Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Četvrtak 03.02.2011.
21:53
Beta A

Egipat: Vojska okrenula tenkove na Mubarakove ljude

Na ulicama Kaira vodi se rat za preuzimanje grada između antivladinih protestanata i pristalica egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka, čiji odlazak sa vlasti se zahteva. Vojska je posle celodnevnih okršaja stala na stranu Mubarakovih protivnika okrenuvši tenkovske cevi ka pristalicama predsednika. Najmanje 13 ljudi je ubijeno, a više od 1.200 povređeno u okršajima demonstranata i pristalica egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka u Kairu, saopštilo je egipatsko Ministarstvo zdravlja.

Prema najnovijim izveštajima svetskih agencija, egipatska vojska je okrenula tenkovske cevi prema Mubarakovim pristalicama, posle čega su se oni razbežali, ali su se nešto kasnije na obližnjem mestu pregrupisali i nastavili da bacaju kamenje na demonstrante

Vlada vodi propagandni rat

 

Mobilni operator Vodafon iz Egipta saopštio je danas da su ga egipatske vlasti primorale da svojim korisnicima šalje vladine propagandne poruke tokom sukoba koji već danima potresaju zemlju. Vodafon je morao da propagandne poruke u kojima se veliča egipatska vlada postavi i na Tviter. Kompanija je saopštila da je vlada iskoristila zakon koji joj omogućava da u vreme vanrednog stanja i uvođenja policijskog časa zatraži od mobilnih operatora objavljivanje poruka sa sadržinom koju vlada nalaže.

Posle sinoćnjih sukoba na trgu Tahrir i okolnim ulicama u Kairu, kada su pristalice Mubaraka pucale na antivladine demonstrante i ubili pet a ranili 13 osoba, pristalice dve strane su se danas ponovo sukobili.

U današnjim sukobima pripadnici dva tabora bacaju kamenice jedni na druge, a Mubarakovi protivnici nose džakove pune kamenica do "prve linije fronta" kako bi odbili napad protivnika, javio je Rojters.

Očevici navode da jedan tenk egipatske vojske i nekoliko pripadnika oružanih snaga pokušavaju da potisnu pristalice režima dalje od antivladinih demonstranata.

Vojska je ranije u Kairu napravila tampon zonu između dva tabora u dužini od oko 80 metara kako bi sprečila novo nasilje.

Premijer: Napad na demonstrante fatalna greška

Da bi se donekle smirila situacija egipatski premijer Ahmed Šafik pozvao je danas opozicione grupe na pregovore, ali su lider opozicije Mohamed el Baradej i pokret Muslimanska braća odbacili taj poziv, ističući da najpre predsednik Hosni Mubarak mora da ode sa vlasti.

Mubarakove pristalice dopremaju u grad džakove kamenica

Al Džazira i drugi izvori su, međutim, izvestili da su neke opozicione grupe pristale na pregovore, uključujući jednu od glavnih opozicionih stranaka Vafd.

Opozicione snage označile su petak kao "dan Mubarakovog odlaska" i obećale da će održati nove masovne demonstracije posle redovne muslimanske molitve.

Egipatski potpredsednik Omar Sulejman izjavio je na državnoj televiziji da je nasilje u centru glavnog grada rezultat zavere. On je najavio istragu i ocenio da su nasilje možda podsticali "strani faktori, organizacija Muslimansko bratstvo, određene stranke ili poslovni ljudi".

Komentarišući najavu da će petak biti "dan Mubarakovog odlaska", Sulejman je rekao da su pozivi na njegov momentalan odlazak sa vlasti "pozivi na haos".

U međuvremenu, egipatska vlada je negirala navode da je angažovala pristalice predsednika Mubaraka da napadnu antivladine demonstrante a premijer se izvinio se za napade na demonstrante, koje je nazvao "fatalnom greškom".


On je rekao da će kada se otkrije ko stoji iza tog zločina i ko ga je dozvolio, krivci biti pozvani na odgovornost i kažnjeni za ono što su učinili. Šafik je pozvao demonstrante da se raziđu i pomognu da se okonča kriza u zemlji.


Egipatsko tužilaštvo je danas donelo odluku o zabrani putovanja za nekoliko ministara iz bivše vlade, među kojima je i ministar policije i turizma.

Napadaju novinare i strance

Fotoreporteri razbijeniha glava, ali i dalje na ulicama

Danas je na centralnom trgu Tahir na smrt pretučen jedan stranac, čiji se identitet i nacionalnost za sada ne znaju. Grupe huligana koji podržvaju Mubaraka napadale su novinare, strance i aktiviste za ljudska prava, a vojska je počela je da privodi novinare.

Jedan Rojtersov snimatelj pretučen blizu trga Tahrir, dok su Mubarakove pristalice nožem ubole jednog grčkog reportera u nogu, a fotoreportera koji je bio sa njim udarili su u glavu.


Portparol mirovne misije UN na Kipru, Rolando Gomez, saopštio je da će 350 zaposlenih u UN u Egiptu biti evakuisani na Kipar ili u Ujedinjene Arapske Emirate.

Od početka demonstracija život je u nemirima izgubilo 150 ljudi, prema procenama UN možda čak i 300. Medicinsku pomoć je primilo ukupno 836 ljudi, javio je Rojters. 

Svet traži da se nasilje prekine

 

Zabrinutost zbog situacije u Egiptu izrazili su evropski lideri u zajedničkom saopštenju, poručivši da politička tranzicija u toj zemlji mora odmah da počne. Oglasila se ponovo i zvanična Moskva koja je istakla da ne daje "ultimatum" Kairu ali poziva "sve strane da odustanu od nasilja".

I izraelski premijer Benjamin Netanijahu pažljivo prati događaje u susednom Egiptu, ocenivši da ako demokratija prevlada u toj zemlji, onda Egipat neće predstavljati opasnost po mir s Izraelom.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.02.2011. 21:58
Hvala redakciji na clanku ! Srbijo uci se od Egipcana , ni jedna zrtva nije previse za oslobadjanje od ove ZUTOCRVENE posasti !
Četvrtak 03.02.2011. 22:01
Najbolji posao ce napraviti onaj koji ima spisak clanova Mubarakove stranke. Lepo odredi tarifu za brisanje sa spiska pa pici. Tako ce biti i kod nas uskoro.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online