Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 06.02.2011.
04:19 >> 18:14h
Vestionline A

Egipat: Propao dogovor režima i opozicije

Egipatske vlasti i nekoliko opozicionih grupa, uključujući najjači pokret Muslimansko bratstvo, dogovorili su se danas da formiraju komisiju za ustavne reforme, omoguće slobodu štampe, oslobode osobe uhapšene tokom antivladinih protesta i ukinu zakon o vanrednom stanju kada to dozvoli bezbednosna situacija, saopštio je portparol vlade u Kairu. Opoziciju, međutim, ovakvo saopštenje nije u potpunosti zadovoljilo.

Demonstranti u Egiptu: Da li je nasilju konačno došao kraj?
 

Postignut je dogovor o "formiranju komisije, u kojoj će učestvovati sudstvo i izvestan broj političara, kako bi se proučile i predložile ustavne promene i neophodni zakonski amandmani do prve sedmice marta", rekao je portparol vlade Magdi Radi.


Radi je kazao da je, pored "mirne tranzicije vlasti na osnovu Ustava" i formiranja panela za ustavne reforme, predloženo otvaranje kancelarije za primanje žalbi koje se tiču političkih zatvorenika, ukidanje ograničenja rada medija i komunikacija i odbacivanje "svakog stranog mešanja u egipatska pitanja", kao i ukidanje u velikoj meri kritikovanog zakona o vanrednom stanju "u zavisnosti od bezbednosne situacije".

Muslimanska braća nezadovoljna

 

Reforme koje predlaže režim Hosnija Mubaraka u cilju prevazilaženja političke krize su
neadekvatne, ocenila su danas Muslimanska braća, glavna opoziciona snaga u Egiptu koja je formalno van zakona.

 

Ideja da se oformi odbor sastavljen od vlasti i opozicije za pripreme ustavnih reformi je "nedovoljna", izjavio je Mohamed Mursi, predstavnik Muslimanske braće na konferenciji za novinare u Kairu.

 

"Radijevo saopštenje nije dovoljno" rekao je Mursi za novinare. "Naši zahtevi su i dalje isti. Ona (vlada) nije odgovorila na većinu zahteva. Dala je samo neke odgovore i to površne" ocenio je drugi predstavnik Muslimanske braće, Esam Al Arijan.


Američka agencija AP piše da je egipatski režim obećao da neće proganjati učesnike antivladinih protesta koji traju već dve nedelje, da neće gušiti slobodu štampe i ometati korišćenje Interneta i usluga mobilne telefonije, kao i da će naložiti sudskim organima da se bore protiv korupcije i sudski gone one koji iza nje stoje.


U pregovorima egipatske vlade i opozicije nisu učestvovale sve opozicione grupe, koje skoro dve nedelje protestuju protiv režima predsednika Hosnija Mubaraka, jer su neke od njih odbile da pregovaraju dok Mubarak ne ode s vlasti.


Mubarak je ranije odbio da mesto predsednika države napusti pre isteka mandata, ističući da se neće kandidovati na predsedničkim izborima u septembru, uz obećanje da će sprovesti političke reforme.

Egipat odbija diktat iz inostranstva

 

Egipat odbija "diktat" iz inostranstva, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ahmed Abul Geit posle ponovljenog poziva nekoliko zapadnih zemalja za brzu i urednu političku tranziciju Egipta koji se suočava sa izazovom bez presedana.

 

Abula Geita su pozvale njegove kolege iz SAD i nekoliko evropskih zemalja, kao i iz Kanade i Australije da bi se obavestili o stanju u Egiptu, navodi se u saopštenju predstavnika Ministarstva spoljnih poslova Hosama Zakija.

 

"Ministar je rekao svojim sagovornicima da je egipatski narod u celini ne prihvata diktat stranaca" i naglasio "značaj koji strani zvaničnici i dalje pridaju nametanju posebno metoda Egiptu", saopštio je predstavnik.

 

"Ponavljanje reči kao što je 'hitan prelazni period' odražava nerazumevanje situacije i egipatskog Ustava", rekao je predstavnik, citirajući ministra Geita.

 

Po Abulu Geitu, "situacija se poboljšava", psebno jer je dana počeo dijalog "države i narodnih političkih snaga koje traže političke reforme".

 

Ministar je takođe rekao svojim kolegama da su egipatske vlasti pokušavale "u meri u kojoj je to na terenu moguće, da postepeno vrate mir i ograniče nasilje protiv svih stranaca", dodavši da je Egipat angažovan za "zaštitu dopisnika međunarodnih medija".


Današnje pregovore sa opozicijom vodio je potpredsednik Egipta Omar Sulejman, a Rojters je ranije izvestio da su među učesnicima sastanka članovi opozicionih stranaka, nezavisni pravni stručnjaci, političari i biznismeni.

El Baradej: Mutni pregovori

Mohamed El Baradej koji se vratio u Egipat da podrži demonstracije protiv predsednika Hosnija Mubaraka, potvrdio je da nije bio pozvan na današnje pregovore vodeće opozicione grupacije - Muslimanske braće i vlasti u Kairu, i nazvao ih "mutnim".

Mohamed El Baradej

"Nisam pozvan da učestvujem u pregovorima, u tom dijalogu, ali ja sam u centru zbivanja" rekao je El Baradej za američku tv mrežu NBC.

Vlasti će razgovarati i sa predstavnicima partije Vafd (Wafd), Tagamu(Tagammou) i sa grupama pro-demokratske omladine koje su pokrenule demonstracije, kao i sa nezavisnim političkim ličnostima i poslovnim ljudima.

El Baradej je ocenio da je taj proces "mutan" jer se, po njegovim rečima, na trenutke ne zna ko će s kim razgovarati. Pord toga je zamerio što su u pregovorima, na strani vlasti, svi predstavnici pripadnici Vojske.

POVEZANE VESTI

Nedelja 06.02.2011. 08:45
kad americko jevrejski lobi, lupi sakom u astal...
Nedelja 06.02.2011. 10:23
Amerima se kosa diže na glavi kada pomisle na stvaranje još jedne čiste muslimanske vlade oko Izaela. Što je najlepše imaju u svojoj zemlji "Muslim brothers" i " Black panthers" koji samo čekaju socijalnu bombu da eksplodira i u njihovom dvorištu. Obama im je bio poslednji pokušaj da kupe crnpuraste koji masovno prihvataju Islam kao veru otpora belim gospodarima. Veselje im tek predstoji.
Nedelja 06.02.2011. 08:49
Oooo zanimljivo bi bilo da muslimanska braca dođu na vlast oni nisu bas previse "sekularni " :) to bi se Ameri malo oznojili mislim . Al treba tako sta ce sa nekim dosadnim sekularnim demokratom koji ce da skace kako u Washingtonu sviraju
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online