Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.03.2011.
16:23
Deutche Welle A

Mozak revolucija u Srbiji i Egiptu ima 83 godine i gaji orhideje

Džin Šarp, čovek koji je osmislio metod savremenih revolucija, ima 83 godine i gaji orhideje. "Njegovo ime nije preterano poznato, ali diktatori ga se boje jer važi za najznačajnijeg teoretičara nenasilnog otpora koji je inspiracija disidentima od Burme i Bosne do Srbije i Egipta", objavio je radio "Dojče vele".

Trg Tahrir u Kairu (Egipat) pre oko mesec dana 

Knjiga Džina Šarpa ima samo 93 stranice, ali njena moć oseća se u celom svetu. Od Burme do Bosne, od Egipta do Zimbabvea, svuda se primenjuju Šarpove praktične preporuke o tome kako se sprovodi mirna revolucija bez krvoprolića.

U Srbiji, aktivisti "Otpora" zasnovali su svoje nenasilne akcije na Šarpovim idejama.

Najvažniji savet mu je da se akcije temeljno isplaniraju, jer postoji mnogo načina kako da se autoritarnim režimima kaže "ne".

"Potrebno je dobro istražiti prirodu režima i pronaći njegove slabe tačke. Svaka diktatura ima svoje slabosti", kaže Šarp.

Svoju knigu "Od diktature do demokratije" Šarp je napisao 1993. godine, posle putovanja u Mjanmar, tadašnju Burmu. Od tamošnjih disidenata u tajnosti je naučio 198 metoda nenasilnog otpora: od bojkotovanja izbora i štrajka glađu do prepoznavanja trenutka kada treba odbiti saradnju sa vlastima, preneo je radio "Dojče vele".

Umesto nasilja, Šarp se zalaže za mirnu borbu za pravo na slobodu. Celog svog života on se bavio nenasilnim otporom, kroz izučavanje dela Mahatme Gandija i Martina Lutera Kinga. Za vreme korejskog rata bio je regrutovan, ali je odbio da se javi i zbog toga odslužio devetomesečnu zatvorsku kaznu. Sledila je 30-godišnja predavačka karijera na Harvardu.

Džin Šarp stvara revolucije iz senke, a mnogi ga optužuju da radi za CIA
Godine 1973. objavio je svoje najvažnije delo: „Politika nenasilne akcije“. Džin Šarp je tih i neprimetan mislilac, čiji saveti su primenjeni na mirnim protestima širom sveta, između ostalog u Ukrajini, Srbiji i Egiptu. On tvrdi da nenaoružani ljudi u nasilnom režimu imaju snagu da izvrše promene režima.

"Mišljenje da nemaš moći ukoliko nemaš oružje nije tačno“, kategorično tvrdi Šarp.

Njegove poruke obišle su svet. Režimi u Venecueli i Burmi proglasili su ga za agenta CIA koji želi da izazove nemire. Šarp se tim optužbama smeje i tvrdi da nije promenio svoj višedecenijski stav da nikada neće sarađivati sa bilo kojom vladom, pa bila to i njegova, čak i ako bi mu bio potreban novac. Umesto toga priprema svoju novu knjigu i gaji orhideje u svojoj maloj bašti u istočnom Bostonu.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online