Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.02.2011.
15:08
Vestionline A

U Egiptu traje "Dan odlaska"

Antivladini demonstranti u Kairu danas se pripremaju za velike demonstracije na kojima se očekuje prisustvo nekoliko miliona ljudu, odnosno za "Dan odlaska" Hosnija Mubaraka sa funkcije predsednika Egipta na kojoj je od 1981. godine.

Trg Tahir spreman da primi milione Egipćana

Antivladini demonstranti sakupljaju se na glavnom trgu u Kairu, noseći sa sobom hranu i vodu, u nastojanju da masovnim protestom danas svrgnu predsednika Egipta Hosnija Mubaraka.

Vojnici na prilazima trgu u Kairu pregledaju lične karte i pretresaju demonstrante. Drugu pretragu sprovode demonstranti koji su obrazovali ljudski lanac. Izveštači javljaju da je atmosfera na trgu opuštena.

Islamsko buđenje Egipta

 

Pobune u Tunisu i Egiptu su znak "islamskog buđenja" rekao je danas vrhovni vođa Irana Ali Homeini pre današnje molitve na univerzitetu u Teheranu.
"Događaji u severnoj Africi - Tunisu, Egiptu i drugim zemljama imaju posebno značenje za nas. To je islamsko buđenje koje smo najavili, posle pobede velike islamske revolucije iranskog naroda i to se sada pokazuje" rekao je iranski lider.

Mubarakove pristalice koje su prethodnih dana napadale demonstrante i strane novinare ne mogu se danas opaziti na trgu ili u njegovoj blizini.

Nasilja je danas bilo u severnom delu Egipta, uz pojas Gaze, gde je u gradu El Ariš na sedište državne bezbednosti ispaljena protivtenkovska raketa. 

Egipatski ministar odbrane Mohamed Husein obratio se prvi put demostrantima koji već danima traže ostavku predsednika Hosnija Mubaraka.

"On vam je rekao da se neće kandidovati na sledećim izborima", rekao je Husein podsećajući da je egipatski predsednik obećao da će otići sa vlasti na kraju mandata.

"Dva osnovna zahteva još nisu ispunjena, a to je ukidanje zakona o vanrednom stanju i odlazak Mubaraka sa vlasti", rekao je glumac i producent Kaled Abdalah i dodao da bi osveta bila strašna u slučaju da se sada odustane od protesta.

Mubarak: Dao bih ja ostavku, ali ko će da vodi zemlju?

Egipćani klanjaju pred početak protesta

Egipatski predsednik Hosni Mubarak je izjavio da želi odmah da podnese ostavku, ali se plaši da bi cela zemlja posle toga mogla da sklizne u haos. U prvom intervjuu od početka protesta u Egiptu, Mubarak je sinoć za TV mrežu ABC Njuz rekao da mu je "dosta vlasti", ali je upozorio da bi islamistička stranka Muslimanska braća preuzela vlast, ako bi se on povukao iz politike.

Međutim, ova rečenica je dobro poznata Egipćanima, jer ju je predsednik Mubarak godinama koristio da bi pred javnošću opravdao represiju koju sprovodi u zemlji.

Generalni sekretar Arapske lige i bivši egipatski ministar spoljnjih poslova Amr Musa izjavio je danas da postoji mogućnost da se kandiduje za predsednika Egipta, ali misli da će Hosni Mubarak ostati na vlasti do septembra.

"Ja ne mislim da će Mubarak otići. Verujem da će ostati do kraja avgusta", rekao je on francuskom radiju "Evropa 1".

Musa je kazao da bi prihvatio kandidaturu na predsedničkim izborima. "Ja sam, naravno, u službi svoje zemlje. Spreman sam da služim kao građanin koji ima pravo da bude kandidat", kazao je on.

Administracija američkog predsednika Baraka Obame danas obavlja razgovore sa visokim egipatskim zvaničnicima o hitnom Mubarakovom odlasku sa vlasti i obrazovanju privremene vlade koja bi pripremila slobodne izbore tokom ove godine.

Hrišćanin pokrenuo mase u Egiptu

Nabil Sanad vođa "Fejsbuk partije"

Jedan od vođa demonstracija u Egiptu Maikel Nabil Sanad (25) je mladi građanski aktivista, osnivač pokreta "Ne vojnoj obavezi", a o njemu i drugim učesnicima masovnih protesta sve češće se govori kao o pripadnicima neformalne "Fejsbuk stranke".

Mlade demonstrante, koji do sadašnje revolucije uglavnom nisu bili politički aktivni, književnik Ala al Asvani nazvao je "Fejsbuk stranka". Sanad je izjavio beogradskom "Presu" da se preko Fejsbuka komuniciralo na početku protesta, da je vlast počela da blokira Internet, ali da se i pored toga broj demonstranata se udesetostručio.

Zbog izbegavanja služenja vojnog roka i kao borac za ljudska prava Sanad je hapšen nekoliko puta. Rođen je u Asjutu u Gornjem Egiptu. Po rođenju je hrišćanin, po verskom opredeljenju ateista, a zalaže se za sekularizam.

On ističe da islamistička organizacija "Muslimanska braća" nema bilo kakve veze sa organizacijom protesta. Očekuje da se posle protesta u Egiptu uspostavi građanska i sekularna vlast.

Najmanje osmoro ljudi je poginulo, a više od 800 je povređeno u sredu i četvrtak za vreme demonstracija u Egiptu. Prema nezvaničnim podacima UN, od početka protesta u Egiputu poginulo je ukupno 300 ljudi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online