Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.02.2011.
10:07
D.A. A

Rasista ubijao i Srbe

Policija iz Švedske sumnja da je rasista Peter Mangs (38), koji je uhapšen zbog ubistava više stranaca, najveći serijski ubica u ovoj zemlji, a specijalna kriminalistička grupa istražuje njegovu moguću umešanost u čak 14 nerazjašnjenih likvidacija u južnom delu Švedske!

Jako obezbeđenje ispred suda u kome je Mangsu produžen pritvor
 



Inspektori proveravaju zločine počinjene poslednjih desetak godina, a među ubijenima je i nekoliko bivših Jugoslovena za koje se ranije verovalo da su žrtve mafijaških obračuna.
 

Za švedsku policiju je dugo bilo nezamislivo da postoji ubica poput Petera Mangsa. On je čak više puta dobrovoljno pristao da mu se produži pritvor dok se istraga ne završi, a tek naknadno je saznao da je osumnjičen za nove zločine. Prema pisanju švedske štampe, među interesantnijim slučajevima je ubistvo Petra Grujića koji je izrešetan 7. jula 2005. u glavnoj ulici u Malmeu.

Pošto je švedska policija tretirala Grujića kao jednog od vodećih ljudi u podzemlju u to vreme, istražitelji su bili uvereni da je reč o mafijaškom obračunu i naručenoj likvidaciji. Ubica do danas nije nađen, pa istražitelji sada proveravaju da li je Peter Mangs bio umešan u ovo ubistvo.

Posebno je interesantno ubistvo vlasnika ilegalnog kluba koji vodi poreklo iz bivše Jugoslavije, počinjeno početkom decembra 2007. u garaži na Rosengordu u Malmeu, kao i likvidacija mladića, takođe sa područja bivše SFRJ, koji je nađen mrtav pored strelišta u Malmeu 2001. godine.

Poznato je da je Mangs bio aktivan strelac i da je čak imao dozvolu za pištolj kojim je ubio više osoba. Zbog obima istrage, državni tužilac ne veruje da će suđenje Mangsu početi u skorije vreme.

"Jugosloveni" najveća useljenička grupa
 

Švedska policija saopštila je da je iz pištolja Petera Mangsa ubijena Trez Peterson (20), devojka bivšeg Jugoslovena, koja je bila jedna od žrtava fantoma koji je pucao na strance po Malmeu. Momak ubijene Trez u tom napadu je teško ranjen, ali je uspeo da preživi. Osim ovog ubistva i ranjavanja, Mangs se tereti za druga ubistava koja su se desila poslednjih godina. Hapšenje Petera Mangsa značilo je veliko olakšanje za ceo grad u kojem je skoro polovina stanovništva stranog porekla, a jedna od najvećih useljeničkih grupa dolazi iz bivše Jugoslavije.

- Dizanje optužnice može se očekivati tek za nekoliko meseci. Osumnjičeni Mangs sve vreme poriče zločine koji mu se stavljaju na teret, ali istraga je ipak proširena - kazao je tužilac Solveig Volstad.
 

Peter Mangs uhapšen je 9. novembra prošle godine i u međuvremenu je bio podvrgnut manjem psihijatrijskom ispitivanju koje je pokazalo da najverovatnije boluje od ozbiljnih psihičkih poremećaja. Porodice žrtva, za koje je utvrđeno da ih je Mangs ubio, nisu krile nezadovoljstvo sporom istragom.

Peter Mangs

- Osećao sam da je policija bila izuzetno pasivna i nije imala ni ambicije ni snage da reši ovaj slučaj - kaže sin Korosa Efatijana, koji je ubijen sredinom 2003. godine.
 

Nekoliko meseci ranije, Mangs je dobio dozvolu za polautomatski pištolj "glok" kojim je ubijen i Firas Al Šariah dok je zaključavao ulazna vrata svog stana.

Osumnjičeni Mangs mogao je biti zaustavljen mnogo ranije budući da je 2003. godine postojalo više tragova koji su vodili do njega.

Jedna od policijskih teorija bila je da se iza ubistava nalaze rasistički motivi serijskog ubice. Mangs je bio nastanjen u istoj ulici kao žrtva koju je pre ubistva nazvao telefonom iz streljačkog kluba. Međutim, tek posle niza drugih zločina i pojačane istrage, Mangs je uhvaćen.

Olakšanje među zemljacima
 

Na Lindegenu u Malmeu, gde je ubijena verovatno jedna od prvih Mangsovih žrtava, živi puno doseljenika iz bivše Jugoslavije.
 

- Ubistvo se desilo u vreme letnjeg raspusta pre osam godina. Tada se među stanovnike tog dela grada uvukao strah, a hapšenje Mangsa predstavlja veliko olakšanje za sve nas. Po školama i klubovima mnogo se pričalo o ovim zločinima, a sama pomisao da nepoznati ubica hara u našem kvartu bila je jeziva - priča Milan Todorović.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online