Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Sreda 23.02.2011.
16:38 >> 18:43h
Vestionline A

Gadafi: Dignite naftna postrojenja u vazduh

Libijski lider Moamer Gadafi naredio je bezbednosnim snagama da dignu u vazduh naftna postrojenja, izveštava „Tajm“. Istok zemlje pao je u ruke demonstranata, diplomate i neku oficiri otkazuju Gadafiju poslušnost, a u zemlji je presude počeo da donosi preki sud.

Počela borba na sve ili ništa

Gadafi je, naime, naredio snagama da sabotiraju naftna postrojenja, i krenu sa podizanjem u vazduh naftnih cevi kako bi se prekinule isporuke u Mediteranu. Pozivajući se na izvor blizak Gadafijevom režimu, "Time" piše da Gadafi ovim potezom poručuje da će ako ne ostane na vlasti zemljom zavladati haos.

Danas je na snagu stupila i odluka da će učesnicima u demonstracijama presuđivati preki sud. Posmatrači smatraju da je ovakva odluka znak da je Gadafi počeo borbu na sve ili ništa, uz objašnjenje da je Gadafi spreman na nekoliko političkih ustupaka, poput formiranja lokalnih samouprava i istrage prošlonedeljnih događaja.

Kako prenosi agencija Asošiejted pres, snage lojalne Muameru Gadafiju otvorile su danas žestoku vatru u Tripoliju, dan pošto je obećao da će braniti svoju poziciju i pozvao svoje pristalice da unište antivladine demonstrante.

Istok zemlje u rukama demonstranata

Još juče je objavljeno da istok Libije više nije pod kontrolom vlade, a sukobi se u celoj zemlji nastavljaju, što je danas potvrdio i šef italijanske diplomatije Franko Fratini. Sa druge strane, opozicija je navodno preuzela kontrolu grada Misurata koji bi u tom slučaju bio prvi grad na zapadu zemlje koga su preuzeli Gadafijevi protivnici. O

Prema izjavama jednog lekara, od 18. januara u Misurati je poginulo šest, a povređeno 200 ljudi nakon što su demonstranti napali zgrade koje imaju veze za Gadafijevim režimom. On je rekao da su stanovnici grada osnovali lokalne odbore za zaštitu grada, čišćenje ulica i pružanje prve pomoći povređenima.

Na video klipovima koje je na Fejsbuk postavila libijska opozicija mogi se videti demonstranti kako na zgrade u predgrađu Tripolija postavljaju zastavu Libije aktelnu pre Gadafijevog režima.
 

Diplomate otkazuju poslušnost

I libijska ambasada u Beogradu na strani naroda

Libijska ambasada u Beču danas je saopštila da predstavlja narod Libije i osudila vladino nasilje nad učesnicima protesta u Libiji.  Ambasador Ahmed Menesi i službenici ambasade nisu podneli ostavke na funkcije, javlja DPA.


U saopštenju se osuđuje nasilje nad miroljubivim demonstrantima i traži od svetske zajednice da ispuni dužnost zaštite civila i da preduzme konkretne mere, kako bi se izbegle nove žrtve.

Slično saopštenje danas je izdala i ambasada Libije u Indoneziji.

Visoki pomoćnik Saifa al-Islama, uticajnog sina libijskog lidera Moamera Gadafija, podneo je ostavku u znak protesta zbog nasilja koje potresa zemlju. Jusef Savani se pridružio mnoštvu libijskih funkcionera i diplomata koji su okrenuli leđa Gadafijevom režimu zbog nasilnog suzbijanja pobune u zemlji.

"Podneo sam u nedelju ostavku na funkciju u Gadafijevoj fondaciji kako bih izrazio zgroženost zbog nasilja", naveo je Savani u poruci upućenoj Rojtersu.

Juče je ostavku podneo i ministar unutrašnjih poslova Abdel Fatah Junes i pozvao oružane snage da podrže pobunu protiv lidera Moamera Gadafija.

"Podnosim ostavku na sve svoje dužnosti kao odgovor na revoluciju od 17. februara", poručio je Junes putem amaterskog video-snimka koji je emitovala televizija Al Džazira.

Libiji prete sankcije

 

Vlade zemalja Evropske unije dogovorile su se u sredu da pripreme moguće sankcije Libiji kao odgovor na "Gadafijevo nasilno slamanje" antivladinih protesta, izjavile su diplomate EU.


"Složili su se u zajedničkom saopštenju da preduzmu dalje mere. Diplomatskim govorom to znači sankcije", izjavio je jedan diplomata EU posle sastanka u Briselu na kome se razgovaralo o tom pitanju, preneo je Rojters.


Eksperti sada treba da sačine listu predloženih mera, među kojima može biti zabrana viza, zamrzavanje imovine, embargo na oružje, kao i druge restrikcije, a zatim vlade EU odlučuju o zavođenju sankcija.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.02.2011. 16:52
do kraja. neka ostavi pustos. neka se americkojevrejski lobi zapita, sta ce biti kada krenu na iran. a samo sto nisu.
Četvrtak 24.02.2011. 00:35
EU i americi želim u dogledno vreme sve ovo što oni sad rade libiji.gospodo novinari ili amero-eu poltroni kako objašnjavate da osim vas koji ovo objavljujete (zna se po čijoj direktivi i nalogu)niko ko se vratio iz libije to tamo nije ni vidio ni čuo?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online