Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Sreda 02.03.2011.
12:50 >> 17:34h
Vestionline A

Gadafijeve trupe povratile tri grada

Trupe bliske libijskom vođi Moameru el Gadafiju kreću se prema istoku, gde su zauzele grad Brega i bombardovale vojno skladište u gradu Adždabija, prenosi Bi-Bi-Si. Gadafi je prethodno uspeo da povrati najmanje dva grada koja su, u okolini Tripolija, bila pod kontrolom pobunjenika, izveštava AP i dodaje da dvonedeljni narodni ustanak protiv režima preti da se pretvori u otvoreni građanski rat.

Ne prestaju sukobi u Libiji
 

Gadafijeve trupe, koje kontrolišu Tripoli i okolne gradove na zapadu zemlje, krenule su u do sada najkrvaviji obračun sa slabo naoružanim ustanicima i nastoje da stvore tampon zonu oko glavnog grada.

 

Gadafi: U slučaju intervencije sledi krvavi rat

 

Libijski lider Moamer Gadafi upozorio je danas da će u slučaju strane vojne intervencije početi "krvavi rat" u kojem će poginuti "hiljade Libijaca".

Obraćajući se "prijateljima u Evropi i na zapadu", on je rekao da "nije u njihovom interesu da ugrožavaju libijski režim" i da bi zemlja mogla da se okrene kineskim, indijskim, južnokorejskim i brazilskim kompanijama kao poslovnim partnerima. Pukovnik je upozorio da bi, u slučaju pokretanja stranih vazdušnih udara na libijskoj teritoriji, "bitka bila veoma duga", a krvoproliće "gore nego u Iraku". On je pohvalio američkog predsednika Baraka Obamu i rekao da on vodi "prihvatljivu politiku", te da se razlikuje od svojih prethodinika Džordža Buša ili Bila Klintona.

"On može da izbegne novi Irak ili novi Avganistan", rekao je Gadafi. On je ponovio da neće napustiti zemlju i da će ostati na čelu revolucije. "Zavera je postala jasna", rekao je libijski vođa i dodao da je njen cilj preuzimanje kontrole nad libijskom teritorijom i naftom. "To je nemoguće. Uz Božiju pomoć, borićemo se do kraja, do poslednjeg muškarca i žene", naglasio je Gadafi.

Libija ima najveće zalihe nafte u Africi i četvrti je najveći proizvođač na kontinentu.

 

One su od petka do danas uspele da povrate strateški važan grad Garjan u planinama Nafusa iznad Tripolija, kao i grad Sabrata zapadno od Tripolija.


Grad Zvara, koji drže pobunjenici, pod stalnim je pritiskom libijskih trupa koje su, prema rečima jednog od stanovnika, ponudile "izbor" vlastima tog mesta: da se predaju, "pa će on (Gadafi) zaboraviti šta se desilo, ili će ih napasti vojnom silom".


"Čak nam je i novac nudio", rekao je taj stanovnik, ukazujući da su gradske vlasti postavile čuvare kraj svakog strateškog objekta i na svakom ulazu u Zvaru.


U osvojenom gradu Garjanu u planinama Nafuza, vladine trupe su, prema rečima stanovnika, privele oficire koji su prišli pobunjenicima, sačinile liste demonstranata i krenule u potragu za njima.


Pobunjenici su u međuvremenu uspeli da odbiju napade na tri grada u okolini Tripolija koja su pod njihovom kontrolom, a to su Misurata, istočno, Zavija zapadno i Zintan južno od Tripolija.


U Zaviji, koja je preksinoć nakon šestočasovne opsade uspela da se odbrani od Gadafijevih trupa, pobunjenici imaju tenkove, mašinske puške i protivavionske topove, s čime su i odbili napade, izvedene iz šest pravaca. Podaci o žrtvama borbi nisu poznati.


U Misurati, vladine trupe, koje drže deo vojne baze u predgrađu, pokušale su s ofanzivom u ponedeljak, ali su ih odbile opozicione snage, građani naoružani automatskim puškama i delovi vojske koji su se odmetnuli, kažu pobunjenički borci, koji tvrde da su zarobili osam vojnika.


U planinskom Zintanu, pobunjenici su u ponedeljak uveče uspeli da odbiju napad Gadafijevih trupa, koje, prema rečima stanovništva, sada dovlače pojačanja.


Jedan narednik u libijskoj armiji, Tuareg po nacionalnosti, kaže da je vojska podeljena i da stranci koji se u njoj bore nemaju mnogo izbora. "Moramo da podržavamo Gadafija, jer smo ovde zbog njega", rekao je on agenciji AP preko telefona.

Gadafi: Borba do poslednjeg čoveka
 

Libijski lider Moamer Gadafi ponovio je danas da je teroristička organizacija Al Kaida odgovorna za pobunu protiv njegovog režima i da će se boriti do poslednjeg živog čoveka.
 

"Nemiri su počeli kada su se snage Al Kaide naoružale i napale regularne vojne snage", rekao je Gadafi na ceremoniji povodom obeležavanja 34 godišnjice od kako je Libiju nazvao zemljom u kojoj vladaju "snage naroda".
 

On je dodao da u Libiji "nije bilo demonstracija" i da je on još 1977. godine vlast predao narodu. "Od 1977 godine u Libiji je narod na vlasti", istakao je Gadafi.


Kako prenosi agencija Frans pres, Gadafi je u televizijskom obraćanju danas takođe rekao da će se boriti do "poslednje žive žene i muškarca" i pozvao UN da pošalju istražnu komisiju u Libiju.
 

Moamer Gadafi došao je na vlast 1969. godine, a 1977. Libiju je nazavao državom naroda i istakao da njome vlada narod preko svojih izabranika, a sebe je nazavao "Vođom revolucije".


Prema njegovim rečima, svi oni koje podržavaju Gadafija ne gledaju strane vesti, i "ne postoji ništa što bi moglo da ubedi Gadafija da ode sa vlasti".


"Jedini način da se to dogodi jeste da mu neko prosvira metak kroz glavu, a ja ne mogu da zamislim da će se to desiti. Vojnici koji su mu bliski to nikad ne bi dopustili", rekao je narednik.

Gadafi povratio vlast nad najmanje tri grada

Tokom višednevnih nemira u Libiji, vladar te zemlje, pukovnik Moamer El Gadafi izgubio je kontrolu nad velikim delovima teritorije, a na granici sa Tunisom je velika humanitarna kriza, i desetine hiljada stranaca, uglavnom Egipćana, ne može da se vrati u svoje zemlje.


Prema oceni Ujedinjenih nacija, potrebna je masivna evaukacija.


U međuvremenu, zvaničnici Egipta kažu da su dva američka ratna broda na putu za Mediteran ušla u Suecki kanal, javlja agencija AP.

POVEZANE VESTI

Sreda 02.03.2011. 13:44
SAMO NAPRIJED BRATSKI VOĐO !!!
Sreda 02.03.2011. 15:51
Све је ово пропаганда да Нато бомбардује Либију, покори је и као што свуда ради, да узме нафту.
Sreda 02.03.2011. 15:55
Mislim da ce tek sad amerika da otkrije svoj suludi plan a to je osvajanje i porobljavanje celog sveta.Morace Gasu da bombarduju kao i nas sto su.Gasa se pokazao mnogo jacim igracem nego sto su osvajaci mislili i zato ce da ga bombarduju.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online