Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 03.02.2011.
07:16
B. Božin - Vesti A

Privatnost u 21. veku: Osvanuli goli u mreži (5)

Na osnovu podataka koje su Mario R. i njegova porodica sami ostavili na internetu, novinari sastavili čitav dosije sa najintimnijim informacijama.

Kako izgleda prosečan "Fejsbuk život"?

U decembarskom broju časopisa CT, koji se u Nemačkoj smatra kompjuterskom Biblijom, pojavio se tekst koji ozbiljno upozorava na moguće posledice neobazrivog ostavljanja privatnih podataka na internetu.

Privatnost u 21. veku

 

Prvi deo: Internet kao Veliki brat

 

Drugi deo: Osvetoljubivi haker

 

Treći deo: Ostao i bez para i bez radija

 

Četvrti deo: Umalo da platim izmišljeni dug

Novinari lista pokušali su da sastave profil jedne realne osobe, koristeći samo ono što svako može da pronađe na mreži. Izbor je pao na saradnika jedne internet firme, koji je pristao da se u listu objavi svaki podatak koji može da se pronađe na internetu... sve dok nije video rezultate istrage!

Kao i milioni drugih korisnika, i ovaj profesionalac (na kraju istraživanja je zabranio da se pomene njegovo ime, pa je u tekstu nazvan Mario R), član je Fejsbuka i Tvitera, postavljao je na njih svoje slike, razmišljanja, video-snimke sebe i svoje porodice, izveštavao gde se kreće - kao i većina pripadnika mlade generacije.

Sa godinama se broj ostavljenih podataka povećavao, a redakcija je pokušala sve da ih pronađe i poveže u profil njegove ličnosti.

Nema sakrivanja


Korišćeni alati i tehnike su svakom dostupni, potrebno je samo malo vremena i znanja. Čak i iskusni profesionalci više nisu u stanju da se sakriju od interneta. Šta može da se desi onima koji svoje podatke i ne pokušavaju da sakriju, to samo može da se nasluti.

Prvo su preko Gugla nađeni osnovni podaci: gde je Mario R. išao u školu, šta radi i gde je radio.

Sa nekoliko klikova našli su njegove fotografije na kojima se vidi proslava rođendana sa imenima dece i prijatelja koji mu čestitaju.

Zatim su došle na red socijalne mreže - na nekima je Mario R. bio aktivan, negde samo registrovan. Za registraciju na svaku od ovih mreža izmišlja se neko korisničko ime - takozvani nik.

Ko u nalogu pored nika ostavi i svoje puno ime i prezime, lako može biti lociran, jer postoji jednostavan program za to. Tako su novinari pronašli za koga Mario R. navija - što je naravno potpuno nevažna informacija, koja dobija na težini tek kada napiše da li će sledeće nedelje ići na utakmicu ili sedeti kod kuće. Tako već postoji internet stranica njnjnj.pleaserobme.com (molimdameopljačkate), koja zabave i upozorenja radi objavljuje poruke onih koji oglašavaju kada nisu kod kuće.


Tako je Mario R. jasno pisao kad i gde putuje, koliko ostaje na putu, da li su njegova žena i dete sa njim ili sami kod kuće. Da bi potencijalni provalnik znao gde Mario živi, tu je telefonski imenik na internetu. Kad se sazna adresa, onda lako može da se vidi i kuća, zahvaljujući gugl-strit-vju ili bingu. Model vrata i raspored prostorija mogu lepo da se vide na jednom objavljenom videu sa neke proslave u kući. Usput je lako pronađen i auto, kao i to gde stoji parkiran.

Adrese brata i majke


Na internetu su pronađeni i Mariovi prijatelji, koji su na slikama sa porodicom. Koristeći program koji lik sa jedne slike pronalazi na drugima, došli su do Mariovog brata i majke, i dalje ista priča još jednom - nalaženje imena, adrese, slika, šta žele kao poklone i tako redom.

Na red je došla Mariova porodica. Sa slika se videlo da ima suprugu i dete. Pažljivijom pretragom nađena je slika deteta u kadi (setimo se šta se upravo dešava porodici Nastić u Americi), na odmoru, čak i slika majke sa tek rođenom bebom na stomaku.

Mariju nije bilo ništa dovoljno privatno da ne završi u onlajn mreži. U njegovoj porodičnoj idili mogao je da učestvuje svako - neke pronađene informacije su tako intimne da redakcija nije želela da ih objavi čak ni pod lažnim imenom.


Žena mu je, takođe, bila aktivna u mreži, pa su na isti način novine saznale sve i o njoj - ime, prezime, starost, devojačko prezime, poslodavca, hobije, sportske aktivnosti. Po posetama forumima zaključeno je da je ponovo trudna - pošto se raspitivala kako sport kojim se bavi utiče na razvoj ploda. Pošto se ovaj par upoznao na internetu, rekonstruisana je njihova ljubavna priča: kada i gde su se sreli, sa kim su bili u vezi pre toga i kako su veze okončane.


Sve ove informacije su same po sebi bezopasne, ali se situacija brzo menja ako se u život umeša ljubomorni bivši partner, industrijska špijunaža ili jednostavno pljačka. Mreža otkriva čitav intimni život pojedinca, a da on toga nije bio ni svestan.


Ovo je samo delić informacija koje je časopis predočio zgranutom Mariju R. Dosije, koji mu je pokazan, imao je na stotine odštampanih stranica, fotografija, video-zapisa, čak i broj njegovog konta - do ovoga se dolazi potpuno legalno, na primer ako se prodaje ili kupuje na i-beju.


Mario R. je odlučio da zabrani tekst kad je video gotov dosije. Ova reakcija je začudila novinare, jer su na kraju krajeva on i njegova supruga sve te podatke sami stavili u mrežu. Pokušaj da naknadno otkloni pojedine podatke sa interneta pokazao se kao uzaludan, pošto se jednom postavljen internet sadržaj kopira na stotine servera širom sveta, pa ako se i otkloni na jednom, ponovo iskrsava na drugom mestu.

KRAJ SERIJALA

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online