Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 12.02.2011.
15:09
Srna A

Mušaraf umešan u ubistvo Benazir Buto

Sud u Pakistanu izdao je nalog za hapšenje bivšeg predsednika Perveza Mušarafa zbog ubistva nekadašnjeg premijera Benazir Buto, saopšteno je iz tužilaštva.


Trenutak kada je Benazir Buto ustreljena
 

"Sudija Rana Nisar Ahmad izdao je nalog za hapšenje, bez mogućnosti kaucije, bivšeg predsednika Perveza Mušarafa i on mora da se pojavi pred sudom 19. februara", rekao je glavni tužilac Čodri Zulfikar Ali agenciji Frans pres.

On je dodao da je specijalni istražni tim utvrdio da je Mušaraf umešan u ubistvo Benazir Buto i da je jednako odgovoran.

"Tim je ustanovio da je reč o širokoj zaveri u koju su umešani Pervez Mušaraf, dvojica policijskih zvaničnika i teroristi", rekao je Ali.

Mušaraf, koji je bio predsednik kada je Benazir Buto ubijena 2007. godine, živi u Londonu u samonametnutom izgnanstvu i ne namerava da se vraća u Pakistan.

U decembru, policija je uhapsila dvojicu policajaca Sauda Aziza i Kurama Šahzada zbog zanemarivanja dužnosti u vezi sa ubistvom Benazir Buto.

Aziz, koji je u vreme ubistva bio šef policije u Ravalpindiju, i Šahzad, viši policijski službenik, uhapšeni su zbog neuspeha da zaštite Buto.

Buto je ubijena u samoubilačkom napadu nakon obraćanja na predizbornom skupu u Ravalpindiju, u blizini pakistanske prestonice Islamabada, 27. decembra 2007. godine.

Benazir Buto, koja je dva puta bila premijer, vratila se iz egzila dva meseca pre nego što je ubijena.

Njen suprug Asif Ali Zardari doveo je njenu Narodnu partiju do pobede na izborima u februaru 2008. godine i on je sada predsednik.

U aprilu, specijalna komisija UN zaključila je da vlasti nisu adekvatno zaštitile Benazir Buto i da su istragu ometale obaveštajne službe i drugi zvaničnici "koji nisu želeli da se sazna istina".

Bivši vojni lider Mušaraf živi u Londonu od kada ga je Zardari pobedio na izborima.

Vlada Mušarafa je okrivila je šefa pakistanskih talibana Baitulaha Mehsuda za ubistvo Benazir Buto, koji je odbacio sve optužbe.

Mehsud je ubijen u američkom napadu u avgustu 2009. godine na pripadnike Al Kaide i njenih saveznika u pakistanskom plemenskom pojasu na granici sa Avganistanom.

POVEZANE VESTI

Subota 12.02.2011. 17:52
Šta je politika. Svi na svetu su znali ko je ubio Buto. Ništa nisu preduzimali dok je Mušaraf bio na vlasti. Sad ga protivnik proganja da bi ga u potpunosti eliminisao. Tako je i kod nas. Ćutali su o Kolubari dok se nisu približili izbori.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online