosnim službama.

Zaglavio mu se pištolj, pa više nije mogao da ubija

Pištolj kojim je Arid Uka pucao američke vojnike zaglavio se tokom napada, što je sprečilo još veći gubitak ljudskih života, rekao je danas nemački državni tužilac
Rajner Grišbaum (Rainer Griesbaum).

Rajner Grišbaum

Grišbaum kaže da je Uka rekao policiji da je otišao na aerodrom isključivo zato da bi ubijao Amerikance "iz osvete zbogameričke misije u Avganistanu".

Uka je navodno dan pre incidenta gledao snimak na JuTjubu (YouTube) koji je prikazivao napad američkih vojnika u Avganistanu na jednu kuću, i taj snimak ga je inspirisao na "sprečavanje daljih okrutnosti".

Detektiv frankfurtske policije Peter Brustman rekao je da je Uka izjavio da nije planirao napad na Amerikance na aerodromu.


"Rekao je da je odlučio da napadne američke vojnike na putu u Avganistan kada mu se ukaže prilika. Zato je nosio oružje", izjavio je Brustman.

Prema njegovim rečima, Uka tvrdi da "nije znao da će u tom trenutku, na tom mestu biti autobus sa američkim vojnicima".

Kada je video autobus sa 15 vojnika parkiranih ispred Terminala dva na frankfurtskom aerodromu, prišao je jednom od njih koji je stajao napolju; pitao ga za cigaretu a zatim je poželeo da zna da li ti vojnici idu za Avganistan.

"Kada mu je vojnik rekao da, pucao je tom 25-godišnjaku u glavu s leđa", izjavio je tužilac Grišbaum.

Potom je Uka upao u autobus i uz poklič "Alah je veliki" pucao vozaču u glavu, usmrtivši i njega, dodao je tužilac. Zatim je pucao u dva vojnika, povredivši obojicu, a kada je uperio pištolj u trećeg, pištolj se zaglavio. Dva puta je povukao oroz, ali do opaljenja nije došlo i Uka je pobegao, rekao je Grišbaum. U oružju je ostalo još šest neispaljenih metaka.

Vojnik kojeg nije uspeo da ubije je potrčao i sustigao Uku, a u tom trenutku su ga ščepala i dva nemačka federalna policajca.

Tužilac je takođe rekao da je mladi Albanac uz sebe imao nož.

Uka ima srpsko i crnogorsko državljanstvo, ali je odrastao i školovao se u Frankfurtu, dodao je detektiv Brustman
 

Usamljenici koji "krstare" Internetom

Atenat, prvi na nemačkom tlu sa islamističkom pozadinom, ima paralela, kažu eksperti, povezujući to sa ličnošću mladog kosovoskog Albanca, sa drugim atentatima usamljenika islamista.

Pucao u autobus sa američkim vojnicima

Paralele se povlače sa krvoprolićem vojnog psihijatra u američkoj kasarni u Teksasu u novembru 2009. godine, kada je usamljenik ubio 13 osoba, a 29 povredio. Psihijatar ubica je negovao kontakte sa jednim radikalnim imamom, koji je kasnije napadača proglasio za heroja.

''Frankfurtski atentator'' bi mogao biti ''nemački ekvivalent za taj slučaj'', kažu eksperti. ''Tip usamljenika, aktivnog na internetu je novi fenomen u islamskom terorizmu'', kažu nemački eksperti za terorizam.

Hapšenje Arida Uke

''Najveći problem je, zapravo, što se radikalizovani usamljenici jedva mogu da otkriju'', rekao je ekspert za terorizam Rolf Tophofen, analizirajući napad kosovskog Albanca, koji je izazvao osude najviših nemačkih i američkih poliltičara.

Američka vojska, bez obzira na ovaj napad u Frankfurtu, ima, kažu lokalni mediji, poverenje u Nemačku.

''Uprkos užasnoj tragediji, mi verujemo da je Nemačka sigurno mesto za naše vojnike i njihove poprodice za život i rad'', rekao je američki vicekomandant u Nemačkoj general-major, Stiven Miler.

Petak 04.03.2011. 12:54
To su SPAVACI koji su regrutovani i trenirani od strane ALKAIDE za izvodjenje akcija u Evropi .Regrutovani su vecinom SIPTARI i BOSNJACI zbog svoje bele puti i ne razlikuju se od ostalih Evropljana.Ili su Nemci glupi ili se prave glupi,ova teroristicka akcija je planirana i ovaj terorista nije delovao sam.
Petak 04.03.2011. 13:06
Odavno je poznato da Al Kaida ima čvrste korene na Kosovu, a tamo gde oni puste korene kad-tad se beru gorki plodovi. Za Al Kaidu je Kosovo od posebnog značaja, jer je to oblast s velikim brojem međunarodnih snaga, koje su izazovna meta. Oni uz to veoma lako vrše uticaj na albanske ekstremiste kriminalnim i religijskim kanalima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online