Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 19.02.2011.
05:13
Alo! A

Srpski pilot bacao hašiš iz aviona

Srpski pilot Andrej D. (41) priznao je juče u sudu španskog grada Toleda krivicu za šverc 150 kilograma hašiša koje je nad Iberijskim poluostrvom izbacio iz aviona “cesna“ kojim je pilotirao. Prema optužnici, Andrej je 2009. godine izbacio pet vreća s drogom teške po 30 kilograma.

Srpski pilot priznao je šverc droge avionom da bi dobio manju kaznu
 

Prema optužnici, “cesnu“ kojom je Andrej upravljao, inače vlasništvo američke kompanije “Kalifornija“, dva španska vojna aviona F18 i jedan F1 počeli su da prate čim je preletela moreuz Gibraltar. Naime, policija je imala izvesna operativna saznanja da narko-karteli za šverc narkotika sve češće koriste male avione, iz kojih se droga zatim izbacuje na ugovoreno mesto.


Kada je Andrej preleteo vazdušni prostor grada Sjudad Real, u poteru se uključila i civilna helikopterska jedinica, nakon čega su srpskog pilota prinudili da sleti u Toledo. Vreće sa hašišom pronađene su u blizini nacionalnog parka Kabanjeros, u provinciji Pueblo Nuevo, između Sjudad Reala i Toleda.


Uhapšen odmah po sletanju

Prema svedočenju španskih vazduhoplovaca koji su bili u poteri za Andrejom, on je otvorio desna vrata aviona kojim je upravljao i izbacio vreće s narkoticima. Po sletanju, odmah je uhapšen. Pilot je rekao da se zove Andrej, da ima 41 godinu, da je ilegalni imigrant i da je iz Srbije, ali kod sebe nije imao nikakva dokumenta koja bi mogla da potvrde njegov identitet.


On je tokom istrage tvrdio da nema ništa sa pronađenim hašišom i da ga niko nije prinudio da sleti, već da mu je ponestalo goriva, zbog čega je morao da prizemlji letelicu, kao i da su optužbe koje mu se stavljaju na teret smešne. Kako je objašnjavao, “nemoguće je da neko istovremeno pilotira, otvori vrata aviona i izbacuje vreće teške po celih 30 kilograma“. On je međutim naglo pristao na sporazumno priznanje krivice, zbog čega mu je zatvorska kazna smanjena sa šest na četiri i po godine.


Na sednici sudskog veća, koja je održana na zahtev Andrejevog advokata Hosea Miguela Garido Mastera, osuđenom Srbinu je saopšteno da ga kao imigranta čeka i još godinu dana zatvora, osim ukoliko ne priloži dokumenta koja dokazuju njegov identitet i srpsko državljanstvo. Ukoliko pribavi potrebne papire, imaće mogućnost da bude deportovan iz Španije u Srbiju.

Bez novih hapšenja

Andrejev advokat je saopštio da je njegov klijent priznao krivicu kako bi mu bila smanjena kazna, ali i dalje ostaje pri tvrdnji da je nevin i da nema ništa sa hašišom.

- Ono za šta ga optužuju je nemoguće izvesti, pilotirati avionom i u isto vreme otvoriti vrata i bacati vreće od po 30 kilograma!? - rekao je Mastera, koji iako osuđenog Srbina “brani kao prijatelj“, nije znao da objasni otkuda uopšte to da je Andrej pilotirao avionom američke kompanije.
Ostalo je nepoznanica i da li je još neko bio tog dana u avionu sa Andrejom jer osim njega španska policija povodom ove pošiljke narkotika više nikog nije uhapsila.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online