Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.12.2009.
01:29
Tanjug A

Usvojena završna deklaracija na skupu OEBS

Ministri inostranih poslova Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) složili su se u utorak u Atini da će podstaći dijalog o budućnosti evropske bezbednosti. "Ovakvu vrstu deklaracije OEBS nije usvojio još od 2002. godine. Ovo je nova stranica u istoriji organizacije," istakao je grčki premijer Jorgos Papandreu.

Novi početak ili nova obećanja?: OEBS

"Vizija slobodne, demokratske organizacije OEBS od Vankuvera do Vladivostoka, bez linija podele i koja uključuje zemlje različitih nivoa bezbednosti, ostaje zajednički cilj koji smo rešeni da dostignemo", naveli su ministri u deklaraciji usvojenoj posle dvodnevne konferencije, prenela je grčka novinska agencija ANA.

Srpski model za 21. vek: Vuk Jeremić

Na konferenciji je učestvovao i ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić koji je u današnjem govoru istakao da je

Srbija, opredeljujući se za miroljubivi pristup pitanju Kosova i Metohije postavila novi model rešenja etničkih sukoba u 21. veku i dala doprinos regionalnoj i globalnoj obnovi poverenja, neophodnog za nove izazove u svetu.

Ministri spoljnih poslova 56 zemalja-članica su se u političkoj deklaraciji složili da će učvrstiti i ojačati obaveze OEBS u oblasti bezbednosti i saradnje.

U dokumentu se i dalje izražava ozbiljna zabrinutost što se adekvatno ne poštuju principi Finalnog akta iz Helsinkija, koji je 1975. usvojen u Konferenciji za evropsku bezbednost i saradnju (KEBS), prethodnici OEBS.

Ministri su naveli i da se nije odustalo od primene sile kao načina rešavanja razlika u međunarodnim odnosima, kao i da nije eliminisana opasnost od međudržavnih sukoba.

Nova stranica u istoriji OEBS-a: Jorgos Papandreu

Grčki premijer Jorgos Papandreu izjavio je na završetku skupa da OEBS ovakvu vrstu deklaracije nije usvojio još od 2002. godine, i da je reč o novoj stranici u istoriji te organizacije.


"Mi smo se obavezali u zajedničkom dokumentu kako da se suočimo sa zajedničkim izazovima", rekao je on.


Od 1. januara Kazahstan, centralnoazijska država preuzima jednogodišnje predsedavanje OEBS-om.


Tokom skupa u Atini ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je ukazao kako se inicijativa ruskog predsednika Dmitrija Medvedeva o potpisivanju pravno obavezujućeg Sporazuma o evropskoj bezbednosti zasniva na stvaranju celovitog bezbednosnog sistema u evroatlantskom regionu.


Deklaracije treba da postanu obavezujuće: Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Ruske federacije
"U suštini veoma je jednostavno: OEBS i Savet Rusija-NATO usvojili su političke deklaracije kojima se promoviše princip celovite bezbednosti. Mi predlažemo pretvaranje tih deklaracija u pravno obavezujući dokument. Ni manje ni više od toga", istakao je ministar Lavrov.


Lavrov je kazao da je stvaranje efikasnog sistema kolektivne bezbednosti u evroatlantskom regionu nezamislivo bez Rusije, evropskih zemalja i Sjedinjenih Američkih Država, što je naročito pokazalo "iskustvo" iz razdoblja od Versajskog ugovora 1919. do početka Drugog svetskog rata 1939.


Skupu nisu prisustvovali američki državni sekretar Hilari Klinton, kao ni šefovi diplomatija Velike Britanije i Kanade, Dejvid Miliband i Lorens Kenon.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online