Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 05.02.2011.
20:19 >> 20:45h
Vestionline A

Australija: Prva žrtva ciklona

Tropski ciklon Jasi, koji je u četvrtak ujutro pogodio sever Kvinslenda, nastavio je da nosi obilnu kišu i u subotu pokrivajući Severnu Teritoriju, na oko 430 km jugozapadno od Maunt Ajze. U petak je prijavljena i prva žrtva Jasija.

Vlasnica porušene kuće u Taliju
 




Iz Meteorološkog biroa su najavljivali da će žestoka kiša nastaviti da potapi daleki zapad Kvinslenda sve do ponedeljka.


U petak je prijavljena i prva žrtva Jasija. Reč je o 23-ogodišnjem momku koji se ugušio na svom imanju u Bamburuu, blizu Ingema jer je koristio u malom prostoru generator na dizel gorivo.

Za krađu i do 10 godina zatvora


Koordinator Grupe za otklanjanje posledica elemntarnih nepogoda, Jan Stjuart je izjavio da su imali 11 prijavljenih slučajeva moguće krađe u sredu uveče kada su se ljudi pripremali za odbranu od ciklona, a da je jedna od njih provala u apoteku u Kernsu. Još nije podignuta ni jedna optužnica, a predstavnik opozicije, Džerad Blidži traži da se imena prestupnika javno objave, a da im rašcišćavanje posledica nesreće treba da bude jedan deo kazne.
Inače, po važećem krivičnom zakonu u Kvinslendu, za ovakve prestupe u vreme elemntarnih nepogoda može se izreći kazna do 10 godina zatvora.

 

Policijski komesar Bob Atkinson kaže da je smrt možda nastupila i u sredu uveče, kada nije bilo struje u navedenom području, a premijerka Ana Blaj je rekla da ovaj slučaj ukazuje koliko je opasno koristiti takve generatore bez adekvatne ventilacije.
 

U međuvremenu, dva muškarca koja su vođena kao nestali od srede, u petak su pronađeni. Jedan je doplovio u već navedenu luku Hinčinbruk, a drugi, iz Kenedija, severno od Kardviea, sam se prijavio policiji.
 

Područja Kvinslenda, najpogođenija ciklonom Jasi, u petak je obišla prvi ministar, Džulija Gilard, a u subotu lider opozicije Toni Abot.


Prve procene govore da je šteta od Jasija oko milijardu dolara. Uništena je agrikultura, najviše industrija banana i šećerne trske, a štete za turizam, infrastrukture i komapnije za osiguranje će kasnije biti procenjene.


Najveća brzina vetra koji je donio Jasi izmerena je u Tuliju i Inisfejlu od 220km/s. Ovi gradići su uz Kardvel pretrpeli i najvcehu štetu od ciklona. U Tuliju su zgrade i kuće pretrpele značajnu strukturalnu štetu, a banana i šećerna trska su potpuno iništeni.

Inisfejl je još uvek izolovan vodom, a po putevima leže oboreno drveće i ostaci stihije. U Kardvelu je 60 zgrada i imanja pretrpelo veliko strukturalno oštećenje, a oko 100, "štetu srednjeg nivoa".

U Taunsvilu je još oko 85 procenata domova bez struje, naplavine su na ulicama, ali zgrade i kuće nisu pretrpele veliku štetu. Ingam je kompletno bez struje, a Mekkaj na 50 procenata. U Kernsu u petak 65 procenata domova nije imalo struje, a iz Telstre su potvrdili da je na severu Kvinslenda u prekidu oko 70.000 brojeva.


Za vreme ciklona Jasi više od 250 škola na severu i dalekom severu Kvinslenda je bilo zatvoreno, 82. državne škole na dalekom severu, 93 državne škole na severu Kvinslenda, 53 katoličke škole, 25 nezavisnih i pet koledža.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online