Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 08.02.2011.
18:47 >> 20:52h
Net.hr A

Zemlja u kojoj je svakih 90 sekundi silovana jedna žena

U Južnoafričkoj Republici, prema procenama, svakih 90 sekundi jedna žena bude silovana. Štaviše, za jednu ženu veća je verovatnoća da će biti silovana nego da će naučiti da čita i piše!

Veće šanse za silovanje nego za školovanje
 


"Jednu ženu koja mi se obratila za pomoć silovalo je odjednom više muškaraca. Ona je tri dana bila bez svesti. Kad se probudila ležala je gola u nepoznatoj kući. Oko nje je bilo više muškaraca. Onda se probudio jedan muškarac. Molila ga je da je pusti da ide. On je zahtevao da mu ispuni svaku želju, šta god tražio. Morala je da mu ispuni svaku seksualnu želju samo da bi mogla da napusti tu kuću", priča Elanor Vilijams iz organizacije "Rape Crisis", jedne od najstarijih i najpoznatijih organizacija koje se brinu o žrtvama seksualnog nasilja.

Ona redovno posećuje okolinu Kejptauna da bi razgovarala sa ženama, saslušala ih, pomogla im savetom.

Iako su brojke o učestalosti silovanja poznate, u Južnoafričkoj Republici je silovanje još uvek tabu-tema. Žene se stide i najčešće ćute, dok se za slučaje silovanja u porodici kaže da je to porodična stvar, javlja "Dojče vele".

Silovanje - 'ritual' primanja u neku grupu

Nikakva budućnost za žene u Južnoafričkoj Republici
 

Vilijamsova smatra da tamošnji muškarci siluju jer žele da pokažu da imaju veću moć, ali je u nekim slučajevima silovanje 'ritual' primanja u neku grupu.

"Međutim, neki muškarci su i sami silovani. Kod nas je došao jedan 14-godišnji dečak koji je zlostavljao svoju braću i sestre. Pitala sam ga zašto to radi, a on je rekao zato što je i on zlostavljan. Ali, najčešće se radi o pokazivanju moći", priča Vilijams.

Poražavajući je i podatak da samo četiri do osam odsto prijava silovanja završi osudom silovatelja. Većina slučajeva se obustavi zbog nedostatka dokaza, što je za silovane žene dvostruka kazna.

Za silovanje bio optužen i južnoafrički predsednik

Doktorka Stefani Rors sa Univerziteta u Kejptaunu proučava seksualno nasilje nad ženama i tvrdi da se samo retki muškarci boje zakonske kazne.

"Za silovanje je najniža kazna 10 godina zatvora, ako nekoga osude prvi put. Problem je što sudije često nađu olakšavajuće okolnosti, kako bi mogli da dosude još nižu kaznu. Ako je silovatelj mlad, kaže se: njemu je tek 25 godina i ne možemo ga staviti čitav život iza rešetaka. I onda sudija odustane od najniže kazne i izrekne nižu kaznu", priča Rors.

Inače, za silovanje je bio optužen i južnoafrički predsednik Jakob Zuma ali je proces obustavljen posle dva meseca jer je sud prihvatio Zuminu tvrdnju da se radilo o sporazumnom seksu, prenosi "Dojče vele".

POVEZANE VESTI

Utorak 08.02.2011. 18:59
Al ga preteraste haha pa da je svake 90 sekunde silovanje debi ti svi ljudi stali u zatvor ili je cijela drzava silovana hahahhaha sta vi sve napisete i ostanete zivi ::::)))
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online