Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 02.12.2009.
16:28
Tanjug A

Islamski gerilci napali "Nevski ekspres"

Islamski pobunjenici koje predvodi najtraženiji gerilski lider Doku Umarov, preuzeli su odgovornost za prošlonedeljni bombaški napad na ruski putnički voz "Nevski ekspres" kada je poginulo 26 putnika, objavljeno je sajtu KavkazCenter.com.

Vođa islamskih gerilaca sa Kavkaza, Doku Umarov

"Operacija je pripremljena i izvedena shodno naređenjima emira Kavkazskih emirata Doku Umarova", naveo je taj sajt, pozivajući se na pismo islamskih pobunjenika.

Agencija Rojters je podsetila da je Umarov najtraženiji gerilski lider u Rusiji koji predvodi pobunjenike čiji je cilj oslobađanje pretežno, muslimanima naseljenog Severnog Kavkaza od nadležnosti Moskve.

Prošlog petka, 27. novembra ekspodirala je bomba u luksuznom vozu "Nevski ekspres" na liniji Moskva-Sankt Peterburg "kao deo sabotaže strateških ekonomskih ciljeveva", navedeno je u pismu islamskih pobunjenika.

Pritom je istaknuto da će "ovi akti sabotaže biti nastavljeni dokle god oni koji su okupirali Kavkaz, ne okončaju svoju politika ubijanja običnih muslimana".

Rojters je naveo da su na sajtu KavkazCenter.com i ranije objavljivane potvrde o preuzimanju odgovornosti za pobunjeničke napade za koje su ruski policijski zvaničnici kasnije naveli da nisu originalni.

Putnički voz "Nevski ekspres", sa 653 putnika i 29 radnika železnice, krenuo je iz Moskve za Sankt Peterburg, a nesreća se dogodila u petak kasno uveče kada su četiri vagona izeletela iz šina kod sela Uglovka, oko 350 kilometara severno od Moskve.

Kadirov: Umarov neprijatelj Čečena

Predsednik Čečenije Ramzan Kadirov rekao je da će lider čečenskih ekstremista Doku Umarov, nezavisno od toga da li je umešan u podmetanje eksploziva pod "Nevski ekspres“, biti uništen, kao međunarodni terorista i neprijatelj čečenskog naroda.


"Umarov je međunarodni terorista, plod inostranih specijalnih službi i nema ništa zajedničkog sa čečenskim narodom. Stići ćemo ga, gde god on bio. Odgovaraće za sva svoja zlodela“, rekao je Kadirov.
 

Kadirov je, kako je prenela njegova pres služba, rekao da je Umarov za čečenski i ruski narod, kao i za njega lično, "neprijatelj broj jedan“, preneo je Itar-Taš.
 

Ističući da je na savesti Umarova mnogo teških zločina u Čečeniji, Kadirov je dodao da bezbednosni organi te ruske republike stalno tragaju za njim.
 

"Što se tiče saopštenja da je eksplozija voza izvršena navodno po naredbi Umarova, u tome nema ništa novo. U svoje vreme odgovornost za sve terorističke akte na sebe je preuzimao čuveni Salman Radujev“, rekao je predsednik Čečenije.


VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online