Utorak 7. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 05.02.2011.
17:10 >> 20:18h
Vestionline A

Egipat: Tenkovi u centru Kaira

Egipatska vojska izvela je nekoliko tenkova kod Trga Tahrir u centru Kaira, gde se 12. dan za redom održavaju protesti protiv Mubarakovog režima. Opozicionari, kojih na trgu ima na hiljade, legli su ispred tenkova i napravili barikade, kako bi onemogućili vojsci da rasturi demonstrante. Demantovana vest da je Mubarak podneo ostavku na mesto šefa vladajuće partije.

Demonstranti telima sprečavaju tenkove da dođu do centralnog gradskog trga
 


Nekoliko desetina vojnika pokušalo je da uđe na trg, dok su visoki vojni zvaničnici pokušali da pregovaraju sa opozicionarima oko prilaska grotlu demonstracija. To je dovelo da svađe i neslaganja sa demonstrantima, koji tvrde da vojska pokušava da preuzme kontrolu nad Trgom Tahrir.

 

 

Mubarak ostaje na čelu partije

 

Egipatska državna televizija objavila je večeras da predsednik Hosni Mubarak ostaje na čelu vladajuće Nacionalno demokratske partije, demantujući tako prethodne izveštaje o njegovoj ostavci na tu funkciju.

 

Zapadne agencije su prethodno izvestile, pozivajući se na arapsku televiziju Al Arabija, da je i Mubarak podneo ostavku na položaj lidera stranke. Al Arabija je, medjutim, tek posle sat i po povukla tu vest.

 

Egipatska televizija je potvrdila da su ostavku podneli članovi izvršnog odbora - najvišeg organa - vladajuće NDP, uključujući i generalnog sekretara Safvata el-Šarifa i sina predsednika Egipta, Gamala Mubaraka koji je bio šef političkog biroa partije. Ta televizija je nazvala Mubaraka predsednikom vladjuće stranke, što je, kako je naveo AP, znak da je ostao na čelu partije.

 

U medjuvremenu, SAD su pozdravile kao "pozitivan korak" ostavku lidera NDP, uključujući Gamala Mubaraka. Novi generalni sekretar partije je Hošam Badravi, prenele su zapadne agencije, dodajući da je ostavka partijskog vrha ustupak demonstrantima koji već 12 dana protestuju i traže smenu vlasti.

 

Badravi je dugogodišnji član NDP, ali je proteklih godina bio marginalizovan u stranci zbog oštrih kritika na račun pojedinih politika Kaira. El Šarif (77), predsednik gornjeg doma parlamenta, politički je veteran i "jedan od stubova stare garde", navela je britanska agencija.

 

Prema egipatskom ustavu, Gamal Mubarak, koji je ostao bez rukovodećeg položaja, neće moći da se u ime stranke kandiduje za naredne predsedničke izbore.

 

Visoki zvaničnik egipatskih snaga bezbednosti demantovao je izveštaje američkih medija o pokušaju ubistva novopostavljenog egipatskog potpredsednika Omara Sulejmana. Zvaničnik, koji nije želeo da bude imenovan, rekao je da u tim izveštajima nema ni trunke istine, preneo je Rojters.

Američka televizija "Foks njuz" javila je prethodno da su u neuspelom atentatu na Sulejmana ubijena dvojica njegovih telohranitelja. Jedan visoki zvaničnik američke administracije kazao je da je napad izveden neposredno pošto je Sulejman postavljen za potpredsednika 29. januara.

 

 

Francuska je obustavila prodaju oružja i specijalne policijske opreme Egiptu, usred masovnih protesta u toj zemlji gde demonstranti traže ostavku Mubaraka. Odluka je doneta na vanrednom sastanku u kabinetu premijera 27. januara i preneta nadležnima dan posle, rekao je za AFP jedan od pomoćnika premijera Fransoa Fijona, potvrđujući tako vest objavljenu na vebsajtu lista "Mond".

Kako oporaviti egipatsku ekonomiju

Egipatski predsednik Hosni Mubarak razgovarao je sa ministrima o načinima da se oživi ekonomija, pogođena talasom antivladinih protesta.

U okviru tih mera, banke treba ponovo da budu otvorene u nedelju, a berza u ponedeljak.

Ministar finansija Samir Radvan kazao je da je ekonomska situacija u zemlji "veoma ozbiljna", preneo je Bi-Bi-Si.

I Evropa će pomoći

 

Predsednik Saveta Evrope Herman Van Rompej obećao je demokratskom pokretu Egipta podršku Evrope. Rompej je na 47. međunarodnoj konferenciji o bezbednosti u Minhenu rekao da je podrška demokratskom pokretu u najužem interesu Evropljana i dodao da jedan "uređen i brzi prelazak" u Egiptu mora odmah da počne.


Analitičari navode da je pobuna koštala zemlju najmanje 310 miliona dolara dnevno.
 

Banke i berza su zatvorene već danima, kao i fabrike u svim većim gradovima. Turizam je stao, a cene osnovnih namirnica, poput hleba i cigareta su znatno skočile.

POVEZANE VESTI

Subota 05.02.2011. 18:03
Mubarak se je dobro zasidro na vlasti , bit ce tu jos akcije a zrtva ima vec par stotina
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online